Moldova'da Azınlık Grupların Temsilcileri Kişinev'de Bir Araya Geldi

Moldova'da Azınlık Grupların Temsilcileri Kişinev'de Bir Araya Geldi

Moldova Cumhuriyeti Kasım ayında genel seçimlere hazırlanıyor. Ukrayna (Meydan) olaylarının ülkeye sıçramasından endişe duyan Avrupa yanlısı hükumet, ülkedeki azınlıkların sorunlarını masaya yatırdı. Başkent Kişinev'de düzenlenen...

Moldova Cumhuriyeti Kasım ayında genel seçimlere hazırlanıyor. Ukrayna (Meydan) olaylarının ülkeye sıçramasından endişe duyan Avrupa yanlısı hükumet, ülkedeki azınlıkların sorunlarını masaya yatırdı. Başkent Kişinev'de düzenlenen Forumda iş, ilim, sanat dünyasından isimlerin yanı sıra, Moldova Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti, Parlamento Başkanı İgor Corman ve AB bürokratları hazır bulundu.

Rus toplumun adına konuşan Ludmila Laşenova, ülkenin yüzde 40'ında Rusça konuşulduğunu söyledi. Dil eğitiminin politize edilmemesi gerektiğini ifade eden Laşenova, Moldova’da 1600 yıllardan beri devam eden Rus varlığının; sosyal ve kültür hayata katkılarını hatırlattı.

Ukrayna toplumu temsilcisi Nikolay Oleynik ise Milli Azınlıklar Topluluğu'nun devamlı çalışan bir kurum haline gelmesiyle problemlerin çözüleceğini ifade etti.

Gagauz toplumu temsilcisi Nikolay Terzi, Gagauz Özerk Bölgesi'nin özerklik statüsünün korunmasının yanı sıra Gagauz halkının tercihlerine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Bulgar toplumu temsilcisi Fedor Sabi, Tarakliya’nın kültür şehri olmasını talep etti. Halkın geçen yılın ürünü olan şarabı satamadığını anlatan Sabii, Rusya pazarının kaybedilmemesini istedi.

Tüm azınlıkların ortak kanaati ise ülkede barışın hakimiyeti, kültürlere tolerans gösterilmesi dileği oldu.

Uzmanlar ise İskoçya’nın Birleşik krallıktan ayrılmak için gittiği referandumdan ortaya çıkacak tabloya kilitlendi. Çıkacak sonuçlar ve tetikleyeceği zincirleme reaksiyonlar ihtimali Moldova'da da hararetle tartışılıyor.

Milli Azınlıklar Topluluğu forumu, diğer toplum ve kültür temsilcilerinin konuşacağı;dil eğitimi, vatandaşlık hakları ve diyalog konuları ile devam edecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.