Kışlığı takmadan yola çıkmayın!

Kışlığı takmadan yola çıkmayın!

Ticari araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlıyor. Denetimler sırasında kış lastiği takmayanlara 519 TL ceza uygulanıyor. Lastikçiler ve yetkililer, "Yağışlı havalarda kar lastiği takmadan yola çıkmayın" diye uyarıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2012 yılında yürürlüğe aldığı, yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara, kış lastiği kullanma zorunluluğu getiren yönetmelik 1 Aralık tarihinde başlıyor. Kış lastiği yönetmeliğiyle kaza sayılarında azalma sağlanması hedefleniyor. Soğuk havalarda yumuşaklığını kaybetmeyen özel hamur karışımı ve karlı-buzlu yollarda bile tutunma sağlayan özel sırt deseni sayesinde kış lastikleri, her türlü hava ve yol koşulunda daha emniyetli bir sürüş sağlıyor. Kışın sıkça yaşanan can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan trafik kazalarının azaltılmasında, kış lastiği kullanımı hayati bir önem taşıyor.

TİCARİDE ZORUNLULUK BAŞLIYOR

Konuyla ilgili bilgiler veren lastikçi Orhan Ünveren, “1 Aralık'tan itibaren kış lastiği takma zorunluluğu başlıyor. Bugünlerde kar yağışı etkili oluyor. Satışlarda ise ciddi bir artış var. Bu havalarda kar lastiği takmadan yola çıkılmaz. Kış lastiği can ve mal güvenliği için önemli. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyorum. Arabalar özellikle kış aylarında yağışlarla, don olaylarıyla birlikte çok kayıyor. Trafik kazalarına neden olan büyük etkenlerden bir tanesi bu durum. Bunların hiçbirine mahal vermeden, fiyatı her ne olursa olsun araçlara kış lastiği takılmalıdır. Vatandaşımızın büyük çoğunluğu bu gibi konularda bilgiye sahip değil” diye konuştu.

KIŞ LASTİĞİ KULLANIMI ARTTI

Uygulamayla birlikte Konya'da son yıllarda kış lastiğine olan talebin arttığını söyleyen Ünveren, “Konya özellikle son 3 yıl içerisinde bu konuda bilinçlendi. Kış lastiği satışı son 3 yıl içerisinde arttı. Vatandaşlarımız bunu bir zorunlulukmuş gibi görmek yerine bunun ihtiyaç olduğunu anlamalı. Konya halkı bu durumun farkına vardı. Can ve mal güvenliği herşeyden önemli. Konya halkının bu konuda bilinçlenmesi, kazaların azalmasına da neden oldu. Kış döneminde özellikle vakumlu lastik kullanılmasını öneriyoruz. Bu en iyi yol tutuşuna sahip lastik türü. Sürücüler aracı devamlı olarak kullanıyorlarsa araç 30 bini görünce arka ve ön kış lastiği bakımını yaptırmalıdır” dedi.

FREN MESAFESİNİ KISALTIYOR

"Karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünde yüzde 25'e varan avantaj sunuyor" diyen Ünveren, "Kış koşullarında yapılan sürüş testlerine göre, yaz lastikleriyle 50 kilometre saat hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken, bu ölçüyü 36 metreye kadar düşürebiliyor. Bu kısalan 8 metrelik fren mesafesi de yaklaşık iki binek araç boyuna denk geliyor. Karlı bir yüzeyde 45 kilometre saat hızla yol alan bir aracın fren mesafesi, zincir takılmış lastikle 31 metre iken kış lastiği ile 12 metreye düşer. Kullanılmayan lastiklerin kuru, serin, güneş ışığı almayan ortamlarda güvenli bir şekilde saklanması gerekir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması ani frenleme, viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle kış lastiklerinin 4'lü set olarak kullanılması gerekir" ifadelerini kullandı.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.