Kayıp-kaçak çıkmazı!

Kayıp-kaçak çıkmazı!

Yargıtay kayıp kaçak bedelinin iadesi yönünde bir karar alırken, elektrik şirketleri parayı vermemekte ısrar ediyor. Vatandaşlar ise bir çok işlemin ardından 10 yıllık kayıp kaçak bedelini geri alabiliyor

Yargıtay'ın 17 Aralık 2014 tarihinde 'Borcunu ödeyen dürüst abonenin elektrik faturasından kayıp-kaçak bedeli alınamaz' kararı uygulanmıyor. Kayıp kaçak bedelinin iadesi için bir çok vatandaş başvurdu. Ancak kayıp kaçak bedelinin iade edilmesi o kadar da kolay değil. 10 yıllık bedelin iade edilmesi için bir çok işlemin yapılması gerekiyor. Vatandaşlar da gereken işlemlerin yoğunluğundan dolayı vazgeçmek zorunda kalıyor. Yargıtay'ın kayıp kaçak bedeli alınamaz kararına karşılık, Enerji Bakanlığı kayıp kaçak bedelinin kalıcı olması yönünde adımlar atıyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, vatandaşın hakkının bürokrasi engeline takıldığını söyledi. Kaçak elektrik kullanmayan abonelerden kayıp kaçak bedelinin alınmasının insan hakları ile ilişkili olmadığını dile getiren Dinç, "Öncelikle, kaçak elektrik kullanmayan vatandaşlardan kayıp kaçak bedelinin alınması son derece yanlıştır. Yargıtay bu konu hakkında olumlu bir karar aldı. Fakat 10 yıllık bedelin geri iade edilmesi için vatandaşın bir çok işlem yapması gerekiyor. Vatandaşlar da bu işlemlerden dolayı gözleri korktuğu için vazgeçiyor" diye konuştu.

KAYIP KAÇAK BEDELİ ALINAMAZ

Yargıtay'ın verdiği karara uyulması gerektiğini kaydeden Dinç, "Yargıtay'ın verdiği karar son derece önemli ve doğru bir karardır. Dürüst tüketiciden kayıp-kaçak bedeli alınması eşitsizliktir. Enerji Bakanlığı'nın da Yargıtay'ın aldığı karara uyması gerekmektedir. Ancak geçtiğimiz günlerde kayıp kaçak bedelinin kalıcı olarak alınması yönünde bir karar alındı. Doğru bulmuyoruz. Bu bedeli yasal olarak elektrik kullanan vatandaştan almak yanlıştır. Tüketici hakları ile uyuşmayan bir uygulama. Geri adım atılmasını istiyoruz. İşin bir de dinsel boyutu bulunmakta. Eğer benim kaçak olarak kullandığım elektriğin parasını bir başkası ödüyorsa, o kişinin hakkına girmiş olurum. Kaçak kullanım bir sorun ise bu sorunun kaynağına inilmeli ve gereken yerlerde denetimlerin yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

İADE İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Kayıp-kaçak bedelinin iadesi için adım adım yapılması gerekenleri anlatan Dinç "Vatandaşların öncelikle elektrik dağıtım şirketine, son 10 yıllık ödenen kayıp kaçak bedelinin iadesi için başvurmaları gerekiyor. Muhtemelen elektrik dağıtım şirketi bu talebe red cevabı vereceklerdir. Daha sonra tüketici, elektrik dağıtım şirketinden son 10 yıllık ödeme dökümlerini istemeleri gerekiyor. Elektrik dağıtım şirketi tüketiciye muhtemelen son 10 yılın değil, son 1 yılın dökümanını vereceklerdir. Ancak tüketici kaygılanmasın, 1 yıllık döküman Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri için yeterli olacaktır. Sonrasında ise hakem heyetleri 10 yıllık kayıp-kaçak dokümanını istediğinde dağıtım şirketleri mecburi vermek zorunda kalacaklardır. Vatandaş elindeki 1 yıllık dokümanla birlikte, bulunduğu ilçenin kaymakamlığındaki Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvuru yaparak 10 yıllık kayıp kaçak ücretinin tarafına iadesini talep etmesi gerekiyor. Tüketicinin burada dikkat etmesi gereken bir husus var. Yazılan dilekçede elektrik dağıtım şirketinin bir yıldan öncesine ait tüketim bilgilerini vermediğini belirtmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

YARGITAY'IN CEZASI YOK SAYILAMAZ

Yetkililerin Yargıtay'ın vermiş olduğu 'Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez' kararının yok saymaması gerektiğini vurgulayan Av. Tarkan Büyükoktar ise, "Hukuksal olarak da yanlış bir uygulamadır. Yargıtay'ın almış olduğu karar, son derece doğru bir karar. Fakat elektrik satan şirketlerin işlerine gelmediği için uygulanmıyor. Elektrik şirketleri suçlu bulundular. Kayıp kaçak bedeli ülkenin ciddi bir sorunudur. Devlet hukuka uymuyor, hukuk devlete uyuyor. Tüketicinin dava açma hakkı var. Yargıtay'ın almış olduğu karara istinaden kazanma ihtimali de yüksektir" sözlerini kullandı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.