Sindirim sistemi kanserleri arttı

Sindirim sistemi kanserleri arttı

Konya'da sindirim sistemine dayalı olan kanser vakalarının arttığını dile getiren Prof.Dr. Mustafa Şahin, “Beslenme kültürü, rafine gıdalarının tüketimi kalın mide ve bağırsak kanserinin artmasına neden olmaktadır. Bu yüzden doğal beslenmemiz gerekiyor” d

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya'daki cerrahi ameliyatları değerlendirdi. Cerrahi eğitiminin usta çırak eğitimine dayanan bir sistem olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Şahin, “1987 yılından bu yana cerrahi kliniklerine alınan asistanlar tıpta uzmanlık sınavına göre alınıyordu. Günümüzde cerrahi eğitimin zorluğu nedeniyle cerrahi çok tercih edilen bir branş halinde değil. Bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Ancak Konya, son 15 yıldır yaptığı ataklarla ülkemizde ve Avrupa ölçeğinde çok başarılı bir sağlık merkezi haline gelmiştir. Hem Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği ve o kliğinin gelenekleriyle kurulmuş Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Geleneği olarak çok başarılı hizmetler vermekteyiz. Bu kliniklerden yetişmiş uzman arkadaşlarımızın birçoğu akademisyen oldu. Bunların büyük bir kısmı Türkiye'nin birçok yerinde hizmet veriyor” dedi

KONYA'DA KANSER VAKALARI ARTTI

Konya'da sindirim sistemine dayalı olan kanser vakalarının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Şahin, şunları söyledi: “Kanser vakaları ülkemizin her tarafında olduğu şehrimizde de sürekli artmaktadır. Konya'da özellikle sindirim sistemine dayalı olan kanser vakaları çok sık görülmektedir.Özellikle rafine gıdaları tüketen toplumlarda kolon, kalın bağırsak kanseri artmaktadır.Bu da yoğun bir şekilde ülkemizde ve Konya'mızda artmaktadır.Daha doğal beslenmemiz lazım.Posalı gıda tüketmemiz lazım.Dedelerimizin ve nenelerimizin beslenme şekline dönmemiz gerekiyor.Önceki yıllarda mide kanseri önplandaydı, şimdi ise kalın bağırsak kanseri attı.Türkiye'de her 500 kişiden birisi kanser olmaktadır.Daha dikkatli beslenme şekli ve daha iyi bir çevre olması gerekiyor.Yoksa kanser oranı sürekli artacaktır. Konya'da besiciliğin yaygın olması nedeniyle  Kist Hidatik hastalığı da çok sık görülmektedir. Halk arasında koyun hastalığı olarak bilinmektedir.Bu hastalığın ameliyatı Konya'da çok sık yapılmaktadır.Yine troid ameliyatları çok yaygındır.”

SELÇUK TIP OBEZİTE MERKEZİ OLDU

Devlet kurumları içerisinde en fazla cerrahi ameliyatın Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde yapıldığını aktaran Prof. Dr. Şahin, “Aylık ortalama ameliyat sayımız 25'tir. Bu sayıya ancak özel hastanelerde  ulaşılmaktadır. Hiçbir devlet kurumunda bu sayıda bari atrik cerrahi yapılmamaktadır. Bu açıdan önemli bir merkez haline geldik.Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız müşterik çalışmalarda kliniğimizi obezite ve bariyatrik klinik merkezleri içerisinde eğitim merkezi haline getirmek için çalışmalarımız sürüyor.Ortalama aylık 200 cerrahi girişimi yapıyoruz.Bunların yüzde 10'unu bariyatrik cerrahi girişimidir.Bu açıdan Türkiye ve Avrupa ölçeğinde iyi bir mesafe kat ettiğimizi düşünüyoruz.Ancak özele indiğimiz zaman Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde çok başarılı çalışmalar yapılmaktadır.Sessiz sedasız karaciğer nakli, böbrek nakli başarıyılla icra edilmektedir.Onları takdir ediyoruz.Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak cerrahi alanında çoğunlukla laporokospik girişimlere önplana çıkarıyoruz.Tüm cerrahi girişimleri laporokoskopik yapabilecek durumdayız.Buna ilaveten şişman hastalarda, kilolu obez hastalarda yapılan cerrahi girişimler var. biz Buna bariyatrik cerrahi ya da obezite cerrapi adı veriyoruz.Şimdi kavram biraz daha genişledi.Metobolik cerrahi adı veriliyor.Şişmanlık, şeker hastalığı gibi hastalıkları da içeren geniş bir kavram. Selçuklu Tıp Türkiye'nin obezite merkezi oldu. Türkiye'deki en büyük serilerden ilk 5'in içerisine girecek düzeydeyiz” diye konuştu.

ENDOSKOPİ EĞİTİM MERKEZİ OLDUK

Konya'da yapılan tüm genel cerrahi ameliyatlarının her ayın sonunda yapılan toplantıda değerlendirildiğini aktaran Prof. Dr. Şahin, “Tüm sağlık kuruluşları çok iyi dayanışma içerisindeyiz.Selçuk Tıp olarak endeskopik girişimlerde de çok iyiyiz.Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylanmış olarak Endeskopi Eğitim Merkeziyiz.Diğer kanser ameliyatları ve küçük ameliyatların hepsi kliniğimizde yoğun bir şekilde yapılmaktadır.Bariyatrik cerrahi en önemli çalışmalarımızdandır.Ülke çapında bu alanda belli bir yere geldik.Şehrimizde organ nakli yapan merkez de var. Organ nakli merkezleri çok maliyetli külfetli merkezlerdir.Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde bu işler başarıyla yapılıyor.Bu işler başarılı bir şekilde yapılıyor.Böyle bir merkez varken, ikinci bir merkezin yapılmasının israf olacağını düşünüyoruz.Meram Tıp ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz.Bir merkez Konya için yeterlidir” ifadelerini kullandı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.