İşyerinde bir tarihi sergiliyor

İşyerinde bir tarihi sergiliyor

Antika ve tarihi dokuya olan sevgisi ile bilinen MHP İlçe Başkanı Rahmi Direkçi, kendisine ait olan kahvehanede uzun yıllar önce kullanılan eşyaları sergiliyor.

 Antika sevgisinin çok küçük yaşlarda başladığını ifade eden Direkçi, “Öncelikle ilçemize hoş geldiniz. Bende çok küçük yaşlardan itibaren antika ürünlere karşı bir merak vardı. Derebucak yöresine ait yöresel tarihi eserleri teker teker belli bir zaman içerisinde biriktirdim. İlçemizin tarihini tanıtmak, kültürünü tanıtmak ve yeni nesillere aktarmak için kahvehaneyi bu hale getirdim. Tamamı önceden kullanılmış olan ve şimdilerde ise tarihi eser niteliği taşıyan bu ürünleri burada sergiliyorum. Vatandaşın da çok dikkatini çekiyor” dedi.
Kahvehanede bulunan tarihi eserlere özellikle daha önce Avrupa’ya göç etmiş olan ilçe sakinlerinin ilgi gösterdiğini belirten Direkçi, “Yıllar önce buradan giden gençlerin tarihlerine ve geçmişte ilçede nasıl bir yaşam tarzı olduğuna aşırı bir merakları var. Bende de bu merak böyle başlamıştı. Tarihimizi ve atalarımızın neler kullandığını öğrenmek için böyle bir birikim yapmak istedim. Uzun yıllardır tarihi eserleri ve ilçemize özgü ev eşyalarını biriktiriyorum. Burada okka, kile, çengek, çan gibi ürünler var. Bunların hiçbiri şu an kullanılmıyor. Bunların tarihi oldukça eskilere dayalı, en eskisi asırlık yenisi 50–60 yıllık” eserler diye konuştu.
Bugün birçok kişi tarafından değersiz gibi görünen eşyaların bir dönem büyük değeri olduğuna vurgu yapan Direkçi konuşmasında şu görüşlere yer verdi; Komşularımdan, akrabalarımdan ve eski yıkılan evlerden topladım, arkadaşlarımdan aldıklarım oldu. Huğlu’da olduğu gibi Derebucak’ta da bir zamanlar tüfekçilik vardı onlardan elde ettiklerimi biriktiriyorum. Çok güzel bir arşivim oldu.
Konuşmasının sonunda işlerinin durgun olduğunu da vurgulayan Direkçi, “Avrupa’ya yapılan göçler nedeniyle ilçede başta tüfekçilik olmak üzere onlarca meslek yok oldu. Burası artık bir turizm memleketi oldu. Burada kışın genellikle memurlar ve belli yaşın üstündeki yani emekli olmuş insanlar var. Yazın burası çok kalabalık oluyor. Şimdilerde caddelerimiz, sokaklarımız boş. Bazen çay satacak müşteri bulmakta zorlanıyorum. Kahveyi gündüzleri dolduramıyorum, akşamları biraz hareketlilik oluyor. Biz de hareketlilik yaşanması için yazı iple çekiyoruz” diyerek sorunlarını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.