Şirk dehşetli bir zulümdür

Şirk dehşetli bir zulümdür

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde bu hafta, “Hz. Lokman Aleyhisselâm’ın Tek Kişilik Vaazı” dile geldi. Müftü Ali Akpınar, “Tevhid insanı adalete, şirk ise zulme götürür” dedi

Kur’an-ı Kerim’de yer alan kıssalardan insanların hisseler çıkartması gerektiğini ifade ederek sohbetine başlayan ve “Kur’an’ın kıssa anlatmadaki kastı tarihi bilgi vermek değildir. İbret ve ders almamızı sağlamak içindir” diyen Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Lokman sûresinde de zaman ve mekân belirtilmeksizin sadece Lokman Aleyhisselam’ın oğluna vaazının anlatıldığını belirterek, “Biz buna Lokman’ın tek kişilik vaazı diyoruz. Lokman’ın oğluna vaazı diyoruz.” şeklinde konuştu. Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbette “Biz Lokman’ı hakim kişi, bilge kişi ve hikmet ehli kişi olarak biliyoruz” diyen Prof. Dr. Ali Akpınar, büyük bir nimet olan hikmetin Cenab-ı Hakk tarafından Allah’a şükretmesi için verildiğini belirterek hikmeti şu sözlerle açıkladı: “Hikmet bilgeliktir. Sahih inançtır. İsabetli karar verme melekesidir. Doğru konuşmadır. Salih ameldir ve bilgiyi yerli yerinde kullanmaktır.” Allah’ın Lokman’ın üzerinden bizi eğittiğini ve bize ders verdiğine işaret eden Prof. Dr. Akpınar, ibadet ve kulluğun insanın kendine yatırımı olduğunu ve şükredenin de kendine şükrettiğini, yaptığı iyiliği de kendine yaptığını dile getirdi. Allah’ın nimetlerinin sayısız olduğunu çeşitli örnekler vererek anlatan Akpınar, nimetin şükrünün beş şartını da şu sözlerle açıkladı: “Nimeti fark etmek, Nimetin asıl sahibi olarak Allah’ı bilmek, Nimeti emanet olarak görmek, Nimeti, nimet sahibinin ölçüleri doğrultusunda kullanmak, Nimete hamd etmek, yâni elhamdülillah.” Allah’a şükrün insanı imana, nankörlüğün ise küfre götürdüğüne dikkati çeken Akpınar, kişide bulunan iman, iyilik ve hikmet cevherlerinin başkalarına yansıması gerektiğini de hatırlattı.

ALLAH'A ŞİRK KOŞMA

Lokman’ın oğluna “Allah’a şirk koşma yavrucuğum. Çünkü şirk dehşetli bir zulümdür” diye seslendiğini ve Lokman’ın, burada tevhidi anlattığını belirterek, “Tevhid insanı adalete, şirk ise zulme götürür” diyen Akpınar, Allah’ın hakkının kul hakkından önce geldiğini söyledi. Buradan ana-baba hakkı ile evlat hakkına konuyu getiren Akpınar, “Biz insana, anne ve babasına iyilik yapmasını emrettik.” ayetini hatırlattı. Sohbetinin sonunda Müslümanların, iyiliği emredip kötülükten sakındırması ve bunları yaparken de sabırla hareket etmesi gerektiği üzerinde durarak ilim adamlarının sabrı; “iyilikte devamlı olmaya sabır, kötülükten kaçmaya sabır, başımıza gelen bela ve musibete sabır” diye üçe ayırdıklarını, sabrın da belanın çattığı ilk andaki tutumun olduğunu söyledi. Sohbetin başında katılımcılara aşure ikram edilirken program sonunda Ali Akpınar’a, derneğin teşekkür şiltini ise Köy Hizmetleri Eski Genel Müdürü Ali Altuntaş sundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.