Hz. İsa'ya Kur'an merkezli bakılmalı

Hz. İsa'ya Kur'an merkezli bakılmalı

Prof. Dr. Mustafa Sami Baybal, “Kur’an’a göre İsa dürüst ve erdemli bir kişidir. Hz. İsa’nın akıbeti konusuna da rivayet merkezli değil, Kur’an merkezli olarak bakılmalıdır” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Hakk’a yükselişinin 1985. Yılında Hazret-i İsa (a.s)” dile geldi. NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlâhiyat Fakültesi Dinler Tarihi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sami Baybal, Konya Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sohbette, 2000 yıldır üzerinde en çok tartışılan, konuşulan ve günümüzde de tartışmaya devam edilen ve hakkında şimdiye kadar yüzlerce kitap, binlerce makale yazılan ve filmler çekilen bir konu hakkında konuşmanın zorluğuna dikkat çekerek sözlerine başladı. Kur’an’a göre Hz. İsa nereye oturuyor, Hıristiyanlıkta konumu nedir, bugün gelinen nokta ne yapmamız lâzım sorularına cevaplar vermeye çalışan Prof. Dr. M.Sami Baybal, Hz. İsa’nın Kur’an’da 15 sure ve 93 ayette geçtiğini belirterek “Hz. İsa Kur’an-ı Kerim’de İsa, İbni Meryem ve Mesih şeklinde zikredilen, kendisine İncil’in verildiği, Hz. Muhammed’i müjdelediği bildirilen, Allah’tan bir ruh ve kelime olarak tavsif edilen ancak bir kul olduğu vurgulanan bir peygamberdir. Hıristiyanlıkta ise İsa Mesih, Harun’un oğlu dolayısıyla “Tanrı” kabul edilmektedir. İsa hem Hristiyanlıkta hem İslamiyet’te aynı zamanda “Mesih” olarak da adlandırılmakta” dedi.

KUR’AN-I KERİM’E GÖRE HZ.İSA…

“Kur’an-ı Kerim’e göre Hz. İsa’nın annesi Hz. Meryem, İsrail oğullarının ileri gelenlerinden İmran’ın kızıdır ve Meryem’in babası İmran da Hz. Süleyman’ın soyundandır. Annesi ise adı Fakut olarak geçiyor ve Kur’an-ı Kerim, Âl-i İmrân 35. Ayette onun hakkında “İmran’ın karısı” unvanını kullanır. Hanne’nin kız kardeşi İşa bin Fakut da, Zekeriya peygamberin eşi ve dolayısıyla Hz. Yahya’nın annesi. Dolayısıyla Hz. Yahya ile İsa teyze çocuklarıdır” diyen Baysal, annesi iffetsizlikle suçlanınca beşikte konuşarak onun suçsuzluğuna tanıklık eden, Allah’ın izniyle çeşitli mucizeler gösteren Hz. İsa’nın, İncillerde geçmeyen ve sadece Kur’an’da geçen iki mucize hakkında şunları söyledi: “Birincisi çamurdan kuş biçiminde heykel yapıyor ve ona üfleyince Allah’ın izniyle kuş oluyor. İkincisi de havarilerin isteği üzerine gökten sofra iniyor. Maide suresinde geçiyor ama İncillerde yok.”

Hz.İsa’nın taraftarlarının Kur’an-ı Kerim’de devamlı olarak “Allah şüphesiz benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir. Öyleyse yalnız O’na kulluk edin. Doğru yol budur” şeklinde Allah’tan korkmaya ve emirlerine itaat etmeye davet ettiğini kaydeden Baysal, “Kur’an’a göre İsa dürüst ve erdemli bir kişidir. Bu ve öteki dünyada büyük şeref sahibidir. Ve yaşamı boyunca namaz ibadetini yerine getiren, zekâtını veren ve annesine saygı gösteren bir kişiliktir” dedi. Kur’an-ı Kerim’in Hristiyanlığın ana dogması olan Teslis inancını kesinlikle reddettiğini de hatırlatan Baysal, Hz. İsa’nın Allah’ın kulu ve peygamberi olduğuna özellikle vurguladığını da söyledi.

HRİSTİYAN İNANCINA GÖRE İSA MESİH…

Kur’an’da Hz. İsa ile geçen bilgilerin amacının “Tarihin İsa’sını yeniden yapılandırmak değil, diğer peygamberler bağlamında İsa’yı değerlendirerek onunla ilgili hristiyanların sahip olduğu yanlış veya çarpıtılmış bilgileri düzeltmek” olduğuna dikkati çeken Baysal, Hristiyanlığın Hz. İsa’yı nasıl algıladığı ve nereye oturttuğuyla ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı: “Günümüz hristiyanlığının yapı taşı olan İsa Mesih’in çarmıhta ölümü, gömülmesi ve üçüncü günde de dirilip Tanrı katına yükseltilmesi ve dünyanın sonuna doğru tekrar yeryüzüne dönüp, yarım bıraktığı işi tamamlayarak tanrısal krallığı tesis edeceği inancı da Hristiyanlığın özünü oluşturur. Hristiyanlığın ana doktrini bu. Hristiyanlığın merkez noktası da Hazret-i İsa’dır. Hz. İsa’yı kaldırdığın zaman karton kuleler gibi hristiyanlık yıkılıverir.” İslâm dışı kayaklardaki bilgileri de dikkate alarak yeniden gözden” geçirilmesi gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.