Konya'ya sığınıyorlar

Konya'ya sığınıyorlar

Türkmeneli Sağlık Konseyi Başkanı Aydın Beyatlı, "Çok sayıda Iraklı Türkmen Konya'ya sığındı. Son 1 ayda Konya'ya bin 500 Türkmen göç etti. Türkmenlere sağlık güvencelere verilmeli" dedi

Irak'ta çatışmalar devam ederken, Irak Türkmenleri Türkiye'ye göç ediyor. Çok sayıda Iraklı, ülkelerindeki çatışmalardan dolayı ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Bir çok etnik grubun çatıştığı Irak'ta, Türkmenler bir yandan IŞİD tehlikesi ile uğraşırken, diğer yandan ise peşmergelerden de baskı görüyor. Silahlanma konusunda büyük bir sıkıntı yaşayan Türkmenler, zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmek zorunda kalıyorlar. Türkmeneli Sağlık Konseyi Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı, Türkiye'ye göç ede Türkmenlerin ilk tercihinin Konya'ya gelmek olduğunu söylüyor. Sivil toplum kuruluşlarından büyük ölçüde destek aldıklarını dile getiren Beyatlı, "Ülkelerini terk etmek zorunda kalan Türkmenler, öncelikle Gaziantep, Şanlıurfa ve İstanbul'a geliyorlar. Daha sonra Türkmenler Konya'da bir vakıf kültürünün olduğunu öğrenince Konya'ya gelmek istiyorlar. Son bir ay içerisinde İstanbul'dan ve çeşitli illerden Konya'ya bin 500'ün üzerinde Türkmen geldi" diye konuştu.

SAĞLIK GÜVENCELERİ YOK

Suriyeli göçmenlere ücretsiz uygulanan sağlık hizmetlerinin Türkmenlere uygulanmadığını ifade eden Beyatlı, "Suriyeli göçmenler sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Güzel bir uygulama. Fakat aynı uygulamanın Türkmenler için de sağlanmasını istiyoruz. Çünkü Türkiye'ye göç eden Türkmenlerin en büyük sıkıntıları sağlık konusu. Herhangi bir mal-mülk ile Türkiye'ye gelmedikleri için de bir muayene ücretini bile ödeme konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Bu konuyu Ankara'da yetkililer ile görüştük. İnşallah yaklaşık bir hafta sonra Türkmenler için de sağlık hizmetleri ücretsiz olacaktır" ifadelerini kullandı.

PEŞMERGELERİN BASKISI SÜRÜYOR

"Irak'taki Türkmen bölgelerinde Peşmergeler de Türkmenler için bir tehlike oluşturuyor" diyen Beyatlı, şöyle konuştu: "IŞİD Türkmenler için büyük bir tehlike. Çünkü dış kaynaklı bir örgüt ve içeriden de militan topluyorlar. Böylelikle sorun daha da büyük bir hal alıyor. Türkmenler IŞİD tehdidinin yanında zaman zaman Peşmergelerle de çatışıyor. Çünkü Peşmergeler Türkmenlerin silahlanmasını istemiyor. Ancak Türkmen gençler, bir yerlerden temin ettikleri küçük çaplı silahlarla, kendi köylerini, bölgelerini koruyorlar. Bugün dünyanın haberi olmasa da Irak'ta Türkmenler şu anda destan yazıyor. Ellerinde IŞİD'in veya peşmergenin elindeki gibi silahlar olmamasına rağmen bulundukları yerleri korumaya çalışıyorlar."

TÜRKMENLERİN BAŞARISINI ÜSTLENDİLER

Türkmenlerin IŞİD'e karşı uzun süre kendilerini savunduklarını kaydeden Beyatlı, "Bölgedeki Türkmenler IŞİD tehlikesi altında ciddi başarılara imza attı. Ancak daha sonrasında peşmergeler bölgeye gelerek Türkmenlerin bu başarısını kendi üstlerine almaya çalıştılar. Şu anda Irak'ta en sıkıntılı bölge Türkmen bölgeleridir. Türkmenler bulundukları bölge olarak iki ateş arasında kalmıştır. Bütün bunların yanında soğuklar da bölgede ciddi sorunları da beraberinde getirmiştir" şeklinde konuştu. Nisan ayında Iraklı ressamların bir araya gelerek Konya'da, Irak'taki acı hakkında bir resim çalıştayı yapacağını da belirten Beyatlı, "Dünya, gerek Suriye gerekse de Irak'taki zulme sessiz kalmıştır. Ancak bizler bölgede aktif olarak yer aldığımız için bütün acıları en yakından görüyoruz. Nisan ayında bir resim sergisi açma kararı aldık. 'Yaralı Irak Sergisi' adı altında Irak'ta yaşayan, Türkmen, Arap, Kürt ressamlar bir araya gelerek Irak'taki acıyı tuvallerine aktaracaklar" şeklinde konuştu. Irak'ta Kızılay ve AFAD çadırlarını bir çok bölgede görmenin mümkün olduğunu vurgulayan Beyatlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkmenlerin bölgedeki sıkıntıları sadece silahlı gruplar değil. Kış aylarının gelmesi ile birlikte bölgede hastalıklar da baş gösteriyor. Fakat IŞİD kamplarına yakın olan bölgelerde bile Kızılay çadırını görmek mümkün. Türkiye'den bölgeye ciddi anlamda yardım geliyor."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.