Şerbet sussuzluğu önlüyor

Şerbet sussuzluğu önlüyor

Özellikle Ramazan ayında bolca tüketilen demirhindi şerbeti susuzluğu önlüyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Özellikle Ramazan ayında bolca tüketilen demirhindi şerbeti susuzluğu önlüyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle sahurdan hemen sonra 2-3 bardak tüketilmesi, oruç tutanların susamasına engel olacağını söylüyor
 Osmanlı Şifacısı sahibi Tıbbı Aromatik Bitki Teknikeri Durmuş Ceran, sıcak geçen Ramazan ayında sahur vakti içilen demirhindi şerbetiyle susuzluğun önlenebileceğini söyledi. Demirhindi şerbetinin Osmanlı'dan kalan bir şerbet olduğunu belirten Ceran, "Demirhindi şerbeti eskiden Ramazan aylarında bolca kullanılırmış. Ramazan ayında misafirlere ikram edilirmiş, demirhindi şerbeti. Osmanlı'da sarayda da bilinen bir şerbettir. Yani padişahlar da bolca tüketilirdi. Demirhindi şerbetinin bir diğer yararı ise bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Yani Ramazan'da oruç tutanların sıkça çektiği halsizlik ve baş dönmesi gibi rahatsızlıkları da önler. Demirhindi şerbeti, 3-4 yıl önce yeniden gün yüzüne çıkmıştır. Ramazan'ın ilk 3 gününde vatandaşlar demirhindi şerbetine ilgi gösteriyorlar. Müşterilerimizden olumlu geri dönüşler arıyoruz" dedi.
FAKİR ŞERBETİ OLARAK BİLİNİRDİ
Demirhindi şerbetinin ilk bilindiği zamanlarda 'fakir şerbeti' olarak bilindiğini dile getiren Ceran, "Demirhindi şerbeti ilk zamanlarda yapımı kolay ve ucuz olduğu için fakir şerbeti olarak bilinirdi. Ancak çok yararlı bir şerbet olduğu görüldüğünde ise Osmanlı sarayına, yani padişahın sofrasına kadar gitmiştir. Ramazan ayında demirhindi şerbeti ile susuzluğunuzu gözle görülür bir şekilde giderebilirsiniz. Osmanlı mutfağında yaygın olarak kullanılan ve 40 çeşit baharattan yapıldığı söylenir. Antioksidan açısından zengin olan demirhindi kansere karşı etkilidir. Karoten, C vitamini ve B vitaminleri içerir. C vitamini eksikliğine karşı etkilidir. Ateş düşürücüdür ve soğuk algınlığına karşı vücudu korur. Kolesterolü düşürür. Sindirim sistemini hızlandırır. Kalp sağlığını korur. Gargara yapıldığında boğaz ağrısına iyi gelir. Mide ağrısına ve mide ekşimesine iyi gelir. Romatizma ve kas ağrılarını giderir. Ayrıca, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri olduğu da bilinir. Günümüzde demirhindi şerbeti birkaç çeşit baharatla yapılmakla birlikte sadece demirhindi meyvesinin kaynatılarak da içilebilir. Son zamanlarda susuzluğu giderici ve serinlik verici etkisi olduğu için demirhindi şerbeti, Ramazan ayında en çok tüketilen içecek haline gelmiştir" diye konuştu.
SUDA BEKLETİLMESİNE DİKKAT EDİLMELİ
Demirhindi hindi şerbetinin hazırlanışının oldukça basit olduğunu ancak bir kaç püf noktası olduğuna dikkat çeken Ceran, "Öncelikle şerbetimizin içinde 500 gr demirhindi, 2 adet kabuk tarçın, 8 adet karanfil, 2 tatlı kaşığı hibiskus ve 3 litre su bulunmaktadır. Demirhindi meyvesinin bir gece önceden 1 litre suda ıslatılarak bekletilmesi gerekiyor. Suda bekleyen demirhindi meyvesi suyu ile birlikte kaynatılacak büyük bir tencere alınır ve içine su ve diğer baharatlar iyice yıkanıp süzüldükten sonra eklenir. Ekşimsi bir tadı olduğundan bu aşamada isteyen damak zevkine göre istediği miktarda tozşeker veya bal ilave ederek biraz daha kaynatabilir. Tamamen soğuyup rengi çıkınca temiz bir tülbentten geçirilip cam şişeye doldurulur ve buzdolabında muhafaza edilir. İçerken sulandırılarak ve soğuk olarak içilmesi tavsiye edilir. Servis yaparken içine buz, taze nane yaprağı veya limon dilimi ilave edilebilir" ifadelerini kullandı.
BERKHAN PARLAK
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.