"Okul her yerdir"

"Okul her yerdir"

Yapılandırmacı Eğitim yaklaşımı ile öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmesi hedefleniyor. Gençlik Eğitim kurumları da eğitim ve öğretimi bu anlayışa göre planlıyor

Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın donanımlı bir şekilde yetişmesi ancak eğitimle olur. Bunun için bir velinin çocuğuna bırakacağı en büyük miras ona sağladığı eğitim öğretim imkânıdır.

Günümüz eğitim anlayışı klasik eğitim anlayışın çok ötesine geçmiş farklı metot ve anlayışlar uygulanmaya başlanmıştır. Öğrencinin bilgiye ulaşma ve bilgiyi işleme noktasında farklı yöntem ve teknikler kullanılmaya başlanmıştır. Yapılandırmacı Eğitim yaklaşımı ile öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmesi hedeflenmiş ve eğitim öğretim bu anlayışa göre planlanmıştır.

Tüm bu gelişmeleri yakından takip eden Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu,"Üstün Nitelikli İnsan Yetiştirmek" hedefi doğrultusunda; insanda var olan bu potansiyelin bütün yönleriyle ortaya çıkarılabilmesi için öğrencilerine gerekli eğitim öğretim ortamlarını oluşturma adına çalışmalarını ara vermeden yürütmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle her şeyin yapay olarak ele alındığı bir dönemde, yaparak yaşayarak öğrenmenin ve keşfetmenin öğrencileri ayrıcalıklı kıldığı bilinmektedir. Bu düşüncelerden hareketle okulumuz, eğitim öğretim programlarında gezi ve gözlem çalışmalarına ayrı bir önem vermektedir.  Bu haftaki ekimizde okulumuzda bu anlayışla yapılan çalışmalardan örnekler verilecektir.

1-049.jpg

GEZELİM, GÖRELİM, ÖĞRENELİM

Gezelim, görelim, öğrenelim etkinliği öğrencilerimizin çevreyi, tarihi ve kültürel mirasımızı tanıması, bunun yanında aile bağlarının güçlenmesi için yürüttüğümüz bir çalışmadır. Bu çalışmayla öğrencilerimiz yaşadığı şehrin yapısını, tarihini ve kültürünü yakından tanıma fırsatı bulurken öğrenciler aileleriyle de kaliteli zaman geçirme imkânı bulmaktadır. Diğer bir gezi çalışmalarımızdan olan Çatalhöyük ve Konya Kültür Gezisi ile de öğrencilerimiz tarih öncesindeki ilk yerleşmelerden günümüze, yerleşmeyi etkileyen faktörleri ve “Medeniyetlerin Beşiği” olan Anadolu’da özellikle de Konya’nın sahip olduğu kültür mirasını öğrenme ayrıcalığını kazanmaktadırlar. Bunlara ek olarak Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu, yaparak ve yaşayarak öğrenme ilkesinin gereklerine uygun olarak öğrencilerin birikimlerini artırmak ve farkındalık oluşturmak için Nevşehir, İstanbul, Edirne, Çanakkale, Bursa vb.  geçmişten geleceğe ışık tutan şehirlere geziler düzenlemektedir. Rehber eşliğinde ve birbirinden farklı etkinliklerle tarihin derinliklerinde yolculuğa çıkan öğrenciler, Türkiye'nin güzelliklerini yakından gören öğrenciler, muhteşem doğa, ufku genişleten tanıtımlarla verimli bir etkinlik gerçekleştirmektedir.

yeni-nurettin-kabak1.png
NURETTİN KABAK Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu Müdürü

Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu olarak en önemli amacımız, Yarının Türkiye'sini emanet edeceğimiz çocuklarımızı değişen dünya koşullarında ülkemizin dünya üzerinde hak ettiği yeri alabilmesi için hem akademik hem de sosyal olarak geleceğe hazırlamaktır.

Babalar ve çocuklar çadır kampı

3-062.jpg

Doğasever yaklaşımları ve etkinlikleriyle hep gündemde olan Özel Gençlik İlk ve Ortaokulu, Selçuk Üniversitesi Çumra Apa Baraj Tesislerinde Babalar ve Oğullar adıyla yıllardır farklı yerlerde geleneksel olarak yaptığı çadır kamplarından bir yenisini daha gerçekleştirdi. Oldukça ilgi gören kampta bahar aylarından bir günde, doğanın ortasında gürültü şehir hayatının rutin havasından bir parça da olsa ayrı kalmanın hem kendilerine hem de çocuklarına iyi geldiğini belirten aileler memnuniyetlerini dile getirdiler. Program sorumlusu Mehmet Küçükhemek; bu tür kampların aile ve çocuk ilişkilerini güçlendirdiğini, çocukların zihninde güzel anılar bıraktığını ve doğayla iç içe olan çocuklarda aynı zamanda çevre bincinin oluştuğunu ifade etti. Kamp boyunca gerek aileler gerekse öğrenciler kamp hayatının olmazsa olmazlardan biri olan ateş yakma vb. etkinlikleri gerçekleştirip yarışmalar ve sürpriz hediyelerle doyasıya eğlendiler ve vakit geçirdiler.

