Faturalar kabarık gelince...

Faturalar kabarık gelince...

Kış mevsiminde ısınmaya çok fazla para ayıran Konyalılar, havaların ısınmasıyla birlikte mantolamaya geçti. Son birkaç yıl içerisinde Konya'daki binaların yüzde 60'ında mantolama yapıldı

Konya, son yılların en çetin kışını geçirdi. Bu da faturaların kabarık gelmesine neden oldu. Vatandaş, geçmiş yıllara oranla 2 kat daha fazla ısınmaya para ayırdı. Yakıtın maliyeti artınca da vatandaş gözünü mantolamaya dikti. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Konya'da deyim yerindeyse mantolama akımı başladı. Nisan ayından itibaren Konya'nın ilçeleri de dahil olmak üzere apartmanlarda mantolama başladı.

Aynı şekilde ısı yalıtımı yaptırmayan yeni binalara ruhsat verilmiyor. Yasal olarak zorunluluğun yanı sıra vatandaş mantolama ile birlikte tasarruf sağlıyor. Doğalgaz ve kömüre yapılan afaki zamlarla birlikte enerji maliyetinin yükselmesi vatandaşı daha tasarruflu olmaya yönlendirdi. Isı yalıtımı uygulamasıyla binalarda yüzde 60'a varan enerji tassarrufu sağlanabiliyor. Türkiye'nin enerji kaynakları yeterli olmadığı için enerji ihtiyacını Rusya, İran, Azerbaycan ve diğer Avrupa ülkelerinden sağlıyor. Isı yalıtımı sayesinde de enerji bağımlılığı bir nebze de olsa düşüyor. Aynı zamanda yalıtıma yapılan yatırım kendisini ortalama 2.5 sene içerisinde amorti ederken, uzmanlar yalıtımın bir masraf değil, yatırım olarak algılanması gerektiğini söylüyor.

SICAK HAVALARDA DA ETKİLİ

Konya'da 13 yıldır mantolama hizmeti veren Meha Yapı Sahibi Hasan Göksel, Konya'daki binaların yüzde 60'ında ısı yalıtımın yapıldığını söyledi. Özellikle kış döneminde ısınmaya yüksek fatura ödeyen vatandaşın havaların ısınmasıyla birlikte mantolama için başvurularını artırdığını belirten Göksel, “Isı yalıtımı yapılan bir binada yüzde 60-70 arasında tasarruf sağlanılıyor. Konya'da yüzde 80 oranında doğalgaza geçti. Doğalgaz çevreci bir enerji kaynağı ama maliyeti oldukça yüksek. Bunun sonucunda da ısı yalıtımı devreye giriyor. Kömür yakan binalar da ısı yalıtımı ile birlikte maliyeti ve hava kirliliğini düşürüyor. Yalıtım sadece soğuk havalar için öneme arz etmiyor, sıcak havalar için de önem arz ediyor. Sıcak havalarda çalıştırdığımız klimanın sebep olduğu hastalıklar ortadan kalkacak. Doğru biçimde yapılan yalıtım ülke ekonomisine direkt katkı sağlar. Sonuçta Türkiye'de enerji sağlayabileceğimiz doğal gaz, petrol yok. Yağmur yağmaz ise, elektrik az üretilecek. Kömüre baktığımız zaman kazalar ve hatalar oluyor, insanlar hayatını kaybediyor. Güneş enerjisi desek, Konya yılın sadece 4 ayını güneşten faydalanabilecek şekilde geçiriyor. Enerji ithalatına giden 50 milyarı 25 milyar dolara indirdiğimiz zaman geriye kalan 25 milyar dolarla, belki de ülkemizi çok daha farklı alanda ülkemizi geliştirebileceğiz” dedi.

PEMBE KÖPÜK EN UCUZU

2017 yılından itibaren de eski binaların yalıtımının yapılmasının zorunlu hale geleceğini ifade eden Göksel, “Bu tarihten itibaren binalara enerji kimlik belgesi verilecek.  Isı yalıtımı standartlara uygun ürünler doğru detaylarda doğru işçiliklerle uygulandığında en az yüzde 60 tasarrufun sağlandığını belirten Göksel, “Yani ısınma için harcanan aylık ortalama 200 TL’lik yakıt faturası 100 TL’ye düşüyor. Isı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar. Hatta yalıtım kalınlığı arttıkça yüzde 70’lere varan tasarruf yapmak mümkün. Bir örnekle de açıklamak gerekirse sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde yani mantolamada 5 santimetre kalınlıkta yalıtım levhası yerine 10 santimetre yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor. Konya'da genellikle 5 santimetre tercih ediliyor. Mantolamanın maliyeti ise bir daire için ortalama 4-5 bin lira arasında değişiyor. Bu malzemenin ve mantolamanın kalınlığı ile değişebiliyor. Mantolamanın ana maddesi olan köpüğün en kalitelisi karbon-köpük olanıdır. Siyah olduğu için ısıyı içine çekerek koruyabiliyor. Bu da kış döneminde daha fazla ısının korunmasına neden oluyor. Aynı şekilde içerideki ısıyı da tutarak evdeki nemi koruyor. En kalitelisi ise izocam olarak adlandırılıyor. Bunun maliyeti köpüğe göre daire başı 2 bin lira daha fazla ama inanılmaz bir ısı yalıtım sağlıyor. Kış mevsiminde pencere açanlar bile oluyor ” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum