Nüfusunun yüzde ellisi yurt dışında bir belde Göymen

Nüfusunun yüzde ellisi yurt dışında bir belde Göymen

Derebucaka bağlı Göymen Beldesinin nüfusunun yüzde ellisi yurt dışında kalan nüfusunda yarısı 65 yaş civarında.

Buna rağmen sorunsuz belediye hizmetleri ve birbirine bağlı insanları ile yaşamı güzelleştirmeyi başarmış bir belde.
Burada görev yapmak güzel bir duygu
Böylesine şirin ve küçük bir beldede belediye başkanlığı yapmanın çok güzel bir duygu olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Memiş Abak, yaptığımız söyleşide hem beldenin sorunlarını hem belediye çalışmalarını değerlendirdi. Abak; Kasabamızın ne zaman kurulduğuyla, tarihiyle ilgili kesin bir bilgi yok. Ama çok eskilere dayandığı söyleniyor.
Ben 1994–2004 yılları arasında iki dönem belediye başkanı olarak seçilmiştim. 2004 ile 2009 yılları arasında yine adaydım fakat kaybetmiştim, kısmet değilmiş. 2009 yılında yapılan mahalli idareler seçimlerinde yeniden başkan seçildim. İlçemiz Derebucak’a 8 kilometre uzaklıktadır. Kasabamız şu anda 2 bin nüfusun üzerinde. Geçmişte yapılan sayımlarda daha yüksekti ama 2009 yılında düştü. Kasabamızdaki vatandaşların büyük bir bölümü Avrupa’ya ve özellikle Norveç’e gidiyor. Geçim kaynaklarımız arasında tarım ve hayvancılık var. Halkımızın yüzde 25’i sığır ve küçükbaş hayvan besiciliği yapıyor. Yüzde 25’lik kesimi çiftçilikle geçimini sağlıyor.
1968’de buradan Avrupa’ya başlayan göç nedeniyle belde nüfusunun yaklaşık yüzde 50’si Avrupa’ya giderek oraya yerleşti.
Belediye çalışmalarımız sorunsuz gidiyor
O zamanlar kasabamızda su yoktu, sadece kuyulardan su alabiliyorduk. Bu nedenle nüfusumuzun üçte biri de Beyşehir’e gitti. Belediyemizde 9 memur ve 3 işçi var. Şu ana kadar beldemizin gelişmesi için ciddi çalışmalar yaptık. Bundan sonra da devam edeceğiz. Kilitli taş döşeme çalışmalarımız devam ediyor. Yeni bir pazaryeri, park ve halı saha yapımı için çalışmalarımız sürüyor. Burada sadece ilköğretim okulu var. Lise düzeyinde okumak isteyenler Derebucak’a gidiyor. Taşımalı eğitim alıyor. Su sorunu daha sonraki yıllarda çözüldü. Su sorununu çözmek için 4–5 yere sondaj vurdurduk ama su çıkmadı. Tam umutlarımız bitmişken, Pınarbaşı mevkiine bir sondaj kuyusu daha vurdurduk Köy Hizmetleri’nin yardımıyla. Saniyede 20 litre su alabileceğimiz bir kuyu oldu. Bu da ilçemizin su ihtiyacını giderdi. Alt yapıda da bir sorunumuz yok.
Avrupa’dan beldeye geri dönüş başladı
1960’lı yıllarda Avrupa’ya gidenler şimdi emekli olduktan sonra tekrar memleketlerine dönüyor. Bu da ilçe nüfusumuzun artmasına katkı sağlıyor. Yine de nüfusumuzun 2 binin altına düşmesinden endişe duyuyoruz. Geri dönenlerin tamamı emekli burada barınan insanların genel olarak yaş ortalaması 35’in üzerinde. Yaz döneminde Avrupa’dan izinli gelenler de burada bir hareketlilik sağlıyor bazı arkadaşlar ise burada küçük çaplı yatırımlar yapıyorlar. Buradaki vatandaşlarımızda bundan istifade edebiliyorlar. Öte yandan esnafımız kazanıyor. Bunun yanında parası olan, durumu iyi olan da ilçesine, beldesine yatırım yapmak, geliştirmek istiyor. Kasabamızın eksiklerini gidermeye çalışıyorlar. Ama belediyeliğin düşmesi durumu söz konusu olunca onlar da beklemeye başladılar. Park, lojman ve benzeri yatırım yapmak isteyenler var burada arsa çok değerli. Belediyenin düşmesi durumu söz konusu olunca da millet önünü göremiyor. Yatırım yapacak olanlar da durumun netleşmesi için bekliyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.