Hizmetin en güzelini yapmak için yola çıktık

Hizmetin en güzelini yapmak için yola çıktık

10 beldesi ve 9 köyü ile Konya’nın büyük ilçeleri arasında yerine alan Hüyük’te belediye başkanlığı yapmanın ayrı bir özellik olduğunu ifade eden Hüsrev Akgümüş, “Hizmetin en güzelini yapmak için yola çıktık. Çünkü Hüyük, halkı ile belde

Merhaba Gazetesi ve Konya Televizyonu olarak her ay düzenli olarak yaptığımız ilçe gezilerinin bu ayki durağını Hüyük oluşturdu. Hüyük İlçe Belediye Başkanı ile yaptığımız söyleşide ilçenin tarihi, kültürü ve özellikleri konusunda geniş bir bilgi sahibi olduk.
Başkanım, öncelikle ilçenin tanımını yapar mısınız?
Öncelikle Konyamızın güzide gazetesi olan Merhaba ve Konya Televizyonuna ilçemize hoş geldiniz diyorum. 1964 Hüyük doğumluyum. Yaklaşık 21 aydır görev yapıyorum. İlçe merkezi ve beldeleri ile 20 tane yerleşim yeri olan Hüyük 1987 yılında kurulan Konya’nın en büyük ve en genç ilçesi. Doğal güzellikleri olan, beldeleri ve köyleri ile iç içe hiçbir sorun yaşanmayan, sakin bir yapımız var. O nedenle bu bölgedeki insanlara en iyi hizmeti vermek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Göreve geldikten sonra 22 tane proje hazırlığı yapıp bu projeler üzerine çalıştım. Mesela ilçemizde bir otogar yoktu, belki geçmiş dönemin şartlarında gerek duyulmuyordu ama şimdi ihtiyaç var. Cevizli Antalya Yolu’ndan geçerken bizim ilçemizden geçiliyor. Otogarın bütün plan ve projesi tamamlandı nasipse 2011 yılından itibaren inşallah yapımına başlanıp çok kısa bir süre içerisinde bitireceğiz.
İlçenin nüfus ve göç oranı ne durumda göçü önlemek için neler yapılıyor?
Hüyük diğer ilçeler gibi çok göç veren bir ilçe. Nüfusumuz bu nedenle 8 bin 500’den 3 bin 700’e kadar, bölge nüfusumuz ise 61 binden 21 binlere kadar düştü. Biz, insanları doğduğu yerde doyurma projesi başlattık. İnsanımız önünü görebilmek için, karnını doyurabilmek için, daha geniş imkanlardan yararlanmak için şehir merkezine ve belli başlı gelişmiş illere göç ediyor. Bu nedenle sulu tarıma geçmemiz gerektiğini gördük. Özel idarenin katkıları ile ilk göletimizi yapıp damlama sulama ile arazilere verdik. Sebze ve meyve üretimine ağırlık verdik. Kiraz, vişne, çilek üretimi başladı. Nasipse üzüm üretimini de tekrar gündeme getirmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede sebze ve meyve çeşitleri de burada mamul hale getirilmeli. Burada bir turşu fabrikası kurmayı düşünüyorum. Turşuculuk zaten daha önce yapılan bir işmiş, bunu tekrar ekonomiye kazandırmak gerekiyor. Hüyük’ün turşusuyla ön plana çıkması gerekiyor. Bu projeler ile göçün önüne geçmeyi hedefliyoruz.
Bunun dışında bölgemizde bir kültür parkı eksiğimiz vardı. Yani insanımız ailesiyle, ya da gelen misafirlerle oturup kalkabileceği, çocuklarının elinden tutup gezdirebileceği,50 bin metrekarelik bir alanda kültür park projesi hazırladık. Bakanlığın da katkıları ile bu proje en kısa sürede tamamlanıp hizmete sunulacak. Akdağ bölgesinde yapılması planlanıyor bu proje. Burada tarihi ve kültürel figürler de yer alacak
İlçede gençlere yönelik çalışmalar neler ve ulaşım ne durumda?
İlçemizdeki çok ciddi anlamdaki sıkıntılardan bir tanesi de gençlerimizin sportif faaliyetlerde bulunmamasıydı. Hiçbir branşta amatör takımımız dahi yok. Gençlerimiz kahve köşelerinde, internet kafelerde vakit geçiriyordu. Hüyük Belediyesi Spor Kulübü’nü kurduk. Tamamen sponsorluğunu üstlenerek sahamızı yeniledik. Karate takımımız var ama resmi müsabakalara katılamıyor. Çok ciddi anlamda başarılar elde etti karate takımımız. Voleybola yöneldik. Kapalı bir spor salonumuz yoktu ama şu an yapım çalışmaları devam ediyor birkaç ay sonra gençlerimizin hizmetine sunacağız.
Ulaşım sorununa gelince, Hüyük Konya’ya 90 kilometre. Ama maalesef araçlar Hüyük’ü sabah 8’de terk eder, 14’e kadar geri gelmezdi. Biz de ulaşımı hem ucuzlatalım, hem de seferleri artıralım diye söz vermiştik. Artık araçlarımızın bir tanesi 07,30’da diğeri 10,30’da Hüyük’ten kalkıyor, ikinci aracımız da mesai bitimi olan 17’de Konya’dan hareket ediyor. 90 kilometreyi Türkiye’de en ucuza taşıyan belediye belki de biziz. 5 liraya taşıyoruz yolcularımızı.
Yollarımızın mutlaka geliştirilmesi gerektiğinin farkındaydık. Hüyük’te Argıthanı’ndan Gembos üzerinden Antalya’ya en yakın yol Hüyük’ten geçmeli. Ankara’dan Eskişehir’de çıkan biri en kısa sürede Hüyük üzerinden Antalya’ya Akdeniz’e iner. Hem ekonomik açıdan, hem de zaman açısından çok önemliydi. Şu an 21,5 kilometresi bitirildi. Toplamda 56 kilometrelik bir yol. Konya’dan Hüyük’e önceden Beyşehir üzerinden gelinirdi, 122 kilometreydi. Eski İpek Yolu’nu güzelleştirerek 32–33 kilometre daha yakınlık sağladık. 20 kilometresi şu an trafiğe açıldı. Yani önemli olan insanlara hizmet yapmak insanlar gelip geçici ama hizmetler kalıcı arkamızdan bir hayır duası almak önemli. Hedefimiz insanımıza hizmet etmek.
İlçenin eğitim durumu ve burada barınan insanların istedikleri neler?
Halkımız temizliğe özen gösteriyor. Şu an iddialı konuşabilirim ki, en temiz ilçe benim ilçem. Park çalışmalarımızla, yeşil alanlarımızla, bordür taşlarımızla insanların hoşuna gitmeyen her yerde düzenleme yaptık. Yeşil, insanların ruhunu okşar, morallerini daha iyi tutmalarını sağlar. O yüzden ilçemizde yaşayan ve ilçemizde misafir olarak bulunan daire amirlerimiz, Hüyük’te bulunan görevli arkadaşlarımıza misafir olarak bakıyor ve görev süresince de öyle ağırlıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 41 personelimizle 24 saat hizmet ediyoruz. Tabiri caizse hizmet için bu süre yetmiyor, daha fazla hizmet etmeye çalışıyoruz.
Burada sorunumuz çok ama elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Eğitimle ilgili olarak örneğin bizim bir rüyamız, hayalimiz ama olmazsa olmazımız var, yüksekokul. Geçmiş dönemlerde sosyal ve fiziki yapısı daha düşük olan ilçelere yüksekokul kazandırılmış ama maalesef 61 bin gibi büyük nüfusları görmüş olan Hüyük’e bir yüksek okul kazandırılamamış. Bu bizim için bir eksikliktir. Bu konuda Rektörümüz Süleyman Okudan’la çalışmalar yaptık. Fakat maalesef ne senatodan çıkarabildik, ne olurunu alabildik. Ama inşallah olacaktır, olmasını istiyoruz. Sadece öğrenci gelsin de ilçe merkezine para bıraksın mantığı ile söylemiyorum bunları. Çünkü potansiyeli var bölgemizin. Nüfus kriterlerimiz uygun.
Tarımla ilgili görüşleriniz neler?
Özel İdare’deki Tarımsal Kalkınma Daire Başkanımızın gerçekten bize çok büyük faydası oldu. 13 tane gölet kazandırıldı ve 3 tanesi de bu yıl içerisinde kazandırılacak. Bu sulamadan sonra bölgemizdeki çilek üretimi arttı. Bizim ürünlerimiz organik değil, organik dersek haksızlık etmiş olabiliriz, bizim çileğimiz tam organiktir. İlmen, Çavuş gibi beldeler çilek üretiminde ön plana çıktı. İlçemiz insanı gerçekten hizmete aç. Bir şey yapılmak istendiği zaman halkımız çok çabuk uyum sağlıyor. Bu nedenle daha çok başarı sağlanıyor. Halkımız yenilikleri gözlemleyip uygulama konusunda çok aktif.
Her şeyden önce ülkemiz için üretim sağlamamız gerektiğine inanıyoruz. İnsanımız hem kendi hayatlarını idare etmek için hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak için üretim çalışmalarına devam ediyor. Biz de yöneticiler olarak koordineli bir şekilde çalışarak, bölge halkı için en iyisini ortak akıl ile yapmaya çalışıyoruz.
Diğer beldeler ile uyumunuz nasıl?
Biz seçimlerden sonra siyasi kimliklerimizi, rozetlerimizi sandığa gömdük. Şu parti, bu belde, o köy demeden bütün belde ve köyler de dahil olmak üzere bütünlük içerisinde, bir ağabey belediyeciliği olarak başlarında bulunduk ve beldelerimiz hizmette birbirileri ile yarışır oldu. Kimse acizlik belirtmedi, tatlı rekabetle güzel çalışmalara imza atıldı. Burada ismini söylemeden edemeyeceğim. İlçe kaymakamımız bizim için önemli bir mülki amir. Kendisi vekil amir ama aslen de burada bulunmasını isteriz. Tüm belde belediye başkanlarımız ile daha güzel hizmetlere imza atacağımıza inanıyorum. Ayrıca bizlere böyle bir yayın imkanı verdiğiniz için İlçem ve şahsım adına en kalbi duygularımla sizlere teşekkür ediyoruz.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.