MEZUN ZİYARETLERİ

5-001.jpeg

Gençlik Eğitim Kurumları Kurumsal ziyaretler kapsamında mezun ziyaretleri de yapıyor. Ziyaretler kapsamında bu bu hafta, 2001 Gençlik İlkokulu / Ortaokulu ve 2004 Özel Enderun Liseleri - Fen Lisesi Mezunları Hamza Özkafa ve Selman Özkafa, Burda Mobilya'da ziyaret edildi.

Okul gezilerinin öğrencilerin psikolojilerine ve eğitimine etkisi

Dünyaya gelen her çocuk farklı fiziksel özelliklere, genetik yapıya ve karaktere sahiptir. Çocukların doğuştan getirdiği bu karakterlerin ortaya çıkması durumu çevre faktörünün devreye girmesiyle başlar. Ve kişilerde bireysel farklılıklar belirginleşir. Bireysel farklılıklar, eğitim sürecinin ilerleyişinde de önemli etkiye sahiptir. Öğrencilerin öğrenme hızını, düzeyini, öğrenmeye ilişkin ilgi ve dikkatini, öğrenmenin kalıcılığını etkiler. Bireysel farklılıklar gerek kalıtımın gerekse çevresel faktörleri etkisi ile ortaya çıkar. Kimi öğrenciler bilgileri adım adım, kavramsal anlamaya doğru ilerleyen sıralı bir yapıda sunulduğunda daha kolay öğrenirken; diğerleri, önce kavramı anladıklarında ve daha sonra detaylara yoğunlaştıklarında ya da bilgi, deneyimleriyle alakalı ve örnek ve grafiklerle dolu komik bir hikaye ya da anekdotla sunulduğunda daha kolay öğrenirler. Bu yüzden öğrencilerde aktif öğrenmeyi sağlamak isteyen bir öğretmenin faydalanabileceği en iyi yöntem yaparak ve yaşayarak öğrenme ortamını sağlayabilmektir. Yaparak yaşayarak öğrenmede daha çok sayıda duyu organının öğretim sürecine katılması sağlar ve eğitim sürecini olumlu etkiler. Bu alanda eğitimi desteklemenin, çocuklardaki araştırma duygusunu ortaya çıkarmanın, eğitimi eğlenceli hale getirmenin en iyi yolu ise öğretilmek istenen konu ile ilgili gözlem gezileri düzenlemektir.

6-012.jpg

GEZİLERİN ÖĞRENCİLERİN YAŞANTISINDAKİ OLUMLU ETKİLERİ

    • Geziler çocuklara; olayları kişileri, doğal koşulları içinde tanıma, bu kişilerin sorunlarını kavrama, eleştirel düşünme yeteneğini geliştirme, kişilere ve olaylara nesnel ölçümlerle yaklaşma, sorumluluk duygusu gibi önemli beceriler kazandırır.

    • Geziler sayesinde genellikle okul ortamında devam ettirilen eğitimin farklı çevrelere taşınması, yeni yerler keşfedilmesi imkânı sağlar.

    • Öğrencilerin birçok duyu organı devreye girdiği için, daha sağlam ve unutulmayan bilgiler oluşturulur. Zekâ alanlarının gelişimine katkıda bulunur.

    • Bu zamana kadar aile ve okul içerisinde belirli kurallarla yaşantısını devam ettiren öğrenciler geziler sayesinde toplum kurallarıyla tanışma fırsatı bulur. Öğrencilerin bağımsızlığı adına toplum içinde yer almaları kendilerini bir birey olarak değerlendirmelerini sağlar ve özgüvenlerini olumlu yönde etkiler.

    • Okul ortamı dışında öğretmenleri ve arkadaşları ile beraber farklı etkileşimde bulunarak rutinin dışına çıkan öğrenciler, öğretmen ve arkadaşlarının toplum içindeki davranışlarını izleme fırsatı edinirler.

    • Düzenlenen gezinin amacı hangi yönde olursa olsun arkadaşları ile beraber yeni deneyimler edinmek öğrencilerin keyifli vakit geçirmelerini, sosyalleşmelerini sağlar ve kalıcı izler bırakır.

    • Programlı gözlemlerle öğrencilerin doğru genellemelere ulaşmalarını, zihindeki bilgileri genişletip yeniden yapılandırmasını ve böylece daha doğru ve daha hızlı öğrenmesini sağlar.

Kısacası geziler, her şeyin sanal ortama taşındığı bir dünyada;  çocukların dokunarak, doğal ortamında duyumsayarak, eleştirerek, eğlenerek, paylaşarak, gözlemleyerek, öğrenmesine, kendisini ve çevresini keşfetmesine fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatlar çocukların öğrenmeyi kısıtlayıcı bir görev olarak görmelerinden ziyade keyif aldıkları bir seyahat olarak algılamalarını sağlayacaktır.

7.png

ASENA HACER KÜÇÜKÇOLAK Psikolojik Danışman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum