Komünist Lider: Sscb’i Yıkan Gorbaçov Halk Mahkemesinde Yargılanmalı

Komünist Lider: Sscb’i Yıkan Gorbaçov Halk Mahkemesinde Yargılanmalı

Rusya Komünist Partisi Başkanı Gennadi Zyuganov, SSCB’nin son lideri Mihail Gorbaçov’un, Sovyetler Birliği’ni yıktığı gerekçesiyle yargılanması gerektiğini ifade etti.Sovyetler Birliği’nin dağılmasına neden olan 19 Ağustos 1991 darbesinin...

Rusya Komünist Partisi Başkanı Gennadi Zyuganov, SSCB’nin son lideri Mihail Gorbaçov’un, Sovyetler Birliği’ni yıktığı gerekçesiyle yargılanması gerektiğini ifade etti.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasına neden olan 19 Ağustos 1991 darbesinin yıl dönümünde Rus basınına konuşan Zyuganov, Gorbaçov’u sert bir dille eleştirdi. Komünist lider, “Hiç bir darbe falan olmadı. Kendisini (Gorbaçov) ve ülkeyi mahvetti. Gorbaçov’u mahkemeye vermek lazım. Tüm ülke onu kınasın diye bu halk mahkemesi olmalı. Devletin başındaki şahıs toprak bütünlüğü ve toplum güvenliğinden sorumlu. O ise her şeye tükürerek ortalıktan kayboldu.” şeklinde eleştirilerde bulundu.

19 Ağustos’ta Komünist parti ve Sovyet güvenlik güç başkanları bir araya gelerek “GKÇP” adlı devlet yönetim komitesi oluşturdu. Komite darbe girişiminde bulunarak Kırım’da tatil yapan Gorbaçov’u görevden uzaklaştırdı ve ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Fakat dönemin Rusya Federatif Sosyalist Cumhuriyeti lideri Boris Yelstin’in çağrısıyla halk Moskova sokaklarında tankların önüne çıktı. 22 Ağustos’ta darbe başarısızlıkla sonuçlandı. 19 Ağustos darbesi halen Rus kamuoyunda tartışılıyor. Bazı tarihçilere göre, darbe bizzat Gorbaçov’un gizli “desteğiyle” yapıldı. İddialara göre, Gorbaçov olaylar sırasında “ikili” davranmıştı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.