Kota fazlası pancar alınsın

Kota fazlası pancar alınsın

Konya’da kota fazlası 270 bin ton pancar tarlada kaldı. Geçtiğimiz yıl etkili olan yağışlarla artan pancarlar kota fazlası denerek alınmadı. Üreticiler tarlalarda kalan mahsullerinin alınmasını istiyor.

Türkiye’nin en büyük şeker pancarı üretiminin yapıldığı Konya’da pancarlar tarlada kaldı. Ereğli-Karapınar bölgesinde 200 bin ton, Aksaray bölgesinde isi 70 bin ton pancar tarlalarda bekliyor. Geçtiğimiz yıl kar ve yağmur yağışlarının beklenenin üzerinde olması pancar yetiştiricilerinin yüzünü güldürmüştü fakat belirlenen kotadan fazla ürün hasat eden çiftçiler ürünlerini satamadı.

ÜRETİCİLER MAĞDUR OLMASIN

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, “Üreticilerin elinde kalan pancarların alınmasını istiyoruz. Bin bir emekle yetiştirilen mahsuller tarlada kaldı. Çiftçilerimiz mağdur olmasın” dedi. Ereğli-Karapınar bölgesinde 200 bin ton, Aksaray bölgesinde isi 70 bin ton pancar tarlalarda kaldığını aktaran Bestil, “Firmaların bu ürünleri tarlalarda bırakmaması gerekiyor. Çiftçilerin bin bir zorlukla yetiştirdiği pancarlar milli servettir, tarlalarda kalıp çürümesi sadece çiftçimiz değil ülkemiz ardına bir zarardır. Bazı firmalar üreticileri mağdur etmemek için tüm kota fazlası ürünleri de aldı. Üreticilerimizin mağdur olmaması adına bu diğer firmaların da tarlada kalan pancarları almasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

KOTA FAZLASI ZATEN BEDAVAYA GİDİYOR

Kota fazlası pancar alımlarında yüzde 20’lik iki artışın yapıldığını fakat bu sana ürünlerin bu miktarı da aştığını belirten Bestil, “Normalde a kalite 220 liradan alınan pancar kota fazlası durumunda C ve D kalite olarak belirlenip c kota 170, d kota 150 liradan alınıyor. Zaten bu fiyatlar epey düşük. Üreticiler kota fazlası ürünlerini bedavaya veriyor fakat bu sene kışın yağışlı geçmesiyle kotanın üzerin eklenen yüzde yirmilik artışın da üstünde pancar alındı.  Maliyetine satılacak olan pancarlar tarlalarda kaldı” şeklinde konuştu. Üreticilerin mağdur olduğunun altını çizen Bestil, “Pancar yetiştiriciliği emek isteyen bir iş. Çiftçilerimiz yaz boyu çalışıp ürünleriniz yetiştiriyor. Bu sene kış yağışlı geçti ve ürünlerde büyük bir artış yaşandı. Her sene firmaların ihtiyaçlarını karşılayan üreticilerimizin bu yıl artan ürünlerinin tarlada bıraktı. Firmaların üreticileri mağdur etmeyip kota fazlası pancarları almasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

KONYA ŞEKER ÖRNEK ALINMALI

Konya’da 4 firmanın şeker pancarı alımı yaptığını belirten Bestil, bu firmalarda Konya Şeker’in üreticileri mağdur etmediğini söyledi. Bestil, “Konya’da faaliyet gösteren diğer firmaların Konya Şeker’i örnek alması gerekiyor. Kota fazlası ürün ilk kez bu yıl yaşandı. Alırlarsa c kotasından alacaklar onun da fiyatı oldukça düşük. Bedavaya ürün almış olacaklar” diye konuştu. Bestil, Türkiye genelinde aynı sorunun yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “Bu yıla kadar böyle bir sıkıntı yoktu. Kota aşımlarında fiyat belirleyip pancarları alıyorlardı. Sorun sadece Konya bölgesinde değil Türkiye genelinde yaşanıyor.  Firmalar belirledikleri kotanın dışına çıkmıyor. Hasatların bu derece iyi geçmesi her zaman olan bir şey değil. bir defaya mahsus kalan mahsulleri alabilirler.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum