Kahvehaneler aslına döndü

Kahvehaneler aslına döndü

Büyükşehir Belediyesi ve Kahveciler Odası'nın ortak projesiyle kahvehaneler aslına dönüyor. Dönüşüm projesiyle kahvehaneler sosyal ve kültürel bir mekan haline geldi. Bu değişim müşterileri tarafından da memnuniyetle karşılandı

Bir zamanlar vatandaşların birbirleriyle sohbet ettiği, güncel konuların tartışıldığı ve bilgi paylaşımların yaşandığı kahvehaneler aslına dönüyor. Konya Büyükşehir Belediyesi “Kahvehaneleri İhya Projesi” ile unutulan eski kültürü yeniden canlandırdı. Diğer yandan yeni projeyle birlikte kahvehanelerden uzaklaşan gençleri, kıraathane ile yeniden toplayarak kafe kültüründen uzaklaştırıp, okuma kültürüne geçiş amaçlanıyor. 

99 KAHVEHANEDE DÖNÜŞÜM YAŞANDI

Kahveciler Odası Başkanı Cemal Çınardalı, Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte uyguladıkları projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi. Kahvehaneleri İhya Projesi'yle kahvehanelerin aslına döndüğüne dikkat çeken Cemal Çınardalı, "Türkiye'de ilk defa Konya'da kahvehanelerin ihya projesi yapıldı. Konya'da 99 tane kahvehanenin bakım, onarım ve düzenlemeleri yapılıyor. Şu anda bir tanesi bitmek üzere. 50 taneyi kahvehaneyi kitaplık ve büfe yapacağız. Masa örtülerini yenileyeceğiz. Haftada bir gün veya 15 günde bir İl Müftülüğümüzün göndermiş olduğu hocamızla dini sohbetler yapılacak. Kahvehanelerimizin şekli değişti. Daha ilerleyen zamanlarda kahvehane müşterilerimizi Çanakkale Şehitliği'ne götürmeyi planlıyoruz. Çanakkale gezisine desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e de teşekkür ediyorum. Devletimiz nasıl aslına dönüyorsa kahvehaneler de aslına dönüyor. Osmanlı dönemindeki gibi dertlerini anlatacağı, mutluluklarını paylaşacağı yerler haline geliyor" dedi.

“AİLE YAPISINA KATKIDA BULUNULDU”

Kahvehanelerin Türk aile yapısına uygun yerler olduğunun altını çizen Çınardalı, şunları söyledi: "Ben yapılan bu değişiklikle birlikte Türk aile yapısına önemli bir katkı yapılacağını düşünüyorum. Artık vatandaşlarımız evlerinde sohbet etmiyorlar. Neredeyse hepimiz televizyon izliyor, birbirimizle küs gibi evde yaşam sürüyoruz. Herkesin elinde cep telefonu var. Bizler kahvehanedeki sohbetleri eskisi gibi tekrar yaşatarak bu sohbetleri evlerde de sürdürmeyi amaçlıyoruz. Sohbetler, yenilenen kıraathanelerle birlikte ilmi ve kültürlü bir seviyede yapılacak. Evlerde, kahvehanelerde sohbet bizim geleneğimizde var. Kıraathane ile bu kültürü yeniden ortaya çıkacağına inanıyoruz. Ayrıca günümüz gençliğinin kafelerden kıraathanelere gelmesini de hedefliyoruz. Bugün lüks kafelerde bir çay 5 TL’ye satılıyor. Müzik son ses açık ve insanlar birbirleriyle oralarda da konuşmuyorlar. Ama kıraathaneye gelirlerse ücretsiz olarak kitap okuyabilirler. Kıraathanelerdeki seminerlerde yeni şeyler öğrenebilirler. Hem kaliteli hem de çok ucuz bir hizmet sunuyoruz.”

MERDİVEN ALTI DERNEKLERDEN ŞİKAYETÇİYİZ

Son zamanlarda sayısı ardan merdiven altı derneklerden oldukça rahatsız olduklarını aktaran Çınardalı, "Günden güne çoğalan dernekler var. Tabiat kanunları derneği, bilmem neyi sevenler derneği. Kuşçular derneği bilmem ne. Bunların aslında çok sıkı denetlenmesi lazım. Bunlar amacı dışına çıkmış durumda. Amacı dışında birçok dernek var. Bunları defalarca söyledik. Ne hikmetse kanunla bunları kapatamıyoruz. Ne amaçla kuruldukları belli değil. Biz bu derneklerden çok rahatsızız. 4 bin dernek var. Fakat bunların 3 bin tanesinin gayri resmi dernekler. Valilik bunları daha sıkı denetlemeli. Lokal izni verilmemeli. İçkili gazino faaliyeti gösteren derneklerin kapısına mühür vurulmalı. Polis arkadaşlarımız bu tür derneklerin ne amaçla çalıştığını bilir. Hiç bir sosyal amacı yok" diye konuştu.  Konya'da toplam 160 tane kahvehanenin hizmet verdiğini aktaran Çınardalı, "Toplam 1200 üyemiz var. Bazı kafeler bizim üyemiz bazıları ise şirket. Temiz ve hijyenik hizmet eden herkesin yanındayız. Son zamanlarda bazı kafeler 'Okey' oynatıyor. Kahvehane ruhsatı olmayan yerlerde okey oynatılamaz. Kahvehanelerde paralı oyunlara karşıyız. Kafelerin de denetlenmesini istiyoruz" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.