İstikrarın adı;  Yetik Tarım

İstikrarın adı; Yetik Tarım

Tarım makineleri için yedek parçanın adresi Yetik Tarım, geçtiğimiz yıl tarım makineleri üretimi yapan Hedef Tarım ile güç birliği yaparak aynı çatı altında üretimleri devam ettirdiler

Yetik Tarım adı altında devam eden üretim çalışmalarında ürün gamı ve kapasitesi her geçen gün artıyor Merhaba Gazetesi olarak, Üretimin Yıldızları adıyla başlattığımız yazı dizimizde üreten, istihdam oluşturan, katma değer üreten firmalarımızı tanıtmaya, destek vermeye devam ediyoruz. Bu hafta da sayfalarımızda Yetik Tarım’ın üretim hikâyesini aktaracağız sizlere.

YETİK VE HEDEF GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİ.

Yetik Tarım 1957 yılından bu yana üretimin içerisinde yer alan, tarım makineleri yedek parça sektörünün öncü isimlerinden biri olan bir firma. Firma sahibi Ünsal Yetik, tarım makineleri yedek parça sektöründe bugüne kadar başarılı işlere imza atmış bir isim. Geçtiğimiz yıl Mustafa Dilek’in sahibi olduğu, tarım makinesi üretimi yapan Hedef Tarım ile güçlerini birleştirerek Yetik Tarım çatısı altında üretim faaliyetlerine devam etme kararı aldılar.

HEM MAKİNE HEM YEDEK PARÇA

Her iki şirketin çalışmalarını ve hedeflerini Yetik Tarım yöneticisi Mustafa Dilek’ten dinledik.

Yetik-Hedef Tarım Yöneticisi Mustafa Dilek, Bedesten Çarşısı’nda tezgâhtarlık yaparak başladığı esnaflık hayatına, üniversite hayatının ardından tarım makineleri üreten bir firmada işe başlayarak sektöre adım attığını belirterek, “2012 yılında da kendi işyerimi kurarak tarım makinesi üretim hayatına başladım” diyerek, başlangıç sürecini paylaştı bizlerle. Tesfiye küreği, traktör kepçesi, döküm merdane, çizel üretimi yaptıkları Hedef Tarım’ı, yedek parça sektörünün lider firmalarından Yetik Tarım bünyesine aldıklarını ifade eden Dilek, “Şimdi tek çatı altında hem tarım makinesi üretimi yapıyoruz hem de tarım makineleri yedek parça üretimimizi sürdürüyoruz” dedi.

1-mustafa-dilek.jpg

Toprak işleme makinelerinin bıçakları, uçları ve disklerinin üretimini yaptıklarını belirten Mustafa Dilek, Konya’daki tarım makinesi üretimi yapan birçok firmanın çözüm ortağı olduklarını kaydederek, “Yetik Tarım olarak traktör, mibzer ve biçerdöver yedek parçalarından oluşan 600’e yakın çeşitlilikle parça üretimini gerçekleştiriyoruz. Bayi ağımız oldukça güçlü. Türkiye’nin her noktasında bayilerimiz var ve ürün tedariki konusunda sorun yaşamadan satışlarını sürdürmelerini sağlıyoruz. Hem yurt içi pazara hem de yurt dışına yönelik üretim gerçekleştiriyoruz. Avrupa’dan Orta Doğu ülkelerine kadar birçok bölgede hem makinelerimiz hem de yedek parçalarımızın satışını yapıyoruz. Tüm bunların yanında makine ve yedek parça satışında yurt içi Pazar payımızı da artırmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

3-mustafa-hakan.jpgİHRACATA ÖNEM VERİYORUZ

Geçtiğimiz aylarda Almanya’da gerçekleştirilen Tarım Fuarı’nda, bazı önemli işbirliklerine imza attıklarını özellikle Avrupalı firmalarla iş bağı kurduklarını anlatan Dilek, ihracat rakamlarını üretimin yüzde ellisi seviyesine çıkarmak için 2020 yılında önemli atılımlar yapmayı planladıklarını vurguladı.

Makine üretiminde AR-GE faaliyetlerine önem verdiklerini, bunun için kurdukları ekiple üretim gamına yeni ürünler kattıklarını söyleyen Mustafa Dilek, çiftçilerin ve makine üreticilerinin istekleri doğrultusunda geliştirmeler yaptıklarını kaydetti.

ENERJİ GİDERLERİMİZ ÇOK YÜKSEK

Sanayicilerin bu yıl elektrik ve doğalgaz giderlerinin çok arttığından yakınan Yetik Tarım Yöneticisi Mustafa Dilek, “Bu yılın başında 20 bin lira ödediğimiz doğalgaza şu anda 30-35 bin lira civarında ödeme yapıyoruz. Aynı artışları elektrikte de yaşıyoruz. Üretim yapmamızı etkileyen en önemli etkenler bana göre doğalgaz ve elektrik fiyatları” şeklinde konuştu.

2-119.jpg

KTO VE SANAYİ ODASINDAN GİRİŞİMLER BEKLİYORUZ

Sanayiciler olarak sorunlarını dile getirmesi gereken kurumların Konya Ticaret Odası ve Sanayi Odası olduğuna dikkati çeken Dilek, özellikle enerji giderleri konusunda girişimler yapılması gerektiğini belirtti. Zaten hammadde fiyatlarında yaşanan artışların ticaretlerini iyice zorlaştırdığını anlatan Mustafa Dilek, “Mesleki kuruluşlarımızın bizim yükümüzü hafifletecek hamleler yapmasını bekliyoruz. Ankara’da bu yönde çalışmalar yapılması gerekiyor. Enerji giderlerinde yaşadığımız yüzde 70-80 civarındaki artışlar, üretimin önündeki en büyük engel olarak gözüküyor. Konya Ticaret Odası ve Konya Sanayi Odası başkanlarımızın, sanayicilerimiz lehine görüşmeler yapmasını bekliyoruz. Yüzde 18 KDV ile hammadde alıyoruz ancak yaptığımız ürünleri yüzde 8 KDV ile satıyoruz. Konya sanayisi işletme ve büyüklük bakımından Türkiye’nin en büyük merkezlerinden birisi. Üretimin kalbi burada atıyor dersek yeridir. O nedenle böyle bir dönemde üretim yapmaya devam eden bizler gibi firmaların sorunlarına kulak verilmesini bekliyoruz” dedi.

4-055.jpg

5. Organize sanayi bölgesindeki arsa satışlarından aldıkları 15 bin metrekarelik arsaya önümüzdeki yıllarda daha büyük bir fabrika yapmayı planladıklarına dikkat çeken Yetik Tarım Yöneticisi Mustafa Dilek, “Şu anda 3 bin metrekarelik kapalı alana sahip fabrikamızda üretimimizi sürdürüyoruz. Ancak önümüzdeki yıllarda aldığımız arsa üzerine yapacağımız fabrika binası ile hem kapasitemizi hem de çeşitlerimizi artırmayı planlıyoruz. Ancak şu anda önümüzü tam göremediğimiz için bu planımızı biraz öteledik”diye konuştu.

5-032.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.