Kurban pazarında hareketlilik yok

Kurban pazarında hareketlilik yok

Kurban Bayramına kısa bir süre kala kurban pazarlarında hareketlilik başladı. Kurbanlık almak isteyen vatandaşlar pazarlara gidiyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı sebebi ile Konya'nın birçok noktasında kurbanlık pazarı kuruldu. Bayrama sayılı günler kala vatandaşlar pazarlara gidiyor. Kimi vatandaş umduğu fiyata kurbanlığını bulurken kimisi de fiyatlar yüksek olduğu için kurbanlık alamıyor. Ankara Yolu ve Aliya İzzetbegoviç caddesinin kesiminde bulunan kurban pazarını şu günlerde onlarca vatandaş ziyaret ediyor. Pazarda Konya'nın ilçelerinden ve doğu illerinden getirilen kurbanlıklar sahiplerini bekliyor. Pazara gelen besiciler satışların beklentinin altında olduğunu ancak bayrama birkaç gün kala satışların yükselmesini ümit ettiklerini belirtiyorlar.

EN UCUZ KURBANLIK 6 BİN LİRA

En ucuz düvenin 6 bin lira olduğu pazarda, en pahalı tosunun fiyatı 13 bin lirayı buluyor. Araba fiyatına kurbanlık satan bazı besiciler tosunlarını araba ile de takas edebileceklerini belirtiyorlar. Kabala hesabı ile satış yapan besicilerin de olduğu kurban pazarında, canlı kilo hesabı satışta yapılıyor. Büyükbaş düvenin canlı kilo fiyatı 17-18 lira iken büyükbaş dananın canlı kilo fiyatı ise 19-20 lira civarında değişiklik gösteriyor.  Kurbanlık pazarına Emirgazi ilçesinde geldiğini söyleyen Fatih Altaş, toplam 120 tane büyükbaş hayvanı satışa sunduklarını belirtti. Altaş, "Her yıl olduğu gibi bu yılda pazara büyükbaş kurbanlıklarımızı getirdik. 120 tane hayvanımızın içerisinden henüz 10 tanesini satabildik. Vatandaş fiyatları yüksek bulduğu için kurbanlık almıyor. Hedefimiz getirdiğimiz hayvanları satıp ilçemize geri dönmek" dedi.

HER BÜTÇEYE UYGUN KURBANLIK VAR

Kurbanlık büyükbaş fiyatları geçtiğimiz yıla göre biraz pahalı. Yapılan zamlarla büyükbaş hayvanların fiyatı geçtiğimiz yıla göre ortalama bin lira yükseldi. Fiyatların yüksek olması sebebiyle vatandaşlar genel olarak 6-8 bin lira arasında olan kurbanlıklara bakıyorlar. Bu yüzden uygun fiyatlı kurbanlıkları pazara getirdiğini ifade eden besici  Yaşar Birdal, her bütçeye uygun seçenek sunabildiklerini belirtti. Birdal, "Konya'daki pazara Kars'tan geldim. Her yıl yetiştirmiş olduğum hayvanları satabilmek için Konya'daki pazara geliyorum. Vatandaşlar uygun fiyatlı kurbanlıkları satın alıyorlar. O yüzden 6 bin liradan 9 bin liraya kadar olan hayvanlarımı getirdim. Satışlar şuan durgun olsa da önümüzdeki günlerde canlanacağını düşünüyoruz" sözlerine yer verdi.

ANGUS ETİ DAHA LEZZETLİ

Vatandaşlar daha ucuza kurbanlık almak istedikleri için son günleri bekliyorlar. Ancak besicilerin büyük bir kesimi fiyatların zaten uygun olduğu kanaatinde. Bu yüzden ciddi bir fiyat düşüşünün olmaması bekleniyor. Kurban pazarında ki hayvanların büyük bir kesimi doğudan gelen hayvanlar tarafından oluşuyor. Konya'nın ilçelerinden de birçok besici pazara hayvan getirdi. Ancak bazı besiciler vatandaşa seçenek sunmak açısından pazara ithal angus getirmişler. İthal angusların et yönünden lezzetli olduğunu belirten besici Alparslan Kalkan, "Vatandaşlara seçenek olsun diye bu yıl pazara angus getirdik. Yerli hayvanlarımızı satıyoruz. Angus almak isteyen vatandaşlarımıza angusta satıyoruz. Angusların eti yerli hayvana göre daha lezzetli oluyor. Bu yüzden vatandaşlarımıza angus almalarını da tavsiye ediyoruz. Her bütçeye uygun kurbanlık elimizde bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

YENİ PAZAR YERİ BİRÇOK YÖNDEN EKSİK

Pazarda yaşadıkları sorunları da dile getiren besiciler, pazarın acele ile yapıldığı için çok yönden eksik olduğunu ifade ettiler. Besiciler pazardaki yerler için yüksek ücretler ödediklerini ancak bu ücretin karşılığında bekledikleri hizmeti alamadıklarını söylüyorlar. Yatacak yerlerinin olmadığını dile getiren besiciler, eski pazar yerinde daha rahat olduklarını ifade ettiler. Su oluklarının ve yemliklerin bulunmadığını da söyleyen besiciler su sıkıntısından da şikayetçiler. Besiciler pazar yerinde yeterli su noktasının olmadığından şikayet ediyorlar. Pazara hayvan getiren bazı besiciler kendi yöntemleri ile kiraladıkları yerlerin üstünü çadırlarla kapatmışlar. Belediye yetkililerinden pazar yerlerine daha da düzenli bir sistemin getirilmesini isteyen besiciler, şu günlerde hallerinden memnun gözükmüyorlar.

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum