Göç dalgası sürüyor

Göç dalgası sürüyor

Konya İl Göç İdaresi ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden alınan güncel bilgilere göre; Konya'da 80 bin Suriyeli, 4 bin de Iraklı vatandaşın resmi kaydı bulunuyor. İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne her gün 200 Suriyeli, resmi kayıt yaptırmak için başvuruyor

Suriye'de savaşın 6. yılı da bitiyor. Ortadoğu'daki savaş ve zulümler devam ediyor. Suriye ve Irak'ta yüzbinlerce insan devam eden savaş, baskı ve zulümden kaçarak Türkiye'ye sığınıyor. Türkiye, mültecilere kucak açmayı sürdürüyor. Savaşın ilk yıllarında Konya'ya gelip yerleşen mülteciler, ardından gelenleri de yanına alıyor. Konya; Suriye ve Irak'tan göç almaya devam ediyor. Resmi rakamlara göre Konya'da 80 bin Suriyeli olsa da, bu sayı diğer sığınmacılarla birlikte 100 bini aştı. Konya'ya gelen çoğu Suriyeli, hayatını devam ettirebilmek için farklı işlere girdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), savaştan kaçan Musullulara sınırda yardım ederek, yiyecek ve barınma ihtiyacını karşılıyor. Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü de sığınmacıların soğuk havalarda sıkıntı çekmemesi için desteklerini sürdürüyor.

STK'LAR DESTEKLERİNİ ESİRGEMİYOR

Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, Konya Sanayi Odası (KSO) ve Konya Ticaret Odası (KTO)'nun da mültecilere yönelik önemli desteklerinin olduğunu söyledi. AFAD Konya Müdürlüğü'nün tıkandığı yerde stklarla işbirliği içinde olduğunu dile getiren Tosun, “Sığınmacılara yönelik yapılan yardımlarda devamlılığın sağlanması gerekiyor. Elimizin ulaştığı bütün yerlere maddi ve manevi yardımları hız kesmeden ulaştırıyoruz. MÜSİAD, Ribat, Rida, Dost Eli, Ravza ve El-Bir gibi birçok dernek , alkışı hak eden çalışmalara imza atıyor. Allah, hepsinden de razı olsun” dedi.

KIŞ GELDİ YARDIMLARI ÇOĞALTMALIYIZ

“Havalar soğudu. Isınmak için mültecilerin şimdi bizlere daha çok ihtiyacı” var diyen Tosun, şunları söyledi: “Mecburiyetten aynı evde 20 kişinin yaşadığı Suriyeliler var” şeklinde konuştu. Tosun, “Yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük ili Konya. Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Konya, o misafirperverliğini sürdürüyor. 'Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir' gibi çok önemli bir konuya değinen efendimiz Hz. Muhammed (S.A.S)'ın bu hadisine riayet etmeliyiz. Gerçekten sığınmacıların yaşadığı önemli sıkıntılar var. Bu sıkıntılar kış aylarında daha da artıyor. Yemek yapmak için ocaklarını yakamayanlar, soğuk havadan korunmak için ısınamayanlar var. Konyalı kardeşlerimiz bu durum üstüne düşeni yapacaklar.”

SURİYELİLER KONYAYI ÇOK SEVİYOR

Ankara'dan bile Konya'ya gelen Suriyeliler'in olduğunu ifade eden Tosun, Konya'da iş gücüne olan ihtiyacın da azaldığını söyledi. Tosun, şunları kaydetti: “Ulaşamadığımız ev varsa, lütfen bilgimiz olsun. Biz gerekli yardımları yapmak için hazırız. Emniyet, İl Göç Müdürlüğü ve daha birçok kurumla sürekli irtibat halindeyiz. 15 Temmuz gecesi yaşananlardan önce ihtiyaç sahiplerinin isimlerini listeler halinde alıyorduk. Yaşanan süreç, bu çalışmamızı biraz erteledi. Koordinasyon çalışmaları ile bu etkinliğimize hız verdik. Küçük bir dokunuşla, ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin hayatlarını değiştiriyoruz. Bunu yaparken biz de mutlu oluyoruz, onlar da. Kentsel dönüşüm ile Suriyeliler ortada kaldı gibi bir düşünceyi kabul etmiyoruz. Bosna Hersek Mahallesi'nde Suriyeliler'e evler kiralandı. Kendi işini kuran mülteciler oldu. Suriyeliler, Konya'yı çok benimsedi ve sevdi.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum