Herkes atar ama herkes avcı olamaz

Herkes atar ama herkes avcı olamaz

Avcılık yapmanın çok özel bir uğraş olduğunu ifade eden Silleli avcı İbrahim Parıltı: Herkes tüfek atabilir ama herkes avcı olamaz. Avcılık özveri, doğa sevgisi ve bilgi ister

AVCILIK BİLİNCİ OLUŞTURULMALI
Sille denilince akla gelen en önemli özelliklerden birisi de avcılık. Avcı olmanın özellikleri ve kuralları konusunda görüşlerini aldığımız Silleli avcı İbrahim Parıltı, yaşının genç olmasına rağmen avcılık konusunda oldukça fazla deneyiminin olduğunu söyledi. Avcılığın ayrı ve özel bir uğraş olduğunu ifade eden Parıltı, “Biz atalarımızdan ve Silleli avcı büyüklerimizden ne öğrendiysek onun dışına çıkmadık. Herkes tüfek atabilir, herkes birkaç parça avcı malzemesi alabilir. Ama herkes avcı olamaz. Çünkü avcı olmak için ilk olarak avcılığın tüm kurallarını öğrenmen lazım. Bunların başında da avcılık bilincinin çok iyi oluşturulması gerekir. Aksi halde güzel bir atıcı olabilirsiniz ama kesinlikle avcı olamazsınız” dedi.

DOĞAYI SEVMEYEN AVCI OLAMAZ
Avcı olmak için en önemli şartın kesinlikle hayvan ve doğa sevgisi olduğunun altını çizen Parıltı, “Avcılık yerine göre bir uğraştır, yerine göre bir spordur yerine göre bir ihtiyaçtır. Doğanın belirli bir kanunu vardır. Biz doğanın kanunlarının dışına hiçbir zaman çıkmadık. Doğa bizlere neyi armağan ettiyse bizler onu kabullendik. Avcı olmak için doğa ve hayvan sevgisinin şart olduğunu söyledik. Av yaparken doğayı tahrip edersen, doğaya zarar verirsen o avcılık olmaz doğa düşmanlığı olur. Hayvanları sevmezsen avcı olamazsın dedik. Av yaparken yavruya ateş edersen, av yasağının olduğu zamanlarda av vurursan, yavru zamanı ava çıkarsan, neslinin tükenip gittiğini bildiğin bir hayvana ateş edersen, sadece gözü kapalı öldürmek dürtüsü ile bir hayvana ateş edersen bu avcılık olmaz hayvan katliamı olur” diye konuştu.

AV KÖPEĞİ AVCININ CAN DOSTUDUR
Avcı olmak için gerekli olan teçhizat konusunda da bilgi veren parıltı, “Avcının olmazsa olmazı olan iki can dostu vardır. Birisi tüfeğidir diğeri köpeği. Avcı olmak için ilk olarak çok güzel ve kaliteli bir tüfek sahibi olmalısın. Daha sonra senin her söylediğini yerine getiren ve özellikle yavru iken alıp yetiştirdiğin sana çok sadık olan bir av köpeğin olmalı. Bunun haricinde resmi işlemlerin eksiksiz olmalı. Hangi hayvanın ne zaman avlanacağı, hangi avın ne zaman yavru yapacağını, hangi hayvanın neslinin tükenmekte olduğunu en ince ayrıntısına kadar bilmek zorundasın. Ancak o zaman bilinçli bir avcı olabilirsin. Bunun yanı sıra mutlaka avcı olarak uyman gereken kurallarda var. Yanında ilk olarak köpeğin avcı bıçağın, ekmeğin, suyun, yeleğin, pusulan, çakmağın ve temel ihtiyaç maddelerin olmadan bir ava gidemezsin” diyerek avcılık konusunda ki deneyimlerini paylaştı.

AVCI EN KALİTELİ MALZEMEYİ ALMALI
Konya’da uzun yıllardır av malzemeleri satışı konusunda hizmet veren Sinan Aysan ise konuşmasında avcıların kullanması gereken malzemeleri tanıttı. Bir avcının kaliteli bir avcı olması için mutlaka tüm malzemelerinin de kesinlikle kaliteli olması gerektiğini savunan Aysan, “Kaliteli ürünler derken bu çok pahalı manasına gelmesin. Bu gün genelde kullanılan tüfekler otomatik tüfekler. Bunlar 250 ile 300 TL’den başlar ve özelliklerine göre yükselir gider. Kütüklük, çanta, fişek kutusu, yelek, av çakısı, sırt çantası gibi bir avcının önemli ihtiyaçları olan malzemelerin fiyatları kesinlikle yüksek rakamlarda değil. Bir kutu fişek içerisinde 25 tane var 10 ile 12 TL arasında. Yani av malzemeleri oldukça düşük fiyatlar ile karşılanabilir” dedi.

MALZEME DEĞİL AV BİLGİSİ ÖNEMLİ
Avcılıkta önemli olanın malzemeler değil av bilgisi olduğunu da dile getiren Aysan, “Avcı bir kere kesinlikle yasaklara uymalı, kurallar dışında avcılık yapmamalı. Resmi av tezkeresi, avcılar derneğine kaydı mutlaka olmalı. Bunun yanı sıra kullandığı malzemelerin korunması ve bakımı çok önemli örneğin avdan gelen her avcının yapacağı ilk şey tüfeğinin bakımını yaparak yağlaması. Tüfeğinin bakımını yapan avcı arkadaş evde de tüfeğini ve diğer malzemelerini çok iyi şekilde korumalı. Evde küçük çocukların ulaşacağı yerlere tüfeğini bırakmamalı. Ev içerisinde uygun bir yere yapılacak olan dolabın içerisine tüm malzemelerin konularak kilitlenmesi en güzel ve en doğru harekettir. Bunu yapan arkadaşlar Allah korusun üzücü olayların da önüne geçmiş olur” diye konuştu.

ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.