Köyde her işi onlarda

Köyde her işi onlarda

Köy ve beldelerde traktör kullanacak, sulama ve çobanlık yapacak işçi bulmak zorlaştı. Köylüler çareyi yabancı işçi çalıştırmakta buluyor. Sayıları hızla artan yabancı işçiler köylere yerleşti. Yerli işçi olmadığı için her işi onlar yapıyor

Köylerden şehire göç hızla sürüyor. Eski ismiyle köy ve beldelerde yaşlı nüfus artıyor. Bu nedenle çobanlık ve sulama yapacak, makine kullanacak, inşatlarda çalışacak işçi bulmak zorlaştı. Belde ve köylerde oturan mahalle sakinleri ise açığı yabancıları çalıştırarak kapatıyor. Bu nedenle her gelen yabancı işçi, kendisiyle birlikte bir akrabasını getiriyor. Yabancı işçilerin sayısı her geçen yıl artıyor. Yabancı işçiler düşük ücretlerle sigortasız çalıştırılıyor. Çoğunun da hala kaydı bulunmuyor. Jandarmayı görünce yolunu değiştirenler de var. Türkmen, Afgan, Kırgız ve Suriyeli işçiler artık köylere yerleşti. Sayıları birkaç köyün nüfusunu geçti. İşçiler, para kazanıp geçimini sağlamak için her işi yapıyor. Kimi traktör kullanıyor, kimi sulama yapıyor, kimi de koyun güdüyor. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da ciddi bir çoban sıkıntısı var. Hayvan yetiştiricileri çoban bulamıyor. Suriye, Afganistan ve Türkmenistan'dan gelenler daha çok çobanlık yapıyor. Çiftçiler de sulama yapacak ve traktör kullanacak işçi bulamadığı için yabancı işçileri tercih ediyor. Yabancı işçiler, yerli işçilere göre düşük ücretlerle çalışıyor.

DÜŞÜK ÜCRETLERLE ÇALIŞTIRIYORLAR

Konuyla ilgili görüş bildiren Osman Ceran, "Genç nüfus köyde durmuyor. Köyde eğitim, sağlık, iş yok. Köyler bu nedenle hızla boşalıyor. Köydeki nüfusun büyük bir kısmı geçimini hayvancılık ve tarımdan sağlıyor. Dolayısıyla işleri yapacak birilerine ihtiyaç var. İşçi bulmak çok zor. Tarlayı traktörle sürecek yevmiyeciyi komşu köylerden getirenler var. Sigortası olmadığı ve zor olduğu için artık kimse çobanlık yapmıyor. Yerli işçi olmadığı için çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri çareyi yabancıları çalıştırmakta buluyor. Afganistan ve Suriye'den gelenler düşük ücretlerle her işi yapıyor. Çobanlığı da sulamayı da onlar yapıyor. Bunların birçoğunun da kaydı bulunmuyor. Bu durum ne zamana kadar böyle devam eder bilmiyorum" sözlerini kullandı. 

SURİYELİLER'İ ÇALIŞTIRIYORLAR

Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Vekili Ömer Tokgöz, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kayıt dışı işçi çalıştırmanın suç olduğunu belirten Tokgöz, "Kırsalda işveren çalıştıracak işçi bulamıyor. Piyasada Suriyeli çalıştıranlar var. Kimse gelip de bize Suriyeli çalıştırmak istiyoruz demiyor. Ama kayıt dışı olarak çalıştıran işveren sayısı hayli fazla. Kolluk kuvvetleri tespit ettiğinde bizim haberimiz oluyor. Yabancıların çalışma şartları belli. Suriyeliler'in asgari ücretin altında çalıştırılmamasıyla ilgili bir kanun hazırlığı var. Ancak kanun bekliyor. Kayıt dışı işçi çalıştırmak suçtur. Yabancı çalışma izinleri ile ilgili birimler var" diye konuştu.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.