ÖSYM rekor kırdı

ÖSYM rekor kırdı

Daha önce LYS ve LGS'ye giriş ücretlerine yaptığı zamla büyük tepki toplayan ÖSYM, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nın (YDS) giriş ücretine yüzde 40 zam yaptı. Geçen yıl 50 TL olan YDS'ye başvuru ücreti bu yıl 70 TL oldu

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sınav ücretlerine yaptığı afaki zamlarla gündemden düşmüyor. Sınav adaylarından bu kadar ücret alınmasına rağmen hemen hemen her sınav sonrasında çeşitli hatalar çıkıyor. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nın (YDS) giriş ücretine de yüzde 40 zam yapıldı. 2014 yılında Yabancı Dil Sınavı için ödeme yapacak olan bir öğrenci 50 lira yatırırken, bu sene yüzde 40 zam oranı ile birlikte 70 lira yatıracak.

YDS sınav ücretleri için yapılan bu zam oldukça fazla görülürken şifresini unutan ve ya kaybeden öğrenciler için şifre edinme ücreti de 2 lira yerine 5 lira oldu. Başvuru yapan her adaydan başvuru hizmet ücreti olarak 3 lira alınırken fotoğrafının güncellenmesi gereken öğrencilerde bu işlem için 10 lira verecek. Bütün bu işlemleri yapan bir öğrenci ise toplamda 83 lira ödemiş olacak. YDS sınavı başvuruları 25 Şubatta son bulacak ve sınav 5 Nisan’da yapılacak. Daha iki yıl önceisne kadar 40 liraya girilen sınavın 70 liraya çıkması öğrencileri çileden çıkardı.

'YDS ZAMMINI GERİ AL' KAMPANYASI

Yüksek lisans öğrenimi için YDS'ye gireceğini belirten Serdar Acar isimli bir öğrenci, “Bir sınavın maliyeti neye göre belirleniyor anlamış değilim. 70 liraya sınav ücreti olur mu? Bu sınavlardan ücret alınmaması gerekiyor. Kendini denemek isteyen öğrenci ücret pahalı olduğu için bu sınava giremiyor. Sınav ücretleri ve kamu masrafları söz konusu olduğunda kar amacı güden zamlar yapılıyor. ar gelirli insanların bu ücreti nasıl vereceği düşünülmüyor. Türkiye'deki gelir dağılımı zaten belli” dedi. 70 lira olan sınav ücretine tepki gösteren ve "YDS zammını geri al" sloganıyla imza kampanyası başlatan adaylar, "Asgari maaşın 10'da 1'i nasıl olur da bir sınav bedeli olur? Biz gençlere aralanmış bu küçük kapıyı da kapatmayın" dedi.

LYS VE YGS'YE DE REKOR ZAM YAPILMIŞTI

ÖSYM Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) sınav ücretini de afaki zam yapmıştı. Öğrenciler, YGS'ye girmek için 50 lira, 5 oturumlu LYS’lerin her birine ise 30 lira ödemişti. Geçen yıl YGS’ye girenler 40 lira , her bir LYS için ise 25 lira ücret ödedi. ÖSYM bir yılda üniversite sınavı ücretlerine yaklaşık yüzde 25 oranında zam yapınca bu yıl sınava gireceklerin ödemesi gereken bedel 200 liraya çıktı. Bu bedel geçen yıl 165 lira olarak gerçekleşmişti. Sınavsız geçiş bedelinde ise zam oranı yüzde 50’ye çıktı. Geçen yıl 10 lira olan sınavsız geçiş ücreti bu yıl 15 lira oldu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.