Kilo artışına dikkat

Kilo artışına dikkat

Op. Dr. Cafer Ayata, “Hareketlerin azalması kiloları artırır. Bu kısır döngüyü kırmak hastalar için kolay değildir. Ayrıca hazır gıdaların tüketilmesi ve zenginleşmenin getirdiği aşırı beslenme kilo artışına neden oluyor” dedi

Aşırı kilolar bir çok vatandaşa dert olmaya devam ediyor. Bazı vatandaşlar kendi imkanları ile zayıflamaya çalışsa da bazıları ise diyetisyen kontrolünde zayıflıyor. Uzmanlar kişinin vücut yapısına göre bir beslenme egzersizi planı yapılması gerektiğini ve internetteki bilgi kirliliğinden etkilenilmemesi gerektiğini belirtiyor. Büyükşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Cafer Ayata, “Aşırı kilolar ülkemiz ve bölgemiz için giderek ciddi sağlık problemlerinin başına yerleşmektedir. Ülkelerin gelişmesi ve refah seviyeleri artıkça beslenme şartları değişmekte ve kilolar artmaktadır. Şehirleşmiş ve sanayileşmiş toplumlarda hazır gıdaların tüketilmesi ve zenginleşmenin getirdiği aşırı beslenme bireylerin kiloların artmasına yol açmaktadır. Artan kilolar kalp ve damar hastalıklarına yol açmaktadır. Kalp Yetmezliği, hipertansiyon, kan yağ seviyesinin artışı ile damar sertliği, beyin kanamaları ve insülin yetmezliği sonucu şeker hastalığı toplumun her kesiminde bilinen hastalıklardandır. Bütün bu sistemik hastalık yanında eklem ağrıları aşırı kilolar ile kat kat daha fazla hissedilmektedir” diye konuştu.

KOŞARKEN 24 KAT YÜK BİNİYOR

İnsanın yürürken diz eklemlerine 6, koşarken 24 kat yük bindiğini dile getiren Ayata, “ Çünkü yürürken bir diz eklemine vücut ağırlığının 6 katı ağırlık binmektedir. Koşarken dize binen yük vücut ağırlığının 24 katı olarak hesaplanmıştır. Yani vücut ağırlığındaki 20 kilogramlık fazlalık diz eklemine 480 kilogramlık fazlalık olarak yansımaktadır. 40'lı yaşlardan sonra diz eklemlerinde kıkırdakla incelmekte ve ağrılar başlamaktadır. Kilo artışı bu ağrıları artırmaktadır. Ağrıların artışı kişinin yürüme isteğini azaltmaktadır. Günlük aktivitenin azalması daha az kalori harcanmasına neden oluyor. Bu da gıdaların vücutta yağ olarak depolanmasına ve kilo artışına sebep olmaktadır. Bu bir kısır döngüdür. Artan kilolar ağrıları artırır, hareketleri azaltır. Hareketlerin azalması kiloları artırır. Bu kısır döngüyü kırmak hastalar için kolay değildir. Çoğu zaman 'ne yapsam kilo veremiyorum' diye çaresizlik ifade ederler. Böyle durumlarda eklem ağrılarının tedavisinin yanında fazla kiloları vermek için beslenme ve diyet uzmanlarından profesyonel destek almak gerekebilir. Ancak bütün bunlarla uğraşmaktansa daha baştan aşırı beslenmemek,hareketli bir yaşam tarzı oluşturmak,yaşa uygun fiziksel aktivite göstermek,alınan gıdaları günü gününe eritmek sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Aşırı kilolar doğal eklem yaşlanmasını hızlandırır. Eklemler için yapılacak iyileştirici tedavilerin başarısını azaltır ve daha erken yaşlarda protez ameliyatlarının yapılmasını gerekli kılar” ifadelerini kullandı.

BERKHAN PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.