Ette zam üstüne zam

Ette zam üstüne zam

Dünyanın en pahalı etini tüketen Türkiye'de et krizi büyüyor. Konya'da da etin kilosu 40 liraya kadar yükseldi. Kurban Bayramı öncesi vatandaş fiyatlar karşısında isyan etti

Ette zam rekoru!

Ramazan ayı öncesi 34 liradan 36 liraya yükselen kırmızı etin kilosu Haziran ayında 38 liraya yükselmişti. Henüz zammın üstünden 1 ay geçmesine rağmen kırmızı etin kilosu 40 liraya çıktı. Kurban Bayramı'na 2 aydan kısa süre kala  kırmızı etteki bu yükseliş vatandaşı çileden çıkarttı. Kasaplar da fiyatların yüksek olmasından dolayı satış yapamaz hale geldi. Birçok kasap Kurban Bayramı'na kadar iş yerini açmamayı düşündüğünü belirtti. Zammın rantçılardan kaynaklandığı ileri sürülürken, kırmızı etin kilosunun Kurban Bayramı'na kadar 45 liraya kadar ulaşması bekliyor. Kıymanın da kilosu 35 liradan 37 liraya yükseldi.  Kasaplar, Ramazan ayında yapılan zammın şokunu atlatamadan yeni bir zammın yapılmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti.

İTHAL ET İSTİYORUZ

Sar-Et Gıda Sahibi Fikret Sarıceylan, "Kurban'a 2 ay gibi kısa süre kaldı. Besicinin elinde malın olup olmadığı belli değil. Onlar fiyatı yükseltmek istiyor diye düşünüyoruz ama bu da kesin değil. İthal et gelirse fiyatlar düşer. Fiyat yüksek şu an da aşağı yukarı 40 lira oldu. İthal et gelmezse Kurban'a kadar 45 liraya kadar çıkacağını düşünüyoruz. İthal de kalıcı çözüm değil, Bundan 3-4 yıl önce ithal geldi ve yine aynı sıkıntı oldu. İthal et belki 2 yıllık bir çözümdür. Kalıcı çözüm için verilen teşvikler takip edilmeli. Devletten alının destekler farklı amaçlarda kullanılıyor. İşin takibi olmadığı için böyle oluyor. Kıyma 37 lira, kuş başı 39lira , kuzu eti 30 lira, sucuk 45 lira. Fiyatlar her geçen yükseliyor. İthal eti istiyoruz. Satışlarımız iyice düştü. Eski günleri mumla arıyoruz” dedi. 

ZAM KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL

Zamların altında rantçıların olduğunu ileri süren Erulu Et Sahibi Özcan Mutluerulu ise, “Sadece kırmızı et için geçerli değil. Beyaz ette de rantçılar var. Fiyatları istedikleri gibi oynuyorlar. Vatandaşı düşünen yok ve sadece ceplerini doldurmayı düşünüyorlar. Şu an da piyasada iş yok. Garip bir durum var ortada. Mangal ve düğün sezonu olmasına rağmen sadece hafta sonları satış oluyor. Diğer günler sinek avlıyoruz. Hükümet de olmadığı için ithal de gelmiyor. Öncelik koalisyon ve seçim olduğu için ülke tamamen enerjisini buna harcıyor. Türkiye kaosa girdi. Terör olayları arttı. Bundan da en büyük zararı esnaf çekiyor. Etin kilosu 50 liraya çıksa yine de kimsenin sesi soluğu çıkmayacak. Et bir yılda yüzde 40 zam aldı” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET ZAMMIYLA AYNI

Asgari ücrete yapılan zammın bir kilo et fiyatıyla neredeyse aynı olduğunu ifade eden İsmail Arı adlı bir vatandaş, "Evimize et götüremez olduk. Bazı yerlerde 35 liraya kırmızı et gördüğümüzde güvenip alamıyoruz. İnsanın artık hiçbir şeye güveni kalmadı. Tarım ve hayvancılığın en fazla yapıldığı ülkede kırmızı et fiyatlarının bu kadar yüksek olması düşündürücü. Kırmızı et fiyatının yüksek olması sadece kasap ve vatandaşları değil, restorantları da olumsuz etkiliyor. Et fiyatı yükselince yemeklerin de fiyatını yükseltmek zorunda kalıyor. Bu sefer de vatandaş yemekler pahalı olduğu için aperatif ürünleri tercih ediyor. Aynı şekilde düğün sezonu açılmış durumda. Geçmiş yıllara göre pilavlı bir düğünün maliyeti 2 kat fazla arttı. Vatandaş sessiz sedasız sömürülmeye devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

Konya'nın 5 yıl öncesine göre et fiyatları ise şu şekilde:

 

 

2010 yılında kırmızı et     fiyatları

2015 yılında kırmızı et fiyatları

DANA KIYMA

_________________

DANA KUŞ BAŞI

_________________

SUCUK

_________________

KUZU PİRZOLA

_________________

KUZU ETİ

 

15 TL

 

17 TL

 

20 TL

 

17 TL

 

13 TL

37 TL

 

40 TL

 

45 TL

 

35 TL

 

30 TL

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.