Hız ve dikkatsizlik öldürüyor

Hız ve dikkatsizlik öldürüyor

Konya'da son iki ay içerisinde meydana gelen trafik kazalarında 16 kişi öldü 68 kişi yaralandı.

Hafta sonlarında artış gösteren kazalarda, özellikle çocuk ve gençlerin hayatını kaybetmesi dikkatlerden kaçmadı. Taşıt sayısının artması, dikkatsizlik, aşırı hız, kural tanımamazlık, hatalı sollama, alkollü araç kullanma gibi birçok etken;  trafik kazasına davetiye çıkarıyor. Bu kazalarda ağır ölümler ve yaralanmalar meydana geliyor. Son günlerde artış gösteren ölümlü trafik kazaları, korkuyu artırdı. Sürücüler, artık eskisi gibi trafiğe rahat çıkamıyor. Özellikle İstanbul Caddesi ve Beyşehir Yolu trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı yerler arasında yer alıyor.  Ceza yememek için aceleci davranan minibüsçüler, ağır yük taşıyan ve hız yapan TIR'cılar da yine şehrin trafiğini kilitliyor. Yaşanan kazaların ardından gözler, yetkililere çevrildi. Vatandaş, kazaların son bulmasını ve canların yanmamasını istiyor.

UYARILARA RAĞMEN SON BULMADI  

Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, yapılan haberlere ve uyarılara rağmen trafikte bilinçsizliğin ve dikkatsizliğin devam ettiğini belirtti. Neredeyse her gün en az bir iki eve ateş düştüğünü söyleyen Çelik, “Daha ne yapabiliriz. Konya'nın trafiği çekilemez bir hal aldı. Trafikte istenenin aksine görüntüler oluşuyor.  Kimsenin canı yanmasın dedikçe, kazalarda ölümlerde arttı. Bu durumun sebeplerini kafa yorarak araştırmak lazım. Sürücü, yaya, çevre veya aracın teknik özellikleri kazalara neden olan unsurlar arasında yer alıyor. Bunların en tehlikelisi sürücü ve yayalardan kaynaklanan trafik kazaları. Trafikte siz ne kadar dikkatli olursanız olun, karşınızdaki sürücü hata yaptığında siz de bunun kurbanı olabiliyorsunuz. Gerekli trafik tecrübesine sahip olmama,  trafik işaretlerine uymama, aşırı hız, ehliyetsizlik, dikkatsizlik hepsi Konya'da var. Halbuki trafik kazalarından küçük  önlemler alarak trafik kazalarından korunulabilir. Bu olmazsa bile hasar, en asgari düzeye indirilebilir. Emniyet kemeri kültürü maalesef çoğu sürücüde oluşmamış.  Trafikte seyir halindeyken dikkati dağıtacak her türlü iş yapılıyor. Hız limitine yeterince dikkat edilmiyor. Sinyal vermeden sollama yapılıyor. Minibüsçüler, bir anda arkasından gelen araçları düşünmeden durup, yolcu alıyor” dedi.

ARTIK HEPİMİZ TEDİRGİNİZ

Yaşanan kazaların azalması için denetimin artırılması ve yetkililerin konu ile ilgili daha geniş çaplı önlem alması gerektiğini dile getiren Çelik, “Umarım ölümlü trafik kazaları artış göstermez” şeklinde konuştu. “Trafik ve kazalar, Konya'nın en öncelikli konusudur” diyen Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “En küçük bir dikkatsizlik bile kazaya sebep olur. Ülkemizin maddi ve manevi varlığını tehdit eden kazalar, geride acısını ömür boyu yüreklerinde taşıyan yetim, öksüz ve sakat insanlar bırakmaya devam ediyor.  Trafik kazalarında can kaybının olması çok acı bir şey. Hiçbir şey can ile ölçülemez. Çözümü zor bir mesele. Kazaların sonunda mağdur ve ailelerinde ciddi psikolojik sıkıntılar ortaya çıkıyor. Trafik kazalarından dolayı meydana gelen fiziki ve ruhi sakatlıklar uzun süreli olabiliyor. Gençler, lütfen biraz daha dikkatli olsun. Motosiklet sürücüleri kasksız trafiğe çıkmasın. Yollar, sokaklar, caddeler kazalar sonunda kan gölüne dönmesin. Yayalar canlarını tehlikeye atmasın. İki adım daha fazla yürüyerek, üst geçidi kullanmayı tercih etsin.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.