Ömrü boyunca Hakk'ı savundu

Ömrü boyunca Hakk'ı savundu

Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi'yi anlatan NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, “Hacı Veyiszade Hoca Efendi Allah demenin bile yasak olduğu dönemde yılmadan Hakk'ı savundu” dedi

Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi vefatının 56. yıl dönümünde rahmetle anıldı. (KTO) Konya Ticaret Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen programa İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, (NEÜ)Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, (TURAV) Türk Anadolu Vakfı Başkanı Mustafa Yayla ve çok sayıda vatandaş katıldı. Anma töreni Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu hocanın hayatını ve yaşantısını anlatan slayt gösterisi yapıldı.

4-2.20160207115846.jpg

Programın selamlama konuşmasını  Türk Anadolu Vakfı Başkanı Mustafa Yayla yaptı. Yayla, Hacı Veyiszade hoca efendinin hoşgörü abidesi olduğunu dile getirdi. Yayla, hocanın bütün ömrünü İslam'a adadığını, insanın gafletten uyanması için ve irfan yuvalarının kurulması için mücadele ettiğini belirtti. Hacı Veyiszade efendinin ulu bir çınar olduğunu anlatan Yayla, konuşmasını şu ifadeler ile sürdürdü: “Biz hocamızı efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'ya (S.A.S) varis olduğu için seviyoruz. Hocamızın Allah sevgisi çok yüceydi. Biz onu bu yüzden seviyoruz. Ömrü boyunca davasından ayrılmadı. Bizlerde şuan onun izindeyiz. Sabırla ve yılmadan hakkı savundu. İslami olarak gelişmemize çok büyük katkılar sağladı. İnsanlık günümüz itibari ile maddiyat ile maneviyat arasında kalmış durumda. Hocamız Hacı Veyiszade, bize maddiyattan çok maneviyatta yükselmemizi önerdi. Resulullah'ın varisi olduğu için bizlere rehber, yolumuza ise ışık oldu. Vakıf olarak çalışmalarımızı ve hizmetlerimizi her geçen gün daha da ileri noktalara taşımanın gayesini yapıyoruz. Allah, yaptığımız ve yapacağımız hizmetlerin tümünü dergahında kabul eylesin.”

4-3.20160207115804.jpg

BİR TALEBE İÇİN BİN KAHIR ÇEKTİ

Anma töreninde konuşan bir isimde (NEÜ)Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş idi. Altıntaş, hocanın hayatından çıkarılacak çok örneğin olduğunu söyledi. Hacı Veyiszade'nin olağanüstü dönemlerde olağanüstü hizmetler yaptığını dile getiren Altıntaş, “O dönemlerde hizmet vermek hiçte kolay değildi. Allah bile demenin yasak olduğu, medreselerin ve tekkelerin kapatıldığı, alimlerin zorunlu olarak yurt dışına gönderildiği bir dönemde yılmadan, ümidini kaybetmeden hakkı yaşadı. Bir talebe için bin kafirin kahrını çekmeye hazırım dedi. O, örnek alınması gereken bir şahsiyet. Halkı zor zamanında bile irşat etmeyi bildi. Yetimlere, gariplere kol kanat gerdi. Bizler o zaman yapılan hizmetlerin sayesinde bugün böyle yaşayabiliyoruz. Alimlerin kıymetini bilmeliyiz. Alimler gökteki yıldız gibiler. Yıldızlar nasıl ki karanlığı aydınlığa kavuşturuyorsa, alimler de insanları aydınlatır. Hocamız direnen ve ihlaslı bir alimdi. Sınırlarını bilen ve delillere dayanarak konuşan bir insandı. Böyle alimlere bu dönemde de ihtiyacımız var” dedi.

4-4.20160207115816.jpg

HAYATI BİZLERE ÖRNEK OLMALI

Programda konuşan son isim ise  İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar oldu. Akpınar, "İslam kahramanlarının hayatları okunsun, örnek alınsın ve öğrenilsin" diye okunulur cümlelerini kullandı. Hacı Veyiszade hocanın hayatını örnek alarak yaşantısına kattığını söyleyen Akpınar konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstiklal İslamındır ve yakındır anlayışı hocamızın önemli bir görüşüydü. Eğer hocamız yaşasaydı bugün gürül gürül Kur'an-ı Kerim okuyan kardeşlerimizi işitseydi, kendi yolundan gidenlerin en üst düzeyde yönetici olduklarını görseydi, İmam Hatip Okulları'nda verilen eğitimleri görseydi hiç şüphesiz alnını şükür secdesine götürür ve bir daha da kaldırmazdı. Onlar üzerine düşenleri fazlası ile yaptı. Şimdi sıra bizlerdi. Onların güzelliklerini hayatımıza taşımalıyız. Hocamız gibi çok yönlü bir insanın yönlerini ön plana çıkararak kendimize referans almalıyız. Böyle olunca ilimden ve bereketten daha fazla kişi yararlanacak. Hacıveyiszadeleri çoğaltmanın vakti. Bu Konyalılar'ın boynunun borcudur.” Program daha sonra gerçekleştirilen etkinlikler ile son buldu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.