Halı dokuma sanatı bitiyor

Halı dokuma sanatı bitiyor

Halı dokuma ustası Bektaş Düzgün, “Konya'ya eskisi gibi turist gelmiyor. Kurlarda artış yaşandı. İşlerimiz çok kötü. Önceden Konya'da 60'a yakın halı dokuma ustası vardı. Şimdi 10 tane ya kaldı ya kalmadı. Bu mesleği, yaşatacak çıraklar da yetişmiyor” de

Yapımı büyük bir sabır ve emek isteyen dokuma el halısı, sadece ihtiyaçları karşılamakla kalmıyor aynı zamanda farklı duygu, renk ve sembollerle dokunuyor. Birçok el sanatı gibi, dokuma el sanatı da unutulmaya yüz tutuyor. Sayısı, bir elin beş parmağını geçmeyen dokuma ustaları zamana karşı güçlükle direniyor. Meslekte yeni çıraklar da yetişmiyor. Geçmişi çok eskilere dayanan ve Türk toplumunda önemli bir yeri olan dokuma el halısı, artık eskisi gibi evlerde de tercih edilmiyor. Bu halıları genellikle geçmişe özlem duyan ve şark odası kurmak isteyenler almak istiyor.

MESLEĞİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ

Tarihi bir dükkanda halı dokuma zanaatı ile uğraşan Usta Bektaş Düzgün, el yapımı halıya eskisi gibi talep olmadığını bildirdi. Makine halıların tercih edildiğini aktaran Düzgün, “Artık kadınlar, mobilyalarına uyumlu olduğu için büyük işçiliğe sahip olan el yapımı halı almaktan uzak duruyorlar” dedi. Düzgün, “Mesleği yaşatmaya çalışıyoruz fakat büyük bir zorluk yaşıyoruz. Orta büyüklükteki bir halıyı tahmini 1, 1 buçuk ayda bitiriyoruz. Çok zor bir zanaat. İnsan, belli bir zaman geçtikten sonra geçmişini özlüyor. Çocuklarımız geçmişe dair önemli olan şeyleri bilmiyor. Kültürümüzden yavaş yavaş uzaklaşıyoruz. Günümüz teknolojisi, bizi esir almış durumda. Bu mesleğe çocukluk döneminden başlamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

YABANCILAR DAHA ÇOK TERCİH EDİYOR

İşlerinin büyük bir kısmını dolar ile hallettiklerini konuşmalarına ekleyen Düzgün, kurlardaki yükselişin de satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Düzgün, konuşmasını şöyle sürdürdü: “33 yıldır bu mesleği yapıyorum. 12 yaşında severek başladım. Konya'ya geçmiş yıllarda hep turistler gelirdi. Yaşanan üzücü olaylar, Konya'nın turist sayısını da azalttı. İster istemez bizim işlerde çıkmaza girdi. Vatandaşımız, kendi kültürümüz olduğu halde yabancılar kadar talep etmiyor. Almanya'dan bile halılarını tamir ettirmek isteyenler oluyor.”

GEÇEN YILIN MALLARI ELİMİZDE KALDI

Dokuma el halısı fiyatlarının 200-300 dolardan başladığını, büyüklüğüne ve kalitesine göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Düzgün, aynı zamanda geçen yılın mallarının da ellerinde kaldığını dile getirdi. Düzgün, şunları kaydetti: “Dokuma halılarının pazarları oluyor. Bizim halılarımız işçilikte bir numara. Çinliler de işlerimize etki etti. Orijinallikten uzak olan Çin halıları ucuza satılıyor. Kaliteden anlamayan vatandaş ucuz olduğu için o halıları alıyor. Geçen yılın malları durum böyle olunca elimizde kaldı.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum