Gazze'de yaşam son bulacak hale gelir

Gazze'de yaşam son bulacak hale gelir

Gazze'de yaşanan dramın derinleştiğini söyleyen İHH Konya Şube Başkanı H.Hüseyin Uysal, "Eğer yaşanan olaylara müdahale edilmezse, kent 2020 yılında yaşanmaz hale gelecek" dedi.

(İHH) İnsani Yardım Vakfı Konya Şubesi, Cuma namazının ardından Kapı Camii önünde bir basın açıklaması yaptı. İHH Başkanı Uysal'a çeşitli STK temsilcileri eşlik etti.  2 milyon nüfusu ile yüzölçümüne göre dünyanın en yoğun şehirlerinden bir olan Gazze'nin yıllardır ambargo ve abluka altında nefes almaya ve yaşamaya çalıştığını ifade eden İHH Konya Şube Başkanı H. Hüseyin Uysal, Mısır ve işgalci İsrail rejiminin sınır kapılarını kapalı tutarak bölgeyi adeta bir açık hava hapishanesine çevirdiğini söyledi. 2006 yılından bu yana 4 bin 631'den fazla şehit, 21 bin 426 da yaralı verildiğini aktaran Uysal, "Saldırıların sonucunda 292 bin 502 ev yıkıldı. Gazze'de sosyal çöküntü, hayatın her alanında hissediliyor. Temiz içme suyu problemi had safhaya ulaştı. Çocukların yüzde 40'ı yetersiz beslenmeye bağlı olarak sağlık sorunları yaşıyor. 17 bin yetim  çocuk, büyük mağduriyetler yaşıyor" dedi.

İNSANLAR HASTALIKLA BOĞUŞUYOR

2018 yılında Gazze'deki sorunların daha da kronikleştiğini dile getiren Başkan Uysal, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bölgede elektrik yok. Günde 20 saate yakın elektrik kesintileri yaşanıyor. Sistematik bombardımanlardan dolayı fabrikaların yüzde 80'i kapalı. Elektrik açığı yüzde 65 seviyelerine ulaştı. Memurlar maaşının büyük kısmını alamıyor. Gençler arasındaki işsizlik yüzde 60'dayken, yoksulluk altında yaşayanlar yüzde 65, aşırı yoksulluk yüzde 30, yardımlara bağlılık ise yüzde 80'lerdedir. İlaç, tıbbi malzeme, içme suyu ve mazot gibi ihtiyaçların karşılanabilmesi için dışarıdan yapılacak nakdi yardımlar çok önem arz ediyor. Gazze'deki ilaç açığı yüzde 45, tek kullanımlık tıbbi malzeme açığı yüzde 26, bozuk cihaz sayısı 350'dir. Kanser hastası sayısı 17 bin 530 olurken yeterli ilaç bulunamadığından bir çoğuna müdahale edilememektedir. Bu sıkıntılardan dolayı 4 bin ameliyat ileriki tarihlere ertelenmiştir."

GAZZE 2020'DE YAŞANAMAYACAK HALE GELECEK

"Birleşmiş Milletler raporunda eğer ablukayı hafifletmek için bir şeyler yapılmazsa, Gazze'nin 2020'ye kadar yaşanamayacak bir yere dönüşeceği vurgulanıyor" diyen Uysal, "Mart ayından bu yana İsrail'in açtığı ateş sonucunda 190'dan fazla sivil şehit olurken, 427 kişi de yaralandı. Saldırılar sonucunda bir çok kişi sakat kaldı. Toplamda ise 19 bin 640 kişi zarar gördü. Ümmetin yaralarını saran ülke ise yine Türkiye'dir. Bu konuda bütün vatandaşlarımızdan yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu.

MESUT TURAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.