Kurutmalık ve turşuluklar tezgahlarda

Kurutmalık ve turşuluklar tezgahlarda

Eylül ayı ile birlikte turşuluk ve kurutmalıklar da hazırlanmaya başlandı. Sebze satıcıları, fiyatların aynı kalmasına rağmen, geçen yıla göre rağbetin azaldığını belirtiyor

Mevsim itibariyle kurutmalık ve turşuluk sebzelere ilginin artması satıcıların yüzünü güldürüyor. Her yıl bu dönemler başlayan kurutma sebze ve turşuluk hazırlıkları sebze satışlarının artmasına neden oldu. Turşuluk ve kurutmalık satışlarının artmasının kendilerini sevindirdiğini ifade eden satıcılar vatandaşları da geç kalmamaları konusunda uyardı.
Kurutmalık sebze satışlarının Ramazan ayına denk gelmesiyle geçen yıllara oranla biraz daha az olduğunu ifade eden satıcılardan Halil Akçay, “Bu yıl kurutmalık döneminin Ramazan ayına denk gelmesi biraz durgunluk oluşturmuştu. Ancak havaların halen yeterince sıcak gitmesi bu boşluğu kapatıyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda hem kurutmalık hem turşuluk sebze ve benzeri ürün satışları yüzümüzü güldürüyor. Bu yıl yağışların bol olması nedeniyle verimin yüksek olması fiyatların aşırı yükselmesini de engelledi. Gerek turşuluk gerek kurutmalık tüm sebze çeşitlerinin fiyatları neredeyse geçen yılın fiyatları ile aynı. Bunun içinde satışlar oldukça iyi” dedi.
FİYATLAR GEÇEN YIL İLE AYNI
Satıcılardan Osman Kılıç ise her yıl bu dönemlerde kurutmak ve turşu yapmak için vatandaşlar kilolarca sebze aldığını ifade ederken bu yıl satışların geçen yıllardan biraz daha az olduğunu söyledi. Kılıç, “Bu sene geçen seneye oranla kurutulmuş sebze yapmak veya turşu kurmak isteyenlerde hissedilir derecede azalış var. Hem Ramazan ayı olması hem Ramazan ayının başlarında sebze fiyatlarının yüksek olması nedeniyle birçok vatandaş kurutmalık veya turşuluk ihtiyacını almaları gereken bir dönemde alamadı. Mecburen Ramazan Bayramı’nın bitmesini bekledi. Şu an fiyatların az da olsa düşmesine rağmen satışlarda beklediğimiz artış yok. Turşuluk ve kurutmalık sebze hazırlamak isteyen vatandaşlarımız gecikmeli de olsa gelmeye başladı. Bu günlerde satışların artacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Fiyatların geçen yıl ile aynı olduğuna da dikkat çeken Kılıç, “Turşuluk domates fiyatları 1 TL civarında satılıyor. Patlıcan, fasulye, hırtlak, havuç, biber, lahana ve benzeri turşuluk fiyatları mevsim itibariyle satılması gereken fiyatların üstüne çıkmadı. Ancak vatandaşların daha fazla beklememelerini öneririm. Çünkü önümüzdeki günlerde talebin artmasına bağlı olarak fiyatlar da artabilir” diyerek turşu kurmak veya kurutmalık yapacakların ellerini çabuk tutmalarını önerdi.
TURŞU, BİDON SATIŞINI DA ARTIRDI
Turşu kurma mevsiminin başlaması ile turşuluk bidon satışlarının canlandığını ifade eden Zücaciyeci Şakir Erdoğan, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da turşuluk şeffaf bidonlar revaçta. 2 kiloluktan 10 kiloluğa kadar tüm şeffaf bidon çeşitleri daha sağlıklı ve ucuz olduğu için tercih ediliyor. Turşuluk mevsimi ile birlikte bidon satışlarının canlanması bizleri sevindiriyor” diye konuştu.
n ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.