Konya’da 2016 Oseg Konferansı

Konya’da 2016 Oseg Konferansı

Konya’da, yerli otomobil temalı 4. Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği (OSEG) ve Çözümü İçin Kümelenme Konferansı gerçekleştirildi.

OSEG Konferansı'nda konuşan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, Konya'nın yerli otomobil üretimine talip olduğunu belirtirken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Konya'nın yerli otomobil üretimini hakettiğini söyledi

Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme (OSEG) Konferansı'nın dördüncüsü Konya Sanayi Odası (KSO)'nun öncülüğünde gerçekleşti. Konferansta bu yıl "Yerli Otomobil" teması kullanılıyor. Dedeman Otel'de yapılan konferansın açılış programına TBMM Enerji ve Sanayi Komisyonu Başkanı, Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KSO Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, oda başkanları, rektörler ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Konferansa şehir dışından ve Almanya, İngiltere, Hindistan, Japonya, Slovenya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya gibi ülkelerden de katılım oldu.

MİLLİ BİR MESELE

Programın açılış konuşmasını yapan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, otomotiv endüstrisinin dünya ekonomisi için stratejik bir önem taşıdığını, sektörün teknolojik gelişmelere yaptığı katkılar, oluşturduğu istihdam ve diğer sektörleri geliştirme potansiyeliyle küresel ekonominin dönüşümünde öncü rol oynadığını belirtti. Türkiye'nin yerli otomobil çalışmaların milli bir mesele olarak gördüklerine dikkat çeken Kütükcü, Konya'nın yerli otomobil üretimine talip olduğunu aktardı. Konya'nın otomobil üretim altyapısının yeterli olduğunu, konuyla alakalı raporların hazırlanıp bakanlıklara sunulduğunu dile getiren Kütükcü, Konya'ya yatırım yapanların hiçbir zaman kaybetmediğini dile getirerek, "Gelin Konya'ya yatırım yapın" dedi. Konya'nın 2010 yılından bu yana küresel krize ve bölgesel sorunlara rağmen ihracıtını yüzde 36, ihracatçı firma sayısını da yüzde 51 oranında artırdığını ifade eden Kütükcü, insan kaynağı ve makine parkı noktasında dünyayla yarışır halde olduklarını vurgulayarak, "Tamamen teknoloji üretim odaklı kurguladığımız İnnopark, inşallah önümüzdeki dönemde Konya'nın yeni ufuklara kapı açmasına öncülük edecek" sözlerini kullandı.

GURUR DUYUYORUM

Konya'nın önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptığını belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Konya sanayisiyle gurur duyduğunu söyledi. Memiş Kütükcü ve Selçuk Öztürk ile TOBB'da birlikte çalıştıklarını, Konyalılar'ın TOBB'u kuşattığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, Konya'nın marka bir şehir haline geldiğini, şehrin bilgelik ve bereket diyarı olduğunu belirterek, "Yerli otomobil üretimi noktasında Konya elini taşın altına koydu. 10 sene önce Türkiye'nin en büyük 1000 sanayi firması arasında toplam 13 Konyalı sanayicimiz varken, bugün bu sayı 24'e çıktı. İçinde bulunduğumuz bu yeni asırda, yeni bir medeniyetin inşası için mücadele veriyoruz. Bunun yolu bilimde, sanayide ve teknolojide güçlü olmaktan geçiyor. Bugün dünyada etkili olan ülkelerin hepsi, bu alanda güçlü ülkeler. Zamanında bazı basiretsiz idareciler yüzünden, hem yerli otomobil hem de yerli uçak konusunda, kendi ayağımıza çelme takmışız. Çok şükür bugün hem kamuda hem özel sektörde, daha bilinçli, daha özgüvenli yöneticilerimiz var. 'Biz bunu yapamayız' diyen o eski zihniyetin yerini, 'yapabiliriz, daha da iyisini üretiriz' diyen, kendine güvenen bir iş yapma kültürü aldı. İşte bunun sonucu hem Konya’da hem de Türkiye’de ortada. Motorlu araç üretiminde Avrupa'da 6'ncı, otobüs ve hafif ticari araç üretiminde 1'inci, kamyon üretiminde 2'nci sıradayız. 2016'nın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 3, ihracat yüzde 7 arttı. Yabancı sermayeli firmaların üretim merkezi olarak Türkiye'yi seçmelerinin de katkısıyla, otomotiv Türkiye'nin 1 numaralı ihracatçı sektörü haline gelmiştir."

YATIRIM YAPAN KAYBETMEZ

Konya'ya yatırım yapanların kaybetmeyeceğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Konya'nın yüzölçümü ve nüfusuyla 50 ülkeden büyük olduğunu belirtti. Özel sektörün ekonomiye katkısından da bahseden Hisarcıklıoğlu, otomotiv sanayi ihracatının yüzde 79'unu Avrupa'ya yaptıklarını, bu durumun sektörün yüksek kalitede üretimini de gösterdiğini ifade etti. Otomotiv sektöründe üretim üssü haline gelen Türkiye'nin, teknoloji ve tasarım üssü haline de gelmesini hedeflediklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, Avrupa ve Ortadoğu’ya ulaşım için en uygun yatırım yerinin Türkiye olduğunu anımsattı.

EKONOMİK SAVAŞLAR VAR

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik ise otomotiv sektörünün büyeme noktasında anahtar rol oynadığına ve sektörde 400 bin kişinin istihdam edildiğine dikkat çekti. Konferansta söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, "İlk okul yıllarımızda Yerli Malı Haftası kutlanırdı. Yerli mal derken sebze ve gıda ürünleri anlaşılırdı. Vizyon bu kadardı. Ağır sanayi ve milli üretimde geç kaldığımızın farkında değildik. Çağı yakalamak zorundayız. Bugünkü tablo bizi sevindiriyor. Konya'nın büyümesinde üretim yapanların katkısı büyük. Yerli otomobilin şehrimize verilmesi önem arz ediyor" diye konuştu. Son olarak konuşan Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da, "Konya, yerli üretim ve endüstri noktasında 'bende varım' diyor. Şehrimiz her alanda güçleniyor. Rekabet eden bir şehir olduk. Küresel gelişmeler ekonomiyi belirliyor. Şu an ekonomik savaşlar var. Bu yüzden küresel gelişmelere göre hareket etmeliyiz. Üretim ve endüstride ülke olarak iyi noktadayız. Konya'nın lojistik dezavantajları da var" açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından TS 16949 Belgesi alan Konpar Makina, Filkar Otomotiv, Geçgel Makina ve Güneş Motor firmasına plaket verildi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.