Gübre toprakta

Gübre toprakta

Mazot ve gübre destekleme ödemelerini alan çiftçiler, hububat ekim alanlarına gübre atmaya başladı.

Mazot ve gübre destekleme ödemelerini alan çiftçiler, hububat ekim alanlarına gübre atmaya başladı. Bazı çiftçilerde tohumların çıkışını gerçekleştirememesi nedeniyle gübre atma işlemini erteledi. Bir çuval gübrenin fiyatı ise 60 lira Konya Ovası'nın genelinde yeni ekim sezonunun hazırlıklarına başlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hafta sonu gübre ve mazot destekleme ödemelerini dağıtmaya başladı. Destek paralarını alan çiftçiler ise mazot ve gübrelerini aldı. Desteklemeyle birlikte yeni sezon hazırlıkları da hız kazandı. Konyalı çiftçiler, Şubat ayının ilk günlerinden itibaren hububat ekim alanlarına gübre atmaya başladı. Yunak ve Cihanbeyli'nin köylerinde çitfçiler gübreyi topraklla buluşturuyor. Bazı köylerde ise tohumların çıkışını tamamlamaması nedeniyle gübre atım işlemi ertelendi. Girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçinin belini büküyor. Gübre ve mazota yapılan zamlar çiftçiyi üzdü. Bu yıl üst gübreye ton başına 50 lira zam yapıldı. Gübrenin fiyatı 900 ile bin 200 lira arasında değişiyor. Mazota ise her hafta zam yapılıyor. Mazotun litre fiyatı ise 5 liraya merdiven dayadı.

YAĞIŞLAR YETERSİZ
Konuyla ilgili konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, “Cemre 19 Şubat'ta suya, 6 Mart'ta da toprağa düşecek. Cemrenin ardından doğa harekete geçecek. Uyanma başlayacak. Ekinlerde ise bir canlanma görülecek. Gübre atım sezonu Şubat'ın başından itibaren başladı. Çiftçiler gübreyi toprağa atmaya başladı. Bu yıl istenen yağışlar görülmedi. Kar, bazı noktalara hiç yağmadı. Tohum isteği suyu almadı. Bazı tohumlar çıkışını tamamlamadı. Çıkışını gerçekleştiremeyen ekinlerin sayısı fazla. 1 hafta-10 gün içerisinde ekinlerin durumu netlik kazanacak. Gübre verim artışına büyük katkı sağlıyor. Gübre atarken de dikkatli olmak gerekiyor. Çitfçiler toprak analizini yaptırdı. Analiz sonucuna göre gübre atmalı. Genelde dekara 10 kilo-15 kilo gübre atılıyor. Gübre ve mazot fiyatları çiftçiyi zorluyor. Girdi fiyatlarında bir düşüş olmadığı gibi sürekli zam yapılıyor” diye konuştu.

BİR ÇUVAL GÜBRE 60 LİRA
Tarım Kredi Kooperatifinden sadece bir çuval gübre ve 2 bidon mazot alan Yunaklı çiftçi Ömer Seçkin, artan mazot ve gübre fiyatlarına tepki gösterdi. Seçkin, “Tüm ilçe halkı geçimini tarım ve hayvancılık üzerinden sağlıyor. Destek ödemeleri dağıtıldı. Çiftçiler yavaş yavaş paralarını bankadan çekti. Ben kooperatiften sadece 1 çuval gübre, 2 bidon da mazot aldım. Evde biraz gübrem var. O yüzden 1 çuval aldım. Bir çuval gübre 60 lira. Bu olabilir mi? 50 kiloluk bir çuval buğdayın fiyatı ise 30-35 lira. Bu yıl gübrenin fiyatı 900 ile bin 200 lira arasında değişiyor. Destekler yetersiz kalıyor. Hükümet hem fiyatlara zam yapıyor hem destek veriyor. Ne zam yapılsın ne de destek verilsin. Girdi maliyetleri her geçen gün artıyor” diye konuştu. Mazota da sürekli zam yapıldığını, zamlarında çiftçiyi zor durumda bıraktığını söyleyen Seçkin, “16 litrelik 1 bidon mazotta 75 lira. Mazotun fiyatı böyle giderse seneye 5 lirayı bulur. Mazot ve gübre çiftçi için olmazsa olmaz. Ancak bakıyorsunuz bu iki olmazsa olmaza sürekli zam yapılıyor. Çiftçi, gübre almakta zorlanıyor. Üst gübreye ton başına 50 liralık zam yapıldı. Taban gübresine de 50 lira zam yapılmıştı. Buğdayı da 600-700'den sattık. 2 kilo buğday satıp 1 kilo gübre, yine 7-8 kilo buğday satıp 1 litre mazot alabilir duruma geldik” diye konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.