Hüyük 10 belde ve 9 köyü ile görülmeye değer bir ilçe

Hüyük 10 belde ve 9 köyü ile görülmeye değer bir ilçe

Konya’nın 13. büyük ilçesi olan Hüyük’te görev yapmanın ayrı bir heyecan olduğunu söyleyen Hüyük ilçe Kaymakamı Ferhat Atar, “Burası her yönü ile yaşamaya ve görülmeye değer bir yer. Bunun için ilçeye sahip çıkılması ve tanıtımı konusund

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Ferhat Atar. 1984’te Gaziantep’in İslahiye ilçesinde doğdum. Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. 2009 yılında buraya kaymakam olarak atandım. Konya’ya yabancı birisi değilim. Bu nedenle Hüyük’te görev yaparken hiç zorlanmadım.
İlçenin tarihi ve konumu hakkında bilgi verir misiniz?
Hüyük İlçesi 1210 yıllarında Horasan’dan Konya’ya göç eden Şeyh İdris ve kardeşi Şeyh Bahri tarafından kurulmuştur. Bu isimleri geçen zatlara ait türbeler halen ilçe merkezimizde bulunmaktadır. 1943 yılında Bucak, 1955 yılında Belediye, 1987 yılında ilçe olmuştur. 9 köy ve 10 belde bulunmaktadır.  Belde belediyeleri Burunsuz, Çamlıca, Çavuş, Göçeri, İlmen, İmrenler, Kıreli, Köşk, Mutlu, Selki. Köyler Başlamış, Budak, Çukurkent, Değirmenaltı, Görünmez, Pınarbaşı, Suludere, Tolca ve Yenice.
İlçenin gelir kaynakları ve doğal zenginlikleri neler?
İlçenin gelir kaynaklarından en büyük payı tarım almaktadır. Sırası ile ticaret, el sanatları, madencilik ve balıkçılık diğer gelir kaynaklarındandır. Üzüm yetiştiriciliği yapıldığından üzüm pekmezinin yanı sıra turşu ve çileği ile de meşhurdur. Beyşehir Gölü’nden avlanan ve dışarıdan getirtilen deniz balıkları iki adet balık işleme fabrikasında değerlendirilmektedir. Madencilik sahasında kısmen yer üstünde ve yeraltında yapılmakta olan özel sektöre ait iki adet Barit (Baryum Sülfat) maden işletmesi mevcuttur. İlçede hayvancılık teşvik edilmekte olup, toplanan sütler toplama merkezlerinde depolanıp işlenmesi için fabrikalara gönderiliyor. Turizm yönünden Köşk Kasabası’nda bulunan Köşk Termal Tesisleri ve Çavuş Kasabasındaki termal tesis dışarıdan gelenler için büyük bir ilgi odağıdır
Yatırımlar ve projeleriniz neler?
İlçemiz, Beyşehir Gölü’ne yakın olmasından dolayı önemli cazibe merkezi haline getirilebilecek kapasiteye sahiptir. Özellikle budak köyümüz yakınlarına bir mesire alanı kurmayı düşünüyoruz. Başlamış köyümüz yüksek bir köy. Buradan paraşütle atlayan paraşütçüler budak köyümüzdeki mesire alanına inebilecektir. Bu turizm açısından önemli bir projedir. Bunun dışında kaymakamlığımız aracılığı ile çeşitli köylerimize kilitli taş döşeme işi devam etmektedir. MEVKA aracılığı ile 600 bin TL değerinde bir süt toplama merkezi kurulması için çalışmalar sürüyor. Beyşehir’de boğulma vakalarındaki artışı görünce buna önlem olarak MEVKA’ya can kurtarma projelerimizi sunduk. Kabul edileceğine inanıyoruz.
İlçenin eğitim ve sağlık alanındaki konumu nasıl?
İlçemiz Konya’nın ilçeleri arasında nüfus bakımından 13. Büyük ilçe. Konya’nın birçok ilçelerinde meslek yüksekokulu var. Selçuk Üniversitesi ile bir görüşme yapıldı. En kısa sürede ilçemize bir meslek yüksekokulu kazandırılmasını umut ediyoruz. Onun dışında ilçemizde yaklaşık 352 öğrencimiz lise düzeyinde öğrenim görüyor. İlçemizde bir Anadolu Lisesi eksiğimiz var. Öğrencilerimiz civar ilçelere gitmek zorunda kalıyor. Diğer bir ihtiyacımız da anaokulu eksikliğidir. Okullaşma oranını yükseltmek için bir anaokulu açma çalışmamız sürüyor. İmrenler ilçemize bir kız meslek lisesi açıldı. Bunun dışında eğitim yönünde ilçemizin fazla bir sıkıntısı yok. Sağlık yönünden ise ilçemiz merkezinde 4, kıreli ve selki kasabalarında birer adet olmak üzere toplam 6 toplum sağlığı merkezimiz var. İmrenler, Köşk, Çavuş, Burunsuz, Çamlıca, Göçeri, gibi kasabalarda ve çeşitli köylerimizde sağlık evleri 25 yataklı devlet hastanemiz 8 doktor ve bir diş hekimimiz ilçe halkımızın görevinde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.