Hastalık taşıyorlar

Hastalık taşıyorlar

Şehir merkezindeki bazı başıboş sokak hayvanları büyük tehlike saçıyor.

Şehir merkezindeki bazı başıboş sokak hayvanları büyük tehlike saçıyor. İnsanlarla iç içe yaşayan bazı sokak köpekleri ve kedileri de ölümcül hastalık taşıyor. Vatandaş, sürüler halinde dolaşan sokak hayvanlarının kontrol altına alınmasını istiyor

Şehir merkezinin sokak ve parklarında yaşayan başıboş köpeklerin bazıları vatandaşlara saldırıyor. Konya'nın en büyük ve en işlek parklarından bazıları da sokak köpeklerinin ve kedilerinin mekanı durumuna geldi. Özellikle başı boş köpekler şehir merkezinde ve ilçelerde şafak vakti sabah namazına giden vatandaşları, gündüz ise sokak aralarında oynayan çocukları tedirgin ediyor. Kedi ve köpekler Konya ve çevre ilçelerde özellikle kist hidatik olarak bilinen akciğer tümörüne neden oluyor. Bu yüzden hekimler, kedi ve köpeklerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiği noktasında uyarıyor.

HASTALIKLI HAYVANLAR TEDAVİ EDİLMELİ

İnsanların akciğerlerinde oluşan ve özellikle çocuk yaştaki çocuklarda ölümlere neden olan kist hidatik hastalığı köpeklerin incebağırsağında parazitlenen tenya ekinokokusun yumurtaları ya da gebe halkaları köpeğin dışkısı ile çevreye yayılmasıyla oluşuyor. Bu yumurtalardan kirlenen içme suyu, meyve ve sebzeler ya da bu yumurtalara bulaşmış olan eller aracılığıyla ağız yoluyla parazitler insanın sindirim kanalına girmiş oluyor. Tenya yumurtaları köpeğin kuyruk ve ağız çevresinde tüylerinde ve hatta vücudunu örten tüylerde de bulunabiliyor. Bu larvalar yerleştikleri organlarda “Kist Hidatik” denilen bir kist oluşturuyor. Çocuklarda ölümlere götürebilen bu hastalık en fazla karaciğeri ve daha sonra da akciğeri etkiliyor. Toplum sağlığını çok yakından ilgilendiren bu hastalıkla ilgili bir açıklama yapan uzmanlar, Konya ve çevre illerdeki köpek ve kedilerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Uzmanlar, “Özellikle büyük baş ve küçükbaş hayvanların kesimlerinin yapıldığı alanlarda köpek ve kedilerin yedikleri atık organlardan kedi ve köpeklere “Kist Hidatik” geçiyor. Veterinerlerimiz sokaklarda başıboş gezen bütün köpeklerle ilgili bir bilgi bankası oluşturmalıdır ve bu kedi ve köpeklerin mutlaka aşılarının ve tedavilerinin de yapılması şarttır. Bu alanda ülkemizde ve şehrimizde ne yazık ki bir açık var. Sokak köpekleri ve kediler çok kontrolsüz ve halk sağlığımızı ciddi oranda tehdit eden Kist Hidatik gibi bir hastalığın oluşmasında büyük rol oynamaktadırlar. Kesilen büyük ve küçükbaş hayvanların yenmeyen sakatatlarının mutlaka kontrollü bir şekilde imha edilmesi de gerekiyor” dedi.

SOKAK HAYVANLARI KUDUZ OLABİLİR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan veteriner hekimler, bu başı boş sahipsiz köpeklerin aşısı yapılmadığından kuduz olabilecekleri için vatandaşların daha dikkatli olmaları konusunda uyardılar.

Hekimler, “Kuduz hastalığının gidişatına göre üç farklı safhası vardır: prodromal başlangıç dönemi, saldırgan dönem ve felç dönemi. Hastalık belirtileri ortaya çıktıktan 3-7 gün sonra hayvan ölür. Başlangıç dönemi 2-3 gün sürer. Davranış bozuklukları olur ve beden ısısı artar. Hayvan ısırık bölgesini yavaş yavaş ısırmaya ve tırmalamaya başlar. Saldırgan dönem 2-4 gün sürer. Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür. Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur. Hasta hayvanlar loş yerlere saklanmayı sever. Kediler dolap ve kanepe altlarına saklanır. Bilinç giderek kaybolur ve hırçınlaşarak her şeye karşı olur. Ağızda bol salya akar. Maksatsız havlama ve miyavlama dikkati çeker. Normalde köpeklerden çok korkan kediler, kuduz hastalığında çekinmeden köpeklere saldırırlar. Tilkilerde korkmadan meskun mahallere gelerek buradaki kedi, köpek ve diğer canlılara saldırarak ısırırlar. elç dönemi 2-4 gün sürer. Hastalık ilerledikçe öncelikle ısırılan organdan başlayan ve daha sonra tüm vücutta felçler meydana gelir” diye konuştu.

Kerim Atıcı merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.