Gerçek muhtaçlar zarar görmesin

Gerçek muhtaçlar zarar görmesin

Ramazan ayının gelmesi ile artış gösteren dilenciler, gerçek ihtiyaç sahiplerine zarar veriyor. Vatandaşlar, her köşe başında ortaya çıkan dilencilere önlem alınmasını ve yardımların gerçek ihtiyaç sahibine yapılmasını istiyor

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte dilenci sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Dilencilik yapmak için şehir dışından gelenler bile var. Kötü niyetli dilenciler, gerçek ihtiyaç sahiplerine de mani oluyor. Şehir merkezinde pek çok bölgede vatandaşların duygularını istismar eden dilenciler, şüpheli tavırları ile dikkat çekiyor. Dilenciler para toplamak için her yöntemi deniyor. İftar saatlerinde trafik ışıkları önünde araçlara yaklaşıp yardım talep eden dilenciler, cami çıkışlarında da cami cemaatinin yardım duygularını kullanıyor. Yardım talep edenler arasında bulunan art niyetli kişiler ise gerçek ihtiyaç sahiplerinin de lekelenmesine neden oluyor. Geçtiğimiz aylarda ‘ev kirasını ödeyemediği’ gerekçesiyle çatıya çıkan Mümin Gergen isimli genç polisin uzun uğraşları sonucu 2 bin 500 TL alarak intihardan vazgeçmişti. Merhaba Haber’in yaptığı araştırmalar sonucunda şahsın bu işi meslek haline getirdiği ve aynı yolla tüm Türkiye’de para topladığı ortaya çıkmıştı.

İL İL GEZİP PARA TOPLUYORLAR

Geçtiğimiz günlerde de Onur Heyder isimli bir genç, kardeşinin hasta olduğunu iddia ederek Konya sokaklarında yardım toplamaya başladı. Kastamonu’lu olan Heyder, daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çatısına çıkarak karnının aç olduğunu belirtmişti. Polis ve İtfaiyenin uğraşları sonucu intihar şovdan vazgeçirilen Heyder’in de aynı yolla il ili geçerek para topladığı ortaya çıkarılmıştı. Dilenciler buna benzer pek çok yol ile vatandaşların duygularını sömürüyor. Yardım talepleri zaman zaman aşırı ısrara dönüşen dilenciler vatandaşı bezdiriyor. Kimi zaman yolda kaldıklarını söyleyen dilenciler kimi zaman ilaç parası yetiştiremediklerini söyleyerek vatandaşlardan para talep ediyor. Dilencilerin kullandıkları yöntemler bunlarla da sınırlı değil. Ellerine aldıkları bir adet dergi ve tablo şeklinde hazırlanmış bir kağıt ile ihtiyaç sahipleri için yardım topladıklarını söyleyen ve özellikle genç erkekler yoluyla yapılan dilencilik usulünde ise vatandaşlara yapılan yoğun ısrar göze çarpıyor. Dilencilerin en çok tercih ettikleri yerler ise cami önleri, hastane çevresi ve banka önleri oluyor. Dilenciler gözlerine kestirdikleri vatandaşlara adeta yapışarak para talep ediyor.

İHTİYAÇ SAHİPLERİ TESPİT EDİLSİN

Şehirdeki dilenci sayısındaki artışta Suriyeli sığınmacılar da etkili oldu. Konya’da bulunan 100 bini aşkın Suriyeli’den pek çoğu iş bulamazken, işsiz kalanlar sokaklarda dilenmeyi seçiyor. Yardım dernekleri ise ihtiyaç sahiplerinin tespit edilmesi durumunda gerekli yardımların yapıldığını ifade ediyor. Her adım başı dilenci ile karşılaştığını ifade eden bir vatandaş, “Gerçek ihtiyaç sahibi ile sahtekarı ayırt etme gibi bir durumumuz yok. İşyerinde, yolda, camide her  köşe başında dilenci yaklaşıyor. Trafik lambalarındaki çocukları artık görmek istemiyoruz. Yardım böyle toplanmamalı. Pek çok yardım derneğimiz var ihtiyaç sahipleri tespit edilip evlerine yardım yapılmalı” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.