Mantar öldürüyor

Mantar öldürüyor

Zehirli mantar ölümleri artıyor. Konya ve ülke genelinde son bir haftada bir çok vatandaş mantar zehirlemesinden dolayı hayatını kaybetti. Uzmanlar, zehirli mantarlar konusunda uyarıyor

Doğadan gelişi güzel toplanan bazı zehirli mantarlar yiyenleri öldürüyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte doğada kendiliğinden çıkan bazı zehirli mantarları yiyen birçok vatandaş zehirlenerek hayatını kaybetti. Mantar yiyen birçok kişi de hala tedavi altında. Mantardan kaynaklanan ölümlerdeki artış kurumları alarma geçirdi. Önceki gün Beyşehir’de de mantar zehirlenmesinden dolayı 2 kişi hayatını kaybederken, 5'i yoğun bakımda olmak üzere 26 kişi tedavi altına alındı. Beyşehir Devlet Hastanesi'ne 21 kişi de mantar zehirlenmesi şüphesiyle başvurdu. Diğer illerde de zehirlenme haberleri geliyor. Önceki gün Ordu’da mantar yemeği yapan bir aileden 2 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin karaciğerinde ağır tahribat meydana geldiği ortaya çıktı. 
 
Uzmanlar, beyaz ve kırmızı mantar olarak da bilinen ve yüksek kesimlerde yetişen bu mantarlara karşı 'dikkatli olun' uyarısında bulunuyor. Mantarların doğadan toplanıp tüketilmesinin riskli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Türkiye'de tespit edilen 2 bin 200 mantar türünün 110'unun zehirli, bunların 10'un ise ölümcül etkili olduğunu belirtiyor. 
 
MANTARLARIN GENLERİ DEĞİŞİYOR 
Mantar zehirlenmelerinin bu kadar çoğalmasıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kara, bütün canlılarda bulunan 'Gen'in her şeyi kontrol ettiğini söyledi. Genin farklı çevre koşullarından etkilenerek değişebildiğini söyleyen Kara, “Aynı mantar belli bir süreden sonra insanı zehirleyebiliyor. Deniz kenarında yetişen aynı mantar zehirli olurken, yükseğe çıkıldıkça zehirli olmayabiliyor. Bu tam tersi de olabilir. Demek istediğim son yıllarda mevsimsel bir değişiklik yaşanıyor. Bitkiler bu mevsim değişiklerden etkileniyor. Sıcaklıklar yarım derece yükseldiğinde bile mantar içerisinde bulunan toksik maddeler, insan vücudunu zehirleyebilecek hale geliyor” dedi. 
 
MANTARA GÜVENMEYİN
Mantar gibi risk grubunda bulunan bitkilerin doğadan toplanmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Kara, “Artık ev şartlarında yetişen mantar bile var. Doğadan toplamak kolay geliyor. Ama doğadaki mantara güvenmemeliyiz. Her yıl tüketilen aynı mantar bu sene insanı zehirleyebiliyor. Daha bilinçli olup, zehirli mantarların ayrımını yapmalıyız. Herhangi bir mantar zehirlenmesinden şüpheleniyorsak, bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. Bu sırada herhangi bir yiyecek veya içecek hastaya verilmemelidir. Eğer mümkünse tüketilen mantar örneklerinden bir kaçını yanımızda numune olarak sağlık kuruluşuna götürmeniz zehirlenmeye yol açan mantar türünün tespiti için yararlı olacaktır" sözlerini kullandı. 
MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.