Evliliği zorlaştırmayın

Evliliği zorlaştırmayın

Tarafların bitmek bilmeyen istekleri, gençleri evlilikten uzaklaştırıyor. Düğün masraflarının altından kalkamayan çiftler, huzursuz oluyor. Yetkililer ise “Evliliği zorlaştırmayın, kolaylaştırın. Allah ve resulünün emrini yaşatın” diyor

Düğün masrafı, gözleri korkutuyor. Evlilik yaşı yükseliyor. Dünya ve ahretleri için evliliğin önemli olduğunu düşünen gençler, evliliğin zorlaştırılmasından şikayetçi.  Dinimizde önemli bir yere sahip olan evlilik için, şartlar her geçen gün zorlaştırılıyor. Evlenmek isteyen çiftler, ağır istekler altında eziliyor. Maddi durumu yeterince müsait olmayan bazı gençler, karşı tarafın taleplerini karşılamak için bataklığa sürükleniyor. Evlenebilmek uğruna kredi çekmek zorunda kalanlar kadar, maddi anlamda olgunluğa erişinceye kadar flört hayatı yaşayanlar da oluyor. Dini hassasiyeti yüksek olanlar ise evlilikten vazgeçiyor. Yaşanan tüm bu olaylardan sonra gençler, birçok psikolojik sıkıntı ile karşılaşıyor.

MASRAF İNTİKAM ALMA ŞEKLİNDE OLMAMALI

Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar,  peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.S)'ın “Gücü yetenler evlensin, gücü yetmeyen de oruç tutsun” hadisini hatırlatarak çiftlere ve ailelerine önemli tavsiyelerde bulundu. Nur Suresi  (Sizden bekar olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin. Eğer bunlar yoksul iseler, Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir) 32. ayetine dikkat çeken Akpınar, Allah ve resulünün emrini yerine getirme konusunda herkese büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti. Evliliğin olabildiğince kolaylaştırılması gerektiğini dile getiren Akpınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu emrin önü tıkanmamalı, aksine açılmalı. İstekler ve arzular evlenmek isteyen gençlerin günaha sapmasını meşrulaştıramaz. Evlilik yaşı ilerledi. Sorumluluk gençleri korkutmaya başladı. Evlilik ile ilgili yanlış algı ve yoğun istekler, endişeyi artırıyor. Tevekkül azalıyor. Olumsuz düşünmekten ziyade, olumlu örneklere bakılmalı. Mehir pazarlıkları, düğün masrafları kolaylaştırılmalı. Dünyevi tedbirler alınırken, manevi tedbirler unutulup; asıl gelecek riske atılmamalı. Çok güzel bir söz var: 'Ana kızına taht kurmuş ama baht kuramamış' Hep tahta yoğunlaşılıyor. Düğün için yapılacak masraflar, intikam alma şeklinde olmamalı. Markalara saplanıp kalınmamalı. Düğünde nasıl yüzlerce insan bir araya geliyorsa, düğünden sonra da evlenen çiftlere yardımcı olmak için seferber olunmalı.”

EVLİLİK GECİKTİKÇE BOZULMA ARTIRIYOR

AK Parti Konya Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Said Çelik, bu mevsimlerin gençlerin evlilik için heyecanlandığı vakit olduğunu kaydetti. Gençlerin evlilik ile ilgili önemli problemler yaşadığını vurgulayan Çelik, çoğunun ağır evlilik şartları karşısında borcun dibine girdiğini söyledi. Çelik, “Hayat standartları değişti. Maddiyat temelli evlilikler inşa ediliyor. Maddiyat bir evlilik için tabiki önemli ama ondan daha önemli olan şeyler var. Evlilik için; sevgi, saygı, hoşgörü ve karşılıklı anlayış maddiyattan kat kat önemli. Özentiye göre hayat kurulması ne kadar doğru olabilir? Gençler, korkuyor. Sürekli gençler ile birlikteyiz. Hepsinin istek ve taleplerini ayrı ayrı dinliyoruz. Evlilik yaşına bakın. 28-29'a kadar yükseldi. Hayatın 60-70 yıl olduğunu varsayın. Yarı yaşta evlilikler oluyor. Evlilik geciktikçe bozulmalar artıyor. Erken yaşta evlenenlerin sorumlulukları fazlalaşıyor. Düzeni oturuyor. Kendinin dışında artık birilerini daha düşünmeye başlıyor. Bu, çok güzel bir olay. Gençlerin ağır şartlar altında evlenmeye tabi tutulması beraberinde birçok sıkıntıyı da getiriyor. Toplumun kanayan yarası, herkese bu anlamda büyük sorumluluklar düşüyor” şeklinde konuştu.

CAHİLİYE TARZI EVLİLİK USULÜ

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Saadet Partisi Konya Gençlik Kolları Başkanı Seyit Muhammet Halit Arık da, evliliğin Türk toplumunu batıdan ayıran en önemli kurum olduğunu belirtti. Günümüz itibari ile ailelerin evlenmek isteyen gençlere mani olduğunu ve ağır evlilik şartları ortaya koyduğunu dile getiren Arık, “Cahiliye adetlerine yakın olan bu anlayış bir an önce terk edilmelidir” dedi. Arık, daha sonra şunları kaydetti: “Bir toplumun aile kurumu ne kadar güçlü olursa, her alanda da buna bağlı olarak güçlü gelişmeler yaşanır. Biz, şimdiye kadar çoğu şeyi maneviyat ile yenmiş bir toplumuz. Çok acıdır ki evlenen her 5 insandan biri boşanıyor. Çoğu yerde farklı adetler ve görenekler oluyor. Milyarlarca harcama yapılarak ve gösterişe kaçılarak evlilikler talep ediliyor. Bunu karşılayamayan gençlerin onuru da kırılabiliyor evlilikten de vazgeçilebiliyor. Kredi çekmek zorunda olanlar, uygun zamanı beklemek için nikahsız gezenler; gözümüzle gördüğümüz gerçekler. Evlilik, insanın dünya ve ahiret hayatını koruması için çok önemlidir. Dinimizde çok ayrı bir hassasiyeti vardır. Öyle bir sistemin içine sokulduk ki, ayakları üzerinde duramayanların evlenebilmesi mümkün görülmüyor. 25 yaşına kadar eğitimi öngören toplum oluşturuluyor. Bu hem kızlar hem de erkekler için geçerli. Önemli bir manevi tahribat var. 60 bin TL olmadan evlenilemez algısı yanlış. Böyle düşünenlere şunları söylüyoruz; sahabe döneminde bir yarım hurma ile çeyiz hazırlanıyordu. Evliliğe engel olmak için getirilen bu ağır şartlar da neyin nesi? Evlenmek isteyen gençlere yardımcı olunmalı.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum