Ihlamur çeyrek altın fiyatında

Ihlamur çeyrek altın fiyatında

Kış günlerinin vazgeçilmez bitkisi olan ıhlamurda fiyat artışı dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıllara göre fiyatında yüz 100 artış yaşanıyor.

Soğuk kış günlerinde sıkça tüketilen ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen ıhlamurun, bu sene geçtiğimiz yıllara göre daha az yetişmesinden dolayı fiyatının önemli ölçüde arttığı belirtildi. Daha önce kilosu 80-100 liraya satılan ıhlamurun kilosu 150-180 liraya kadar yükseldi.

Birleşmiş Aktar Baharatçı ve Üreticiler Derneği (BAKDER) Genel Sekreteri Mehmet Pıçak, ıhlamurun Türkiye'de yetişen önemli bir bitki türü olduğunu belirterek, “Ağaç halinde yetişir ve yapraklı ve çiçekçi halde satışı yapılır. Halk ıhlamuru çok fazla tüketmektedir. Bu yılın başından itibaren ise yağışların çok fazla olmasından dolayı ıhlamurlar çok yetişmedi ve yetişen ıhlamurlar da döküldü. Köylerde çalışan nüfus kalmıyor Bundan dolayı bu bitkileri artık kimse toplamıyor. Yeterince toplanmıyor ve ağaçta çürüyüp telef oluyor” dedi.

Ihlamurun stok yapıldığı için fiyat artışının çok fazla olmadığını savunun Pıçak, “Fiyat artışındaki en büyük sebeplerin başında iklim şartları geliyor. İklimden dolayı ıhlamurun fiyatı yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda 80-100 lira arasında satılan ıhlamurun fiyatı şu anda 150-180 lira arasında satışa çıktı. Bitkilerin diğer çeşitler de fiyatları yükseliyor. Sadece ıhlamur olarak olaya bakmamak lazım. Geçtiğimiz yıldan itibaren bizim yurt dışından ithal ettiğimiz tıbbi bitkiler var. Bunların fiyatlarında da belli bir oranda artış oldu” diye konuştu.

KALICI BİR ZAM YOK

Son yıllardaki bütün tarım ürünlerinde artışın söz konusu olduğunu ifade eden Pıçak, “Bundan dolaylı olarak tıbbi bitkiler de bu fiyat artışından etkilenecek. Engellenemeyecek bir artış değil. Geçmiş yıllarda da böyle olmuştu. Yani kalıcı bir zam olmayacak. Yurt dışından gelen ürünlerdeki fiyatlardaki ana artışın biri ise döviz kurlarının yükselmesi, yerinde de az yetişmesi, yetiştiriliğinin de azalması etkili oluyor. Bunları beraberinde incelemek daha doğru olur. Yani fiyat artışını tek bir sebebe bağlamak olmaz. Ülke ekonomisi hala tarım olan ülkelerde toplama işlemi devam ediyor. Sanayisi gelişen ülkelerde ise tarım sektörü azaldığı için bu gibi ürünlerin de toplanması azalıyor.

Karabiber de bu döviz kurundan etkilenen baharatlar arasında yer alıyor. Karabiberin kilosu 50 lira civarındaydı. Şimdi de 60 lira oldu” ifadelerini kullandı.

MEHMEK AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.