Fidan dikme zamanı

Fidan dikme zamanı

Kış ayının bitmesi ve ilkbaharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerini yeşillendirmek ve evinin balkonunu süslemek isteyen vatandaş, fidan alımlarına başladı

Fidan dikme mevsiminin gelişiyle Konya'da fidan satışı yapılan yerlerde hareketlilik yaşanıyor. Gölgelik ağaç fidanları ve meyve ağacı fidanları satıcılarına giden Konyalı vatandaşlar, tercihlerine uygun olan fidanları alıyorlar. Gölgelik ağaç fidanlarını genelde resmi kurumlar alırken, meyve veren ağaç fidanlarına ise köylülerden talep oluyor. 30 yıldır fidancılık işiyle uğraşan Fodul Fidancılık Sahibi Mustafa Şahin, her yıl olduğu gibi bu yıl da Konyalı vatandaşların yeşil alana önem verdiklerini ve fidan alımına yoğun ilgi gösterdiklerini belirterek," Vatandaş baharın gelmesiyle birlikte 1 haftadır fidan alışverişine gelmeye başladı. Şu an arazi topraklarının tamamen kurumaması sebebi ile beklenen yoğunluk yok fakat bu duruma göre yine de satışlar güzel" ifadelerini kullandı. Konya'da en çok Kayısı, erik, elma ve şeftali ağaçlarının satıldığını ifade eden Şahin, “Konya içinde özel olarak birçok kurum ve kuruluşa da fidan veriyoruz. Konya'nın bu yıl daha çok yeşillenmesini istiyoruz. Şu an yaklaşık olarak yüze yakın fidan çeşidimiz var.” dedi.

ZEHİR YERİNE OKSİJEN SATIN ALIN

Fidan fiyatlarından bahseden Şahin fidan alırken maddiyatın düşünülmemesi gerektiğini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:"Fiyatlar 10 TL ile 25 TL civarında değişiyor. Bazı vatandaşlar buraya geldiğinde fidan fiyatlarının yüksek olduğunu söylüyorlar. Şu an da bir sigaranın fiyatı en aşağı 9,5 TL'dir. Vatandaş hiç düşünmeden her gün yada iki günde bir bu parayı düşünmeden veriyor. Üstelik bu parayı vermekle kalmayıp bir de kendilerini zehirliyorlar. Ağaçlar ise oksijen dağıtıyorlar. Vatandaşın bunu söylerken iki defa düşünmeli. Bir tarafta zehir ver bir tarafta ise yaşam var. Bu yüzden yeşillikte maddiyat aranmamalı."

DİKİMDE HATA YAPMAK BÜYÜK PROBLEM

Meyve bahçesi oluşturmak isteyen vatandaşlara seslenen Mustafa Şahin, en önemli aşamanın fidan dikimi evresi olduğunu, fidan dikiminde yapılacak hataların büyük kayıplara yol açacağını ifade etti. Şahin, “Fidanın taşınması, dikim zamanı, dikim budaması ve fidan dikimi sırasında dikkat edilecek noktalar vardır. Çiftçilerimiz fidanlarını alırken toprakta gömüde olmasını ve fidanları görerek alması uygun olacaktır. Eğer fidan alınan yer uzak bir yerse fidanı götürürken çok dikkat edilmelidir. Alınan fidanların köklerinin kurumaması için kök kısımları iyice sarılmalı, rüzgar ve güneşe karşı sıkıca korunmalıdır. Dikilecek yere getirilen fidanlar hemen dikilmeyecekse hendekleme yapılmalı, kesinlikle güneşe maruz bırakılmamalıdır. Çünkü çıplak kökler güneş ve kuru havaya maruz kaldıklarında çok çabuk kururlar. Dikim esnasında fidanlar açıkta bekletilmemeli, hendeklendikleri yerden alındıktan sonra hemen dikilmesine özen gösterilmelidir” diye konuştu.

DİKİLEN FİDANLARA BUDAMA YAPILMALI

Şahin, meyve fidanları dikimden önce mutlaka dikim budamasına tabii tutulması gerektiğini de ifade ederek, dikim budamasının amacının; fidanların söküm sırasında zedelenen, ezilen, kopan kök kısımlarını kökün sağlam yerinden kesmek, birbiri üzerine binen kökleri ayıklamak olduğunu anlattı. Şahin, “Budamaya uygun olarak ağacın tacı ile kökü arasındaki dengeyi bozmamak için taç kısmından bir kısım dallar azaltılır. Bu şekilde dalların uçlarında bulunan ve daha erken uyanan gözler kesilmiş olur ki, bu ağacın uyanmasını geciktirir ve fidanın tutumunu kolaylaştırır. Dikim budaması yapılmayan fidanlar ilkbaharda gövde ve gözlerde toplanan besin maddelerinin yardımıyla çabucak sürer. Fakat sonradan kök henüz sürgün ve yaprakların su ihtiyacını karşılayamadığından kurumaya başlar. Bu nedenle dikim budamasını yapmayan çiftçilerimiz “Gün Dönmeden Fidanın Tutup Tutmadığı Belli Olmaz” demektedir” şeklinde konuştu.

CAN SUYU ÖNEM ARZ EDİYOR

Son olarak fidan dikilmesi konusunda vatandaşın dikkat etmesi gereken hususlardan bahseden Şahin, sözlerine son verirken şu tavsiyelerde bulundu:"Toprak gübrelenir, sürülür ve mümkünse nehir ve ocak kumu eklenir Dikilecek çukurlar hazırlanır. İşlenmiş toprağa en az 60 cm derinlikte bir çukur kazılır. İşlenmemiş toprakta üst tarafın toprağı alt tarafı, alt tarafın toprağı da üst tarafını doldurmalıdır. Çukur dipleri köklerin beslenebilmesi ve yayıla bilmesi için kabartılır ve sulanır. Sağlam bir dikim için tüplü fidanlar tercih edilmeli, çukura yerleştirmeden hemen önce kökünün toprağını dağıtmadan naylonu çıkarılarak çukura nazikçe yerleştirilmelidir. Fidanın dik durmasını sağlayarak kökleri hava almayacak şekilde etrafı toprakla doldurulmalıdır. Toprak hiç hava almayacak şekilde sıkıştırıldıktan sonra fidan çevresine 10-15 cm derinliğinde 80-100 cm çapında sulama çanağı hazırlanmalıdır. Son olarak ta can suyu adı verilen fidanın ilk suyu verilmeli. Dikim için havanın rüzgarsız ve bulutsuz olduğu yağmur olmadığı günler belirlenmeli. Aynı zamanda bitki aşırı sıcaklardan da korunmalı. Bitki kökü hava ile temas etmemesi de büyük önem arz ediyor."

TOLGA PARLAK/HASAN ÖZÜTEMİZ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum