Mevlana civarında 106 bin metrekare alanda kentsel dönüşüm yapılacak

Mevlana civarında 106 bin metrekare alanda kentsel dönüşüm yapılacak

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilecek Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi’nin Tanıtım Programı Taş Bina’da gerçekleştirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilecek Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi’nin Tanıtım Programı Taş Bina’da gerçekleştirildi.

6a369bce-9b40-4f83-9e57-c248cfed0704.jpegKONYA’NIN KALBİNE TARİHİ BİR DOKUNUŞ YAPACAĞIZ

Tanıtım lansmanınında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay gerçekleştirilecek proje hakkında bilgiler verdi. Proje maliyetinin lira olacağını belirten Altay şunları söyledi: “Burada yapılan çalışmalar neticesinde birçok yapı yok edilmiş, şehrimizin tarihi dokusu ve fonksiyonel bütünlüğü malesef tahrip olmuştur.2021 yılı Temmuz ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yenileme alanı ilan edilen bu alanda Karatay Belediyemizle birlikte adeta “Konya’mızın kalbinde tarihi bir dokunuş” yapacağız.Daha evvel yol genişletme çalışmalarında yıkılmış olan Hz. Mevlana Hamamı, Hamam önü dükkânları, muvakkithane ve İmaret binalarını yeniden ihya edeceğiz.Bu tarihi dokunuşla hem tarihimizin derin izlerini yeniden gün yüzüne çıkaracak hem de içerisinde ticari alanlar, kültürel ve sosyal yapılar ile dini tesislerden oluşan “Karma fonksiyonlu bir yeni kullanım modeli”ni şehrimize kazandıracağız. Burada yapacağımız çalışmalarımızı projelendirirken eski fotoğraf ve diğer belgelerden yararlanarak tespit edilen akslar ve yapı dokusunu mümkün mertebe projemize aktarmaya çalıştık. Proje kapsamında gastronomi şehri olan Konya’mıza değer katacak bir proje olacak “Darüzziyafe Konya Mutfağı” ile destekleyici Kültür Yapıları inşa edeceğiz.Her yönüyle adeta bir açıkhava müzesi olan Konya’mızda dağınık halde bulunan müzelerin envanter ve birikimini de içine alacak çok kapsamlı bir “Konya Tarih ve Medeniyet Müzesi” inşasını planladık.Müzenin kitle ve cephe tasarımında, geleneksel Konya kerpiç evlerinin malzeme ve renk özellikleriyle, bunların birlikte oluşturduğu tarihi dokuyu esas alacağız.Müzemizin açık alanlarında ise zaman içinde kaybolmaya yüz tutmuş önemli bir kültürel mirasımız olan Türk-İslam Bahçe ve Peyzaj mimarisi karakterinde düzenlemeler gerçekleştireceğiz. Hz. Mevlana’nın doğum yeri Belh’te babası Sultan-ül Ulema Bahaüddin Veled’in ders verdiği medresenin bir benzeri olacak Sultan Bahaddin Veled Medresesini inşa edeceğiz.Bu mekanın bir diğer özelliği ise; Sultan’ül Ulema Bahaüddin Veled ile Hz. Mevlana’nın Belh’ten Konya’ya olan yolculuklarının bu mekanlarda yeniden hayat bulacak olmasıdır.Adeta bir hicret numunesi olan bu yolculuğu bu medresede yeniden anlatacağız.Hz. Mevlana Türbesi’ne nispeten uzak olan kısımlarda ise kitap kahve, kafeterya ve konaklama ihtiyaçlarını karşılayan yapılar inşa edeceğiz. Bu alanlar da buradaki tarihi ve kültürel kimliğe uygun şekilde hayata geçecek.Son olarak ise 3 bin metrekare alanda hayata geçecek, tüm hususiyet ve unsurlarıyla klasik bir Mevlevi Dergâhı olacak Konya Mevlevi Dergahı da yine bu bölgede yeniden hayat bulacak.

e44e4708-10d7-4ade-a9d2-143b61202ecb.jpeg

KENTESEL DÖNÜŞÜM 106 BİN METRE KARE ALANI KAPSAYACAK

Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi’nin Tanıtım Programında konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Anlamlı bir günde bu projenin tanıtımında beraberiz. Geçmişi ve geleceği birbirine bağlayacağı bu güzel projeleri ile beraberiz şehrimize değer katan yatırımları yapmaya Konya’ya Karatay değer katmaya bu azizi şehir için çalışmaya devam edeceğiz. Görevimizin bize yüklediği sorumlulukla tarihin izlerini silmeden ecdadımızı izlerini gelecek yeni nesillere aktarılacak. Kamulaştırma bedeli olarak 2 buçuk milyarlık yatırım gerçekleştirildik. Yeni yüzüyle türbe arkası şehrin cazibe merkezi olacak. Eski Konya yapısına uygun bir kentsel yenileme yapacağız. Toplamda 106 bin metrekare kentsek yenileme çalışaması yapacağız”dedi

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum