Filistin davası devam edecek

Filistin davası devam edecek

‘Filistin Meselesi ve Türkiye’ konulu uluslararası kongrenin açılışında konuşan Eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “ Filistin davası ancak başkenti Kudüs olan devletin kuruluşuna kadar devam edecektir” dedi

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Kudüs Açık Üniversitesi’nin işbirliği ve pek çok kurumun desteğiyle düzenlenen ‘Filistin Meselesi ve Türkiye’ konulu uluslararası kongre başladı. Yarın sona erecek kongreye kongreye 16 ülkeden 160 akademisyen katılıyor. 30 oturumda gerçekleşecek kongre kapsamında ayrıca Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Kuyûd-ı Kadime Arşivlerinde Kudüs temalı bir sergi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü, Fotoğraflar ve Arşiv Belgeleriyle Kudüs sergisini açacak. Kongre programları Türkçe ve Arapça olarak gerçekleştirilecek. Kongrenin açılış oturumuna  AK Parti Ankara Milletvekili ve Eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan, Kudüs Büyükelçisi, Filistin Hükümeti Türkiye Büyükelçisi, El Halil Belediye Başkanı Prof. Dr. Davut Zatari, Vali Yakup Canbolat, Kudüs Açık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Younis Amro, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin ile akademisyenler ve araştırmacılar katıldı.

2-3-emrullah-isler.jpg

HER ZAMAN FİLİSTİN’DEN TARAFIZ

Kongrenin açılışında konuşan AK Parti Ankara Milletvekili ve Eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Osmanlı’nın yıkılması ile birlikte bölgesel ve küresel düzeyde birçok sorunun meydana geldiğini belirterek, “Sömürgeci güçlerin Osmanlı coğrafyalarında yönetimi ele geçirme çabaları, bölgesel istikrarsızlık ve sorunlara yol açmış, bölgeyi krizlerle anılan bir yer haline getirmiştir. 1897 yılında Basel’de Theodor Herzel isimli şahsın önderliğinde toplanan Dünya Siyonist Kongresi’nde Filistin topraklarında bir Yahudi devleti kurulması kararı alınmış, ve bu uğurda tüm Yahudilerin seferber edilmesi sağlanmıştır. Dönemin Osmanlı Sultanı Abdulhamit ise bu teşkilatın amacına ulaşmaması için elinden gelen gayreti göstermiştir. Dünyanın farklı bölgelerinden getirilen Yahudi’lerin bölgeye yerleştirilmesi ile Filistin abluka altına alınmıştır. Arapların elinden alınan toprakların yeni yerleşimcilere verilmesi, kanlı bir süreci başlatmıştır. İsrail devletinin kurulması ile Filistin meselesi tüm dünyanın dikkatini çeken bir soruna dönüştü. Türkiye her zaman Filistin’den yana taraf olmuştur” şeklinde konuştu.

SAYGISIZLIĞA GÖZ YUMAMAYIZ

“Filistin toprakları bizim için çok önemlidir” diyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Filistin’e baktığımızda kendimizi görürüz. O topraklar bize Hz. İbrahim’i ve Hz. İshak’ı hatırlatır. O topraklar Müslümanlar’ın ilk kıblesi ve miraç hadisesinin gerçekleştirdi yerdir. Dünyada Kudüs kadar barış ve esenlik kelimesinin anlam bulduğu başka bir yer yoktur. Kudüs tüm semavi dinlerin göz bebeğidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk halkı Kudüs’e yapılan saygısızlıklara asla göz yummamıştır. Yakın zaman önce İsrail’in uyguladığı ve yankı uyandıran engelleme girişimi sonlandırılmış, Müslümanlar rahat bir şekilde namazlarını kılmaya başlamıştır. STK’lar ve vatandaşlarımız, Aksa’ya yönelik bir saldırı başladığı anda her daim tepkisini göstermektedir. Bu bilinç ve hassasiyetle, Filistin’e ve Filistinliler’e yalnız olmadığını gösterdik. Bizler biliyoruz ki Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü Filistin’in özgürlüğünden geçmektedir. Kudüs’ün özgürlüğü ise iç sorunlarını aşmış, asıl davaya odaklanmış Filistinliler’in kurduğu özgür ve bağımsız bir devletin ilanından geçmektedir. Filistin özgürleşmeden ve tüm Uluslar arası toplumun tanıdığı bil ülke olmadan bu sorunun aşılması mümkün değildir. Filistin davası ancak başkenti Kudüs olan devletin kuruluşuna kadar devam edecektir. Hükümetimiz, İsrail işgalinin son bulup, Filistinlilerin hak ettikleri kazanımlara ulaşmaları için gerekli girişimlerde bulunmaya devam edecektir.”

ANLAŞMA SEVİNDİRİCİ

El-Fetih ve Hamas’ın barışının kendilerini memnun ettiğini ifade eden işler, şöyle konuştu: “İnsanlık tarihinin en büyük dramlarının yaşandığı Gazze şeridine ablukanın boyutları hesaba katıldığında orada yaşayanlara nefes aldıracak bu anlaşma büyük bir adım atılmıştır. Devletimiz geçmişte olduğu gibi Filistin davasını destekleyecek, bu davanın hedefine ulaşması için elinden geleni yapacaktır. Türkiye Fetih ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp her iki kesimi de davanın savunucuları olarak görmektedir. Bizim için bu davanın kahramanları aynı konumdadır. Bizler asla Fetihçi veya Hamasçı olmadık. Bu iki taraftan birinin yanında yer alıp diğerini dışlamadık. Filistin halkının yanında yer aldık. Dünya şunu bilmelidir ki, Türkiye Filistin’in yanındadır.”

2-4-hasan-turan.jpg

KUDÜS MİTİNGİ DE KONYA’DAYDI

Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Milletvekili Hasan Turan da yaptığı konuşmasında, “Bu kongrenin Konya’da yapılması önemli. Kudüs meselesinin en çok konuşulduğu şehir Konya’da Kudüs için 6 Eylül 1980‘de Kudüs mitingi yapıldı. Bu miting sonrası askeri darbe yapıldı. Yine burada Kudüs’ü konuşmaktan onur duyuyorum. O gün o mitingi organize eden Rahmetli Erbakan Hocamızı da anıyoruz” dedi. Kudüs meselesini söyleyen başta Cumhurbaşkanı olmak üzere herkesin meselenin sadece Arap meselesi olmadığı bilincinde olduğunu belirten Turan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu sadece Filistinlilerin meselesi değildir, bütün Müslümanların meselesidir. Biz aynı değerler etrafında toplanmış bir ümmetiz. İnancımızın önderi Efendimiz’in miraca çıktığı mekandır Kudüs. Kudüs, bizim yönümüzü döndüğümüz, kıblemiz olmuş bir mekandır. Aksa, bu bağlamda, kıblesi olan tüm ümmetin meselesidir. Kudüs Müslümanların tarihi bir meselesidir. Tarih bugündür. Atalarımızın, büyüklerimizin hakimiyetinde adaletle yönetilmiş bir belde, kutsal bir şehirdir Kudüs. Arşiv dairesinden bir kardeşimiz, sadece ora ile ilgili elimizde 650 bin tapunun bulunduğunu söyledi. Bu bir insanlık ve hukuk meselesidir. Herkes evi ile ilgilenir gibi Kudüs’le ilgilenmeli. Kudüs bilincini benliğimizde yaşamalıyız. Kudüs bugün tutsaktır. Kudüs tutsaksa tüm şehirle tutsaktır. Kudüs özgürse tüm şehirler özgürdür. Birbiri ile dost, kardeş olması gereken ülkeler birbiri ile çatışıyorsa kıblesinin işgal altında olması şaşırtıcı değil. Bugün Aksa Siyonist işgal altındadır. Nihayetinde Kudüs özgürleşecektir. Kudüs özgürleşirse ümmet özgürleşecek.”

KUDÜS BİZE EMANETTİR

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin ise konuşmasında kongrenin Kudüs’ün fethinin 500., Filistin’in Osmanlı’dan ayrılışının 100., Filistin’in İsrail tarafından işgalinin 50. yılında düzenlendiğini belirterek şöyle konuştu: “Geçtiğimiz 100 yıldan İslam dünyasının çözülmemiş en büyük meselesi olarak bu döneme kalan Filistin meselesi ile ciddi ve önemli olaylar karşımıza çıkmaktadır. Filistin ve Kudüs’ün her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Mescid-i Aksa ve çevresinin İslam dünyası ve ehli kitap için önemi hepimiz için malumdur. Şu bilinmelidir ki, Hz. Ömer’in adaletle yönettiği Kudüs ve çevresinde herkes dilediği gibi dinlerini yaşamıştır.”

2-5-prof.-dr.-muzaffer-seker.jpg

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de yaptığı konuşmada Filistin direnişini ziyadeleştirmesi için dua ettiğini belirterek, "O direnenler olmasaydı, zalimler karşısında durmasa idi, direnen o insan kaynağı olmasa idi biz bu konuşu güncel tutamazdık. Filistin meselesini unutmamak zorundayız. Filistinli gençlerin eğitimi, ortak yapacağımız işler için bir araya gelebiliriz. Filistin meselesi dünyanın umursamaz tavrı içerisinde unutulmamalı. İlk kıblemiz, Hz. Ömer'in, Selahaddin-i Eyyubi'nin bizlere emanetidir ve bizimdir" ifadelerine yer verdi.

DURUŞUMUZ ÖNEMLİ

Kongre düzenleme heyeti başkanı NEÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek ise yaptığı konuşmada kongrenin önemine işaret ederek, "Biz sadece gündemi takip etmiyoruz, gündemi de oluşturmaya çalışıyoruz. 100'lerce tematik kongre gerçekleştiriliyor fakat Filistin meselesi ilk olarak ele alınıyor. Bizi var eden şey Osmanlı mirası ve Selçuklu mirası. Filistin de tam da bu noktada yer alıyor. Türkiye olarak kadim meselemize sahip çıkmak durumundayız. Bunu da yapıyoruz. Ülkemizin bölgesel ve küresel bir güç haline gelebilmesi için bu meseledeki duruşu önemlidir" şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum