Kış lastiği ihmale gelmez

Kış lastiği ihmale gelmez

Türkiye’de binlerce kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce insanın yaralandığı trafik kazalarına karşı sürücülerin kış tedbiri alması hayati önem taşıyor. Kışlık lastikler de bu noktada önem arz ediyor. Bugünlerde lastikçilerde hareketlilik görmek mümkün

Bu yıl kar yağışı Türkiye’nin bazı bölgelerine erken düşerken, kış lastiği uygulaması ise resmi olarak 1 Aralık'ta başlayacak. Sürücülerin kışa girmeden mutlaka kış lastiklerini almalarını ve araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmaları gerektiğini söyleyen Candurmaz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Okur, sürücüleri uyararak, “Can ve mal güvenliği açısından araçlara kış lastiği taktırmayı ve bakımlarını yaptırmayı unutmayın” dedi.

3.20141030095308.jpg

Lastik sektöründe 39 yıllık tecrübesi ile Aydınlık Evler Mahallesi'nde ile Kunduracılar Kavşağı tramway durağı karşısındaki şubesinde hizmet veren Candurmaz Otomotiv, birçok lastik markasının Konya, Karaman, Aksaray bölge bayisi olup Yiğit Akü Konya, Karaman ve Aksaray bölge bayiliğini yapıyor. Bunun yanı sıra Expotech, Bando ve Super V Kayışlarının, Sanayi ve Biçer Döver Kayışlarının toptan ve perakende satışını da yapan Candurmaz Lastik, bünyesinde birçok farklı marka ve ücrette ürün bulunuyor. Müşterilerine kaliteli ve güvenli hizmeti vermenin kendileri için öneminin büyük olduğunu söyleyen Süleyman Okur, Aracı kış aylarına hazırlamak için; aracın yağı, suyu, filtreleri, bujileri, fren tertibatları, silecekleri, hortumları, akü ve lastiklerinin kontrol edilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

GÜVENLİK İÇİN LASTİKLER ÖNEMLİ

Aracın yola tutunmasını sağlayan 4 lastik üzerinde gittiğini ve Türkiye şartlarında mevsim normallerine göre en geç Kasım ayının başında kışlık lastiklerin takılmış olması, gerektiğini söyleyen Okur, “Yazlık lastikler -7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında özeliklerini kaybederek sertleşir ve sertleşen lastiğin yol tutuş özelliği azalır, fren mesafesi uzar. Kışlık lastikler ise soğuk havaya ve ıslak zemine uygun malzemeden üretilir ve soğuk havalarda güvenli bir sürüşe imkân sağlar. Kaucuk oranları fazla olduğu için -12-13'e kadar havalarda güvenli sürüş sağlar. Bu nedenle sürücülerin kış lastiğini taktırmaları kendi can ve mal güvenlikleri için daha iyi olacaktır” sözlerini kullandı.

KIŞ BAKIMINI İHMAL ETMEYİN

Okur, araç kullanıcılarına kış yaklaşırken akü ve akü şarj sisteminin bakımına dair de bilgiler verdi. Okur, açık sistem akülerde hücrelerdeki elektrolit (asit+saf su) seviyelerine bakılması gerektiğini söyleyerek, “Eğer seviyede azalma var ise, hücrelere saf su ilave edilmeli. Ayrıca elektrolit yoğunluğu ölçülüp, gerekiyorsa redresör şarjı yapılmalı. Özellikle yaz aylarında sıcaklık artışına maruz kalan akü için, kışa girmeden ve kışın yapılan bakımlar, akünün ömrünü olumlu yönde etkiliyor. Akülerde ilk olarak kutup başlarına bakılması, oksitlenme var ise üzerine sıcak su dökülmesi tavsiye ediliyor. Hususi kullanımda 6 ay, ticari kullanımda 3 ayda bir akü bakımının yapılması gerekiyor. Çünkü soğuk motoru çevirmek için çok daha fazla enerji gerekmektedir. Kışa girmeden önce akünüzü kontrol ettiriniz. Zayıfsa şarj ettiriniz veya eski ise değiştiriniz” diyerek kış hazırlıkları için geç kalınmaması gerektiğini hatırlattı.

1.20141030095406.jpg

MUHAMMET GÜMÜŞ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.