Sessiz sızıntı ölüme yol açıyor

Sessiz sızıntı ölüme yol açıyor

Genellikle gecenin ilerleyen saatlerinde ve lodoslu havalarda yaşanan soba zehirlenmesine karşı, dikkatli olmak gerekiyor. Konya'da bu yıl 10 kişi sobadan çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti.

Havaların soğuması ile birlikte sobalar kuruldu. Ev ve işyerlerinin bacaları, tütmeye başladı. Şehrin genelinde doğalgaz yaygınlaştırılsa da; ücra bazı noktalarda ve ilçelerde soba kullanılmaya devam edildi. Sobaların yakılması, zehirlenme riskini artırdı. Konya'da 2017 yılı içinde 10 kişi sobadan sızan gaz sonucu hayatını kaybetti. Ölümler en fazla lodoslu havalarda  ve uyurken görüldü. Kalitesiz kömür kullanımı, baca temizliğinin yaptırılmaması, ve hatalı yakma teknikleri ise karbonmonoksit zehirlenmelerine davetiye çıkarıyor.

BELGELİ KÖMÜRDEN VAZGEÇİLMEMELİ

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, gece yatarken sobaya yeni kömür doldurmanın doğru olmadığına dikkat çekti. Duransoy, “Kesinlikle belgeli kömür kullanılmalı. Tozlu yıkanmamış, topraklı kaçak kömür kullanmak uygun değil” dedi.  “Lodoslu havalarda bacadan geri tepme oluyorsa gece yatarken soba söndürülmeli” diyen Duransoy, “Soba, ne kadar mükemmel dizayn edilmiş olursa olsun, tekniğine uygun yapılmamış bir bacaya bağlı ise hiç bir zaman iyi netice vermez. Sobayı bacaya bağlayan borular çok uzun olmamalı. Baca temizliği, her yıl yapılmalı. Soba, günde bir defa doldurulmalı ve sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemeli. Vatandaş önlem amaçlı karbonmonoksit alarmı alabilir. Bu cihazlar gazı algılandığında yüksek sesli alarm verdiğinden insanlar zehirlenmeden önlem alabilir” açıklamalarında bulundu. 

SOBANIN KULLANIMI BASİT OLMALI

Kaliteli bir sobada bulunması gereken özellikleri sıralayan Başkan Duransoy, sobanın değişik kömür türlerini verimli bir şekilde yakabilmesinin öneminden bahsetti. Sobanın kullanımının ve temizliğinin basit olması gerektiğini dile getiren Duransoy, şunları kaydetti: “Sobanın yanma şiddetinin de ayarlanabilmesi lazım. Sobanın kapakları düzgün ve sızdırmaz olmalı. Yani soba yandığında sızdırmaya imkân vermemeli. Soba alırken mutlaka içinde kullanma kılavuzunun da olması gerekir. Sobalar TSE belgeli olmalı. Soba alırken gelir seviyesi göz önüne alınmalı fakat çok da ucuza kaçılmamalı. Aynıca söndürülmeyen sobalardan çıkan karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde yaşanıyor. Karbonmonoksit gazı, renksiz ve kokusuz bir gazdır. Bu nedenle vatandaşlarımız bu gazın ortama çıktığını fark edemiyorlar. Bu gaz vücuda girdiği zaman doğrudan kana karışıyor ve zehirlenme olayı meydana geliyor.” 

YANLIŞ YAKMAK EKSTRA MASRAF ÇIKARIR

Sobacılar ise doğru soba yakma konusunda vatandaşa uyarılarda bulunarak, şunları söyledi: “Soba, mutlaka üstten tutuşturulmalıdır. Yanmakta olan kömürün üstüne ilave kömür dökülmemesi gerekiyor. Kömür kor haline gelmeden, alt ve üst hava alma kapakları kapatılmamalı. Sobadan verim alabilmek için sobanın deliğine en yakın yere en az boru ile kurulması lazım. Uygunsuz soba yakmak, kâr değil, aksine zarardır. Hem daha az ısıtır hem de cebimizden daha fazla para çıkmasına neden olur.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.