Keneye dikkat

Keneye dikkat

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte kene ısırmalarına karşı vatandaşları uyaran

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Hüsnü Murat Kaya, kenenin vücuda yapıştığı durumda ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riskinin de o kadar azaldığını söyledi

Uzmanlar, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte kene vakalarına karşı vatandaşları uyarıyor. Bahar mevsimi ile birlikte artan kene riskine karşı vatandaşları uyaran uzmanlar, özellikle kırsal kesimlerin risk altında olduğunu söyledi. Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Hüsnü Murat Kaya, “Türkiye’de 2002 ve 2003 yıllarının bahar ve yaz aylarında özellikle kırsal kesiminde yüksek ateşle seyreden ve ölümcül olan bir hastalık görülmeye başlandı. Yapılan rutin çalışmalarla hastalığın nedenin ortaya konamaması üzerine, yapılan yoğun çalışmalar neticesinde hastalığın Kırım-Konga Kanamalı Ateşi (KKKA) isimli bir enfeksiyon hastalığı olduğu, hastalık etkeninin de bir vürüs olduğu ortaya konmuş ve hastalığın kontrolü ile ilgili olarak gereken tedbirler alındı. Ülkemizde hastalıkla ilişkili bulunan kene türü yaban hayatı ile çok yakından ilişkilidir. Bu kene yaşama dönemlerinin bir bölümünde yaban hayvanlarından kan emerken, hayatının diğer evresinde özellikle çiftlik hayvanlarından kan emmektedir” dedi.

EN ÇOK BEYŞEHİR’DE GÖRÜLÜYOR

Söz konusu kenenin kurak-yarı kurak bozkır iklimini sevdiğini ve genellikle bozkır ile diğer iklimlerin kesişme yerlerinde, kuru taban örtüsüne sahip alanlarda yaygın olarak görüldüğünü belirten Kaya, “Özellikle vadilerle çevrili dağlık alanların yamaçları, yaban hayvanlarının daha sık dolaştığı alanlar olduğundan keneler açısından oldukça zengin bölgelerdir. Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakalarındaki ölüm hızı dünyada genel olarak yüzde 30’lar ve üzerindedir. Ülkemizde bu hız ise yüzde 5’ler civarındadır. Konya’da ise Beyşehir gibi ılıman bölgelerde görülmektedir. Bundan dolayı hastalık, yaban hayatı ile insanların iç içe olduğu bölgelerde kene sayısının artışına bağlı olarak çıkmaktadır” diye konuştu.

VÜCUTTA KANAMALARA YOL AÇIYOR

Hasta insanların kanlarıyla kontrolsüz temas ile insandan insana enfeksiyonun geçebilmesinin de söz konusu olduğunu kaydeden Kaya, hastalığın belirtileri ilgili şu bilgileri verdi: “Hastalık ani başlayan ateş, baş ağrısı, kırıklık, halsizlik, kasa ağrısı, belirgin iştahsızlık ile başlar. İshal ve kusma da görülebilir. Bazı olgularda vücudun değişik bölgelerinde kanamalar görülür ve hastalık ağır seyredebilir. Hastalığın tedavisinde uygulanabilecek etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilaç ile yine etkinliği bilimsel çevrelerce kabul görmüş, yan etkileri tolere edilebilir ve uygulanabilir bir aşı bulunmamaktadır.” KKKA riski olmasa bile, kenelerle bulaşabilen diğer hastalıklardan da korunmak için her zaman uygulaması gereken hususlar olduğuna dikkat çeken Kaya, “Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda, vücuda tamamen örtecek giysiler giyilmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği olası açıklıkların kapatılması önemlidir. Kenelerin bulunduğu alanlara gidilirken vücudun açıkta kalan alanlarına ve elbiselere cilde sürülebilen böcek kovucu maddelerin uygulanması, koruma için etkili olmaktadır. Dış elbiseler, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar sürmesi etkili bir korunma aracı olabilir. Eve gelindiğinde vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Yine risk altındaki kişilerin, sık aralıklarla kene yönünden vücut muayenelerini yapmaları önemlidir. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır” ifadelerine yer verdi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.