Mangalda çay keyfi

Mangalda çay keyfi

Çay tiryakilerine farklı lezzeti olan mangalda çay, uzun yıllardır damakların vazgeçilemez tadı olarak biliniyor. Kimileri kendi yaparken mangalda çayını, kimileri de dışarıda içiyor

Doğal ateşte pişen çay tiryakilerin aradığı çaylar arasında bulunuyor. Konya’da sayılı kişilerin sattığı mangalda çay, Konya’nın uğrak yerleri haline gelmiş durumda. Kapu Cami karşısında bulunan ve mangalda çay ile müşterilerine hitap eden Esnaf Çay Evi sahibi Süleyman Uygun 1948 yılından buyana mangalda çay satışı yaptıkların söyledi. Konya’da ilk mangalda çay satışını kendilerinin yaptıklarını belirten Süleyman Uygun, vatandaşların uğrak yerlerinden biri olduklarını ifade etti. Uygun, “Konya’da birçok kişi bizim mangalda çay yaptığımızı bilir. Ustadan kalma mesleği sürdürdüğümüz için birçok insan tarafından uğrak yeri haline geldik. Kapu Cami’nin yanında bulunmamız münasebetiyle de camiden çıkan birçok kişi biz uğramadan gitmiyor. Müşterilerimiz namaz vaktini beklerken ve namazdan çıkınca burayı tercih ederler. İşlerimiz çok şükür iyi düzeyde” dedi.
MANGALDA ÇAY ACIMAZ
Mangalda çayı normal tüpte pişen çaydan ayırt eden birçok özelliğin bulunduğunu dile getiren Uygun, “Tüpte pişen çay çabuk tadını kaybeder ve su çabuk ölür. En geç yarım saat içinde de çay acır. Fakat mangalda pişen çay kesinlikle acımaz. Ateşin verdiği ısı çayı hep diri tutar. Bu sebeplerden dolayı mangalda çayın lezzeti ve yeri her zaman ayrıdır” diye konuştu. Çevre illerden de gelenlerin de olduğunu vurgulayan Uygun, mangalda çayın tadını alanların Konya’ya geldikleri zaman içmeden gitmediklerini kaydetti.
ERBAKAN VE TAHİR HOCA ÇOK ÇAYIMI İÇTİ
Konya’nın önemli simalarından Tahir Büyükkörükçü ve Necmettin Erbakan’ın da mangalda çaydan nasiplendiğini dile getiren Süleyman Uygun, Tahir Büyükkörükçü’nün namaz öncesi ve sonrası sürekli çaylarını içtiğini belirtti. Necmettin Erbakan’ın da halka hitap ederken elinde kendi çaylarının olduğunu ifade eden Uygun, “Merhum Erbakan Hoca Kapu Cami cemaatine hitap ederken bir yandan da bizim çayımızı yudumlardı. 2 büyük şahsiyete de çay vermek nasip oldu” ifadelerini kullandı.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.