'Puanlar Geçen Seneye Göre Düştü, Sbs Tercihlerinde Dikkat Edilmeli'

'Puanlar Geçen Seneye Göre Düştü, Sbs Tercihlerinde Dikkat Edilmeli'

Türkiye genelinde genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi tamamlandı. Artık Anadolu liselerini kazanamayan öğrencinin, özel okullara veya mesleki eğitim veren liselere devam etmekten başka yolu yok.

Türkiye genelinde genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi tamamlandı. Artık Anadolu liselerini kazanamayan öğrencinin, özel okullara veya mesleki eğitim veren liselere devam etmekten başka yolu yok. Bu durum, bu yıl yapılacak Seviye Belirleme Sınavı (SBS) tercihlerini daha önemli kılıyor. Dikkat edilmesi gereken önemli noktaların başında fen, Anadolu öğretmen ve Anadolu liseleri yanında Anadolu türü meslek liseleri de tercih edilirken bilinmesi gerekenler öne çıkıyor.

Psikolojik danışman ve rehberlik uzmanı Dr. Erkan Kavas, SBS tercih sisteminin yüzde 98'inin öğrenci ve veliler tarafından bilinmediğini vurguladı. 2013 SBS sonuçlarında öğrencilerin, beklediklerinden çok daha düşük puanları görünce şaşıracağını söyleyen Kavas, “Başarı sırası geçen yıla göre kıyaslandığında, yaklaşık 370 puan alan bir öğrenci artı 40, 390 puan alan artı 30, 425 puan alan artı 25, 470 puan alan artı 10 puan eklendiğinde yaklaşık geçen yılkine denk gelen puanını bulabilir. Puanlardan ziyade başarı sıraları önemlidir. Kesinlikle puana bakılarak tercih yapılmamalıdır. Ülke geneli tercih yapılacaksa kontenjan artışı da dikkate alınarak, genel başarı yüzdeliklerine göre tercihler sıralanabilir. İl içi tercih yapılacaksa il başarı yüzdeliğinin kullanılmasının yanında, daha sağlıklı bir yöntem olan kontenjan toplamına göre de tercihler sıralanabilir.” dedi. Kontenjan toplamında ildeki bütün okullar puan sırasına göre sıralandıktan sonra en yükseğinden aşağıya doğru kontenjanların basmak basamak toplanması gerektiğini dile getiren Dr. Kavas, “Öğrencinin, il başarı sıralamasının eşit olduğu kontenjan toplamındaki okuldan daha yüksek eğer istediği okul varsa dört beş adet yazılır. Son beş tercihinde ise içine sinen, kazandığında okumak istediği en son okula kadar inilir. Öğrencinin il başarı sırası gözönüne alındığında, kontenjan toplamından daha yukarılara yerleşme ihtimali yüksektir.” diye konuştu.

SBS tercihi yapacak öğrenci ve anne babalarına bu durumun çok iyi anlatılması gerektiğini, sınavsız geçişle yerleşilen çok cazip bölümler ve Teknoloji Fakültesi Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları (MTOK) kontenjanı mühendisliklere, meslek lisesinin hangi alanı seçilirse gidebildiğinin ayrıntılarıyla anlatılması gerektiğini vurgulayan Erkan Kavas, "Eğer biz mesleki eğitimin önündeki bu avantajları iyi anlatabilirsek, birçok öğrenci puanı Anadolu liselerine yetiyor olsa bile meslek liselerini tercih eder hale gelecek. Meslek liselerimiz, hakettiği parlak günlerine geri dönecektir. Asıl kazanan ise öğrencimiz olacaktır." dedi.

İstediği herhangi bir Anadolu lisesini kazanamayan veya ilgi ve kabiliyetine göre mesleki eğitim almak isteyen bir öğrencinin Anadolu teknik ve meslek liselerini tercih ederken bilmesi gereken hayati bilgiler olduğunu ifade eden Kavas, "Örneğin meslek lisesi elektrik bölümünü tercih edecek bir öğrenci, SBS tercihlerini sıralarken önceliği Anadolu teknik meslek lisesi elektrik bölümüne mi yoksa Anadolu meslek lisesi elektrik bölümüne mi vermelidir? Bu iki okul da aynı çatı altında eğitim veriyor ve dışarıdan bakılınca aralarında fark yok gibi. Öncelikle öğrenci, MF-4'ten mühendislik hedefliyorsa Anadolu teknik liselerinde LYS'ye dönük derslerin de alındığını bilmelidir." şeklinde konuştu.

'SINAVSIZ GEÇİŞLER İYİ BİLİNMELİ'

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun öğrencilerin, kendi alanlarının devamı olan ön lisans programlarına sınavsız geçişle yerleşebildiğini vurgulayan Dr. Kavas, “Mesela elektrik, elektronik, mekatronik ve diğer alanlardan mezun olan öğrenci, biyomedikal cihaz teknolojisi gibi çok cazip birçok bölüme sınavsız geçiş yapabilmekte, diğer okul ve alanlardan mezun olan öğrenci ise YGS'de 500 tam puan alsa bile meslek lisesi mezunu öğrenciler bu bölümleri sınavsız geçişle doldurursa bu bölümü kazanamamaktadır.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.