Kurbana faiz bulaştırmayın

Kurbana faiz bulaştırmayın

Bankalar, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla 'bayram kredisi' yarışına girdi. Bayramı fırsat bilen bankalar, bayram öncesi “Kurbana özel faiz oranlarıyla kredi” reklam kampanyalarına başladı. Tüketiciler Birliği ve ilahiyatçılar vatandaşı uyardı

Türkiye’nin en çok kar elde eden sektörlerinden birisi olan bankacılık sektörü, geleneksel haye getirdiği bayram kredileri için her bayramda olduğu gibi bu bayramda da rekabet ortamını oluşturdu. Kurban Bayramı'na haftalar kala bankalar, bilboardlarla, televizyon ve gazete reklamlarıyla kredi verme yarışına girdi. Bankalar her bayram öncesinde olduğu gibi bu bayram öncesinde de kredi kampanyalarına başladı. Bayramı fırsat bilen bankalar başlattıkları sözde “Geleneksel Bayram Kredileri” ile vatandaşı kredi almaya teşvik ediyor. Zorda kalan vatandaşın durumundan faydalanmak isteyen bankalar, bayramı faize alet etmeye çalışıyor. Bankalar, bayrama yönelik kredi yarışına girerken, faiz ve masraflara dikkat edilmemesi durumunda tüketiciler ciddi oranda zarar edebiliyor. Faizsiz veya düşük faizli olduğu iddia edilen kredilerde bile vatandaşlara belirtilen orandan fazla para ödetilebiliyor. Bazı bankalar ATM'lerden bayram kredisi vermeye başladı. Kurban ibadeti ile haram olan faizi yan yana getiren bankalar, faizi meşru bir zemine oturtmaya çalışıyor. Bankalar yapmış olduğu reklamlarda vatandaşın ilgisini çekmek için her yolu deniyor. Tüketiciler Birliği yetkilileri ve ilahiyatçılar bayram kredileri konusunda vatandaşları uyarıyor.

BAYRAM KREDİSİ TUZAKTIR

Konuyla ilgili konuşan Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, "Kurban Bayramı, dini bir bayramdır. Faiz, en ağır günahlar arasında bulunuyor. Bayram kredileri tuzaktır. Bankalar 48 ay vadeli bayram kredileri veriyor. Bunu alan vatandaş o yıl bayramda ihtiyacını karşılayacak ama bu ihtiyacın borcunu tam 4 yıl ödeyecek. Üstelik almış olduğu kredinin birde faizini ödeyecek. Bu ekonomik çöküntüye sebep olur. Bankalar millete adeta bir tuzak kuruyor. Bu tuzakların sayısı her geçen yIl çoğalıyor. Bankaları ikaz ediyoruz. Ancak bir adım atılmıyor. Devlet bize destek olmuyor. Kredi ile kurban kesmek caiz değil. Bu dini değerlere bir saldırı. Devlet haram olana karşı tavır koymalı. Bankaların bayramları böyle kullanması kabul edilemez. Bu ahlak dışı bir durum. Yıllardır bunu dile getiriyoruz. Kredi, faizli bir işlem. Faiz de yasak. Biz böyle yorumluyoruz. Bankaları Denetleme Kurumu devreye girmeli. Genel ahlaka aykırı reklamlar yasak. Banka reklamları da yasaklanmalı. Durumu yerinde olanlara kurban farzdır. Borçla kurban kesmek doğru değildir" diye konuştu.

FAİZLE KURBAN OLMAZ

Faizin bulaştığı herşeyin haram olduğuna dikkat çeken Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, "Kurban ibadetine faizi bulaştırmayın" dedi. Dini hassasiyeti olan bir müslümanın faizden uzak durması gerektiğini belirten Çeker, "Faiz haramdır. Bu yüzden müslüman bir kişinin faizin bulaştığı her işten uzak durması gerekir. Bankalar müslümanları faiz tuzağına çekmek için çok çaba sarf ediyor. Kesinlikle faize bulaşmayınız. Bazı bankalar faizsiz kredi verdiklerini söylüyor. Bu husus iyi araştırılmalıdır. Faiz yoksa bu kredilerin kullanılması uygundur. Ancak bankalar kazancının olmadığı bir işe girmik istemezler. Bu yüzden faizsiz kredi bulmak çok zor. Faizli krediye hangi kurum verirse versin haramdır ve faizden uzak durulmalıdır" sözlerini kullandı.

TAKSİTLE KURBAN KESİLEBİLİR

Kredi kartı ile kurban alımı hakkında da bilgi veren Çeker, “Kurban kesmek vaciptir ve 81 gram altını olan herkes kurbanını kesmektedir. Eğer 81 gram altın değeri kadar parası yoksa da kurbanını kesebilir. Bu durumda kurban kesen kişi sevaba girer. Ama yoksa ve kesmez ise hiçbir şekilde sakıncası yoktur. İnsanlarımız ise Kurban Bayramı ruhunu yaşayabilmek için durumu olmasa bile kurban kesmek istiyor. O zaman da bankaların yolunu tutuyor. Bankaların yapmış olduğu bütün çalışmalar faizli işlemdir. Yani kredi faizli bir işlemdir ve dinimizde faiz yasaklanmıştır. Bunu ister bayram vesilesi ile isterse de başka bir amaçla yapsınlar. Faiz dinimizde yasaktır. Kredi kartına taksitle kurban kesmek caizdir. Ancak bu da peşin fiyatına taksit imkanı tanınırsa geçerlidir. Eğer taksit sebebi ile işin içine faiz giriyorsa yine caiz olmaz" ifadelerini kullandı. Peşin fiyatına taksitli kurban kesen kişilerin taksitin ödeme günlerine dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yapan Çeker sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Taksit ile kurbanlık satın alan kişiler taksitin ödeme günlerine dikkat etsinler. Eğer ödeme günlerini geçirirlerse taksite faiz bulaşır. Faiz bulaşınca yine bu iş caiz olmaz".

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum