İhtiyacı karşılamıyor

İhtiyacı karşılamıyor

100 bine yaklaşan nüfusuyla öğrenci şehri haline gelen Konya'da kira fiyatları el yakıyor. Öğrenciler yüksek kira fiyatlarından dert yanarken, yurtlar da öğrenci ihtiyacını karşılayamıyor

4 üniversitesiyle birlikte öğrenci şehri haline gelen Konya'da üniversite kayıtları  3-7 Ağustos arasında yapılacak. Ek yerleştirme başvuruları da 17 Ağustos'ta başlayacak. Tercih sonuçlarının açıklamasının ardından Türkiye'nin dört bir yanından öğrenciler Konya'daki üniversiteleri tercih etti. Üniversitelere yeni açılan bölümlerle birlikte öğrenci sayasında ciddi bir oranda artışın olması bekleniyor. Kontenjanların da genişlemesi de öğrenci nüfusundaki artışta etkili olduğu düşünülüyor.

Artan öğrenci sayısı da başta güvenlik ve barınma olmak üzere birçok sorunu beraberinde getiriyor. Öğrencilerin ağırlıklı olarak yaşadığı Selçuklu'nun Bosna Hersek Mahallesi'nde yeni imarların açılmaması arz-talep dengesini karşılamıyor. Buna bağlı olarak da ev kiraları sürekli yükseliyor. Ev kiralarının yüksek olmasından dolayı öğrenciler yurtta kalmaya daha sıcak bakıyor ama Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı yurtlar yetersiz kalıyor. 

ÖZEL YURTLAR İSTİSMAR EDİYOR

100 bine yakın öğrencinin öğrenim hayatını devam ettirdiği Konya'da yurt kapasitesinin 9 bin  öğrenci ile sınırlı olması yeni yurt ihtiyacını gündeme getiriyor. Konya'daki  öğrenci sayısının Türkiye'nin birçok ilinden büyük olması da beraberinde barınma sorununa neden oluyor.  Konya'da yurt ihtiyacını karşılamak için yurt olabilecek binalarda protokoller devam etse de yurtlar öğrenci ihtiyacını karşılamıyor. Özellikle de Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin yurt problemi yaşıyor.  Konya'da 100 bine yaklaşan öğrenciye karşılık sadece 17 bin öğrenci yurtlarda kalıyor. Anadolu  Gençlik Derneği (AGD) Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak, üniversite kayıtlarının Ağustos'un 3'ünde başlayacağını ifade ederek, Konya'daki öğrenci sayısının bu yıl da artacağını söyledi. Arifan yurtlarının yurt açığını önemli bir ölçüde kapattığını belirten Parlak, “Öğrencilere maddi ve manevi destek sağlıyoruz. Yarı özel devlet yurtları gibi öğrencilere hizmet veriyoruz. Öğrencilere akşam yemeği dahil olmak üzere bütün imkanları karşılıyoruz. Selçuk üniversitesi kampüsüne en yakın erkek öğrenci yurdu olmamız da bizi ön plana çıkıyor. Konya taşra ilçelerle birlikte bin 500 öğrenciye hitap ediyoruz ve kapasiteyi artırmak için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANIYOR

Konya genelinde kira fiyatlarının da yüksek olması öğrencilerin işini zorlaştırıyor. Kira fiyatlarından sadece öğrenciler etkilenmiyor. Asgari ücretle kıt kanat geçinin vatandaş maaşının neredeyse yarısını kiraya veriyor. Kira fiyatlarını değerlendiren Liva Emlak Danışmanı Hüseyin İnceçayır ise, üniversite kayıtlarının bu sene internet üzerinden gerçekleştiği için önceki yıllara göre emlak piyasanın henüz harekete geçmediğini söyledi. Bosna Hersek Mahallesi'nin üniversiteye ve sanayi bölgelerine yakın olduğu için öğrenci ve çalışan kesimin yoğunluk oluşturduğunu kaydeden İnceçayır, “Sarayönü, Ladik ve Ilgın gibi ilçelerde yaşayan vatandaş, Bosna Hersek'te ev tutuyor. Memur atamaları da bu dönemde olduğu için yoğunluk başladı. Yavaş yavaş ev tutuyorlar. Fiyatı yüksek çünkü şu an yeni açılan imarlar yok ve bina yapılamadığı için ev kiraları pahalı. Yazır tarafında açılan imar ver ama öğrenci ve çok fazla çalışan kesim tercin etmiyor. Bosna'da sobalı dairelerin fiyatı 400 lira civarında. Orta halli dairelerin fiyatı 500 lira. Kampüse yakınlaştıkça 600-700 civarında seyrediyor. 3 katlı bina kötü bir daire 80 bin lira. Bunun önüne geçilmeli. Haksızlığın yapıldığını düşünüyorum” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum