Konya’da Mursi için gıyabi cenaze namazı kılındı

Konya’da Mursi için gıyabi cenaze namazı kılındı

Dün mahkeme salonunda vefat eden Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi için Konya'da gıyabi cenaze namazı kılındı.

Mısır zindanlarındaki direniş destanını sürdüren Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, mahkeme salonunda şehadete yürüdü. Mısır’da Abdulfettah Sisi tarafından gerçekleştirilen darbe sonrası yönetimden uzaklaştırılmış ve 2357 gündür Mısır zindanlarında tutuklu bulunan Mursi’nin sağlık durumunun da oldukça kötü olduğu açıklanmıştı. Darbe sonrası yönetim erkinden uzaklaştırılan 3 Temmuz 2013’den bu yana Mısır zindanlarında olan Muhammed Mursi’nin sağlık durumunun da oldukça kötü olduğu biliniyordu. Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin oğlu Ahmed Mursi, babasının sağlığının hiç olmadığı kadar bozulduğu yönünde haberler olduğunu kaydetmişti.

"ANAYASAMIZ KUR'AN'DIR"

Mısır’ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin sembolik olarak yemin ettiği Tahrir Meydanı’nda yaptığı konuşmada, Hasan el Benna’nın sözünü tekrarlayarak, yüzbinlere şöyle seslenmişti: “Anayasamız Kur’an’dır, önderimiz Resulullah’tır, yolumuz cihaddır, Allah yolunda ölmek en büyük gayemizdir. Hepsinin üstünde amacımız Allah’ın rızasıdır.”

Muhammed Mursi’nin vefatı haberi sonrası geçtiğimiz gün gece saatlerinden başlamak üzere başta Mısır Ankara Büyükelçiliği önünde olmak üzere gösteriler düzenlendi.

KONYA’DA  GIYABİ CENAZE NAMAZI

Diyanet İşleri Başkanlığı’da dün öğle namazında tüm Türkiye’de gıyabi cenaze namazı kılınacağını açıklamıştı. Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için Konya'da tüm camilerde sela okundu. Konya’da gıyabi cenaze namazı Sultan Selim Camisi'nde kılınan öğle namazının ardından Mevlana Meydanı’nda kılındı. Gıyabi cenaze namazına Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin,  Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdussettar Yarar, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Yalman, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak, Memur-Sen İl Başkanı Nazif Karlıer, İHH Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Namazı Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu kıldırdı.

HAKTAN YANA ÖLMEK ŞEREFTİR

Gıyabi Cenaze Namazı öncesi  Anadolu Gençlik Derneği (AGD) - Milli Gençlik Vakfı (MGV) Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak bir konuşma yaptı. Parlak, konuşmasında, “Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı mensupları olarak Müslüman Kardeşler Hareketinin öncülerinden Merhum Mursi'ye Cenabı Allah'tan rahmet, tüm İslam milletine sabırlar diliyoruz” dedi. Parlak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bilindiği üzere Mısır'da 25 Ocak 2011 tarihinde 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimi son bulmuş, Haziran ayında yapılan seçimleri de Müslüman Kardeşler Hareketi kazanmıştı. İlginçtir ki sürekli demokrasi, insan hakları ve özgürlük diyen Batı, Mısır'da yapılan darbeye ve bir gün sonra da seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin tutuklanmasına sessiz kaldı. Darbe yönetimi altında geçen 6 yılda Mısır'daki yüzlerce idam, 5 bine yakın ölüm, on binlerce yaralanma, 30 bin kadar tutuklanma sözde insan hakları savunucusu Batı'yı rahatsız etmemiştir. Batı, bu idamlar ve tutuklamalar karşısında tepki bırakın tepki göstermeyi bilakis teşvik edici olmuştur. Çünkü küresel sistem kontrolünde tutmak istediği ülkelerde toplumun farklı kesimlerini birbirine düşürmeyi, düşmanlık oluşturmayı, telafisi çok zor acılar yaşatmayı bir strateji olarak uygulamaktadır. Bu tuzağın farkında olmak, bu oyuna gelmemek, sabırla haktan ve adaletten yana olmak büyük bedeller gerektirmektedir. Her türlü olumsuz şartlarda ve sıkıntılı süreçte dahi hakkı hak bilip haktan yana olarak yaşamak ve ölmek insan için en şerefli lütuftur.  Biz merhum cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Cenabı Hakkın lütfuna mahzar olduğuna inanıyoruz ve dua ediyoruz. Mısır yöneticilere ülkelerinin emin bir liman olmasını engelleyen, Mısır halkının huzurunu kaçıran ve geleceğini karartan uygulamalardan vazgeçmesini hatırlatırız.  Yöneticisiyle yönetileniyle hepimiz Allah'tan geldik ve dönüşümüz Allah'a olacaktır. Merhum Muhammed Mursi'ye tekrardan Cenabı Allah'tan rahmet dilerken, başta ailesine, Müslüman Kardeşler Teşkilatına, İslam milletine sabırlar diliyoruz. Cenabı Allah, hepimizi hakkı üstün tutarak yaşayanlardan ve bu şekilde kendisine kavuşanlardan eylesin.”

DUALARIMIZ ŞEHİDİMİZLE BERABER

Daha sonra Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına Mustafa Ekrem Doğan bir konuşma yaptı. Doğan konuşmasında, “Biz öncelikle, Mısır'ın meşru cumhurbaşkanı Muhammed Mursi kardeşimize, şehidimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Demokratik yollarla yüzde 52 gibi bir oy almak suretiyle Mısır'a Cumhurbaşkanı olan Merhum Mursi'yi şu anda demokrasiyi bir tarafa koyarak işgalci bir eda ile tamamıyla bir darbe ile devirerek Mısır'ın başına geçen şu anki Zalim Sisi, 50'ye yakın Mısırlıyı idam etmiştir. Ve Batı, Sisi'nin bu idamlarına karşı hep sessiz kalmıştır. Dualarımız şehidimizle  beraber. Onunla aynı yolu yürüyen tüm kardeşlerimizin başı sağolsun. Mısır halkının başı sağolsun. Ailesine, yakınlarına başsağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

ELÇİLİKLER ÖNÜNDE GÖSTERİLER BAŞLATIN

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin şehadeti dolayısıyla Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) resmi internet sitesi üzerinden açıklamada bulunuldu. Mısır’daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, Muhammed Mursi’nin “25 Ocak Devrimi’nin önemli bir sembolü” olarak hatırlanacağı belirtildi. İhvan’ın açıklamasında Mursi’nin kötü koşullarda tutulduğu, gerekli tedavisinin sağlanmadığı, ailesiyle görüştürülmediği belirtildi. Mursi’nin ölüm nedeninin detaylı bir şekilde ortaya çıkarılması için uluslararası bir soruşturma açılması talep edildi. İhvan, Birleşmiş Milletler ve tüm insan hakları örgütlerini, cezaevindeki tutuklulara yönelik “yavaş yavaş öldürme” uygulamasını durdurması için çağrıda bulundu. Muhammed Mursi için cuma günü gıyabi cenaze namazı kılınacağını açıklayan Müslüman Kardeşler Teşkilatı, “darbeci yönetime karşı tüm ülkelerin Mısır elçilikleri önünde gösteriler başlatın” çağrısı yaptı.

HÂLİD ŞEN - EMRE ÖZGÜL

 

 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum