Sıcak hava uyarısı

Sıcak hava uyarısı

Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, aşırı sıcak havalarda kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlıların en çok risk taşıyan gruplar olduğunu belirterek, halkı tedbir almaları konusunda uyardı.

Öznavruz, yaptığı açıklamada, uzmanların bu yıl ülkemizde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olacağına dair tahminleri bulunduğunu hatırlattı.

Hava sıcaklıkları ve nemdeki artışın gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Öznavruz, "Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar; 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzeri yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar ve sürekli ilaç kullanan kişilerdir. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruplardır" dedi.

Aşırı sıcaklardan korunmak için günün en sıcak saatlerinde, yani 10.00 ila 16.00 arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğine işaret eden Öznavruz, şunları kaydetti:

"Dışarıya çıkıldığında açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı, bol sıvı tüketilmeli, güneş koruyucu kremler kullanılmalı, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, spor aktiviteleri sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı, kapalı alanlar iyi havalandırılmalı, vücut ısısının yükselmemesi için sık duş alınmalı, mümkün değilse ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı."

- Sıvı alımına dikkat edilmeli

Öznavruz, beslenme ve sıvı alımında dikkatli olunması, her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi önerisinde bulunarak, şöyle devam devam etti:

"Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmeli, yemekleri pişirirken kızartma veya kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme yöntemleri seçilmelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına uyulmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.