Gelecek 10 yıl tehlikeye girer

Gelecek 10 yıl tehlikeye girer

İhsan Bostancı, “Kobilerimizin üretim tekniği gelişmiş olsa da üretim konusunda çoğu kobimiz yenilikçi girişimcilik noktasında maalesef sadece takipçi olarak kalıyor. Böyle giderse kalkınmamızı 10 yıl içinde bir üst noktaya taşımamız mümkün gözükmüyor”

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından “Girişimcilik ve Yenilik İhtiyaç Analizi Araştırma Projesi” Değerlendirme Toplantısı sona erdi. Hılton Garden'da gerçekleştirilen toplantıya KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı'nın yanı sıra Konya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır, akademisyenler ve davetliler katıldı. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, girişimcilik ve yeniliğin önemini vurguladı. Ekonomik büyüme ile girişimcilik arasında pozitif ilişki olduğunu söyledi. İstihdam açığının da yeni girişimlerle kapatıldığını belirtti. Rekabetçiliğin artmasında, teknolojinin üretilmesinde, işsizlik ve yoksulluğun azaltılmasında bir beşeri ve sosyal gelişime katkı sağlaması noktasında girişimciliğini hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Bostancı, şunları kaydetti: “Uzun zamandır idaremiz girişimciliği konuşuyor. Yenilikçi girişimlerin ülke ekonomisine kısa sürede gelişmelerini sağladığı unutulmamalı. 1953 yılında savaştan çıkan Güney Kore'nin bugün dünyanın en büyük 11. ekonomisi oluşu, yenilikçi girişimcilik sayesinde olmuştur.”

21-1-001.jpg

ORTA ÖLÇEĞİN ÜZERİNDEYİZ

Bostancı, ülkenin girişimcilik ve yenilikçilik karnesi ile ilgili bilgiler de verdi. Türkiye'nin girişimcilere sağlanan teşvik ve destek sıralamasında 66 ülke arasında 25. sırada bulunduğunu dile getirdi. Bostancı, “Girişimcilik finans konusunda ise 20. sırada yer alıyor. İç pazar dinamiğinde de 7, AR-GE transferin de ise 15. sırada yer alıyoruz. Gelinen noktada mevcut potansiyelimizi yeterince değerlendirmediğimizi görebiliriz. Dünya ölçeğinde de orta ölçeğin üzerinde yer aldığımız görülüyor. KOP, ülkemizin önemli üretim merkezlerinden biri. Üretimin büyük çoğunluğu kobiler tarafından yapılmakta. Ancak her ne kadar kobilerimizin üretim tekniği gelişmiş olsa da biliyoruz ki üretim konusunda çoğu kobimiz yenilikçi girişimcilik noktasında takipçi olarak kalıyor. Böyle giderse kalkınmamızı 10 yıl içinde bir üst noktaya taşımamız mümkün gözükmüyor” açıklamalarında bulundu.

İLK 10'DA OLMAYI İSTİYORUZ

“Ülkemizin dünya sıralamasında daha üst noktalarda yer alabilmesi için ortaya konulan 2023 ve 2071 hedeflerimiz var” diyen Bostancı, konuşmasını şu cümleler ile tamamladı: “Dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde olmayı arzuluyoruz. Bu çalışmaya başlarken hedefimize ne kadar katkıda bulunabiliriz, bunları hesap ettik. KOP bölgesi illerinin sanayi durumu ve yaşanan sorunları karşılaştırıldı.” Proje koordinatörleri konuşmanın ardından sunumlarını gerçekleştirdi.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